Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam podpowiedziałby ktoś ja używać takiej kamery do Dobsona 10” bez naprowadzania żeby wszystko działało. Tak wiem że bez naprowadzania dużo nie zrobimy ale na ten moment mamy taki sprzęt

Napisano

Po to , aby teleskop mógł być prowadzony przez guider musi być wyposażony w napęd w obu osiach i to taki który ma węjscie do zewnętrznego sterowania ( ST4 lub USB).

Kamera guidera musi mieć optykę - jakąś lunetkę dobraną w zależności od skali głównego zestawu ( w przypadku astrofotografii).

Wszystko razem sterowane jest aplikacją z PCta lub innego komputera ( np. na Linuxie).

• Like 1
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Carola_lnaa napisał:

Witam podpowiedziałby ktoś ja używać takiej kamery do Dobsona 10” bez naprowadzania żeby wszystko działało. Tak wiem że bez naprowadzania dużo nie zrobimy ale na ten moment mamy taki sprzęt

A co dokładnie chcesz robić ta kamerką?

Zakładam, że nie chodzi o prowadzenie teleskopu, tylko o pstryknięcie jakiejś fotki.

Jowisz albo kratery księżycowe mają szansę z taką kamerką. Brak napędu nie ułatwia sprawy. Planeta przejdzie przez pole widzenia dość szybko, ale krótki filmik pewnie da się złapać i zestackować. Nie spodziewał bym się super efektu, ale zabawa ze zrobieniem pierwszej fotki Jowisza zawsze jest przednia niezależnie od efektu 🙂  Można spróbować, skoro sprzęt masz. Potrzebny będzie jakiś laptop i programik do zbierania zdjęć np. ASI Studio. Obraz planety będzie bardzo mały, bo ogniskowa to 1,25 m, ale na pierwszy test nie próbowałbym używać soczewki Barlowa, bo zmniejszy pole widzenia, a co za tym idzie czas przez który planeta będzie w nim widoczna.

Edytowane przez piotrfie
  • Thanks 1
Napisano

A koleżanka mieszka niedaleko i mieliśmy zorganizować spotkanie. Pewnie dużo bym wytłumaczył i rozwiał wątpliwości bo też zaczynałem od Dobsona 😁

Póki co czekam 😅

• Like 1
Napisano

Odpowidając wszystkim tak wiem bez naprowadzania mało zrobimy ale tak każdy mówi a i tak udaje nam się robić jakieś fajne zdjęcia na ten moment kamerę wygraliśmy w konkursie astrofotograficznym i chcemy ją jakoś pozytywnie wykorzystać:)) Stiopa sorki tyle sie działo że kompletnie o tym zapomnieliśmy jeszcze się zgadamy:)) Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za porady :))

• Like 1
Napisano

Dalej nie wiem o co chodzi : czy naprowadzanie to wykonanie funkcji Goto- czyli wskazujesz obiekt ( np. w katalogu) i polecasz teleskopowi aby pojechał do tego obiektu?

Wiesz co, musimy jakoś ustalić terminologię. Proponuje interaktywnie - na PW podałem Ci swój numer telefonu. Zadzwoń i szybko wszystko wyjaśnimy.

• Like 1
Napisano

Czy tylko ja mam wrażenie że Autorka tego wątku nie traktuje poważnie tego o co pyta tu na forum? Jakieś takie mam wrażenie że ktoś mnie olewa...jest tak aktywna w swoim działaniu tutaj że mój komputer aż zadymił 🙂

• Haha 1
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, wessel napisał:

Czy tylko ja mam wrażenie że Autorka tego wątku nie traktuje poważnie tego o co pyta tu na forum? Jakieś takie mam wrażenie że ktoś mnie olewa...jest tak aktywna w swoim działaniu tutaj że mój komputer aż zadymił 🙂

Nie przejmuj się. Miałem to samo. Będą chcieli to się w końcu odezwą a tymczasem niech kombinują. To jest młode pokolenie, które przecież wie wszystko po swojemu lepiej. 😉

Sorki za offtop.

Pozdrawiam, Stefan 

Edytowane przez Stiopa
  • Like 1
Napisano
W dniu 18.05.2025 o 16:25, wessel napisał:

Dalej nie wiem o co chodzi : czy naprowadzanie to wykonanie funkcji Goto- czyli wskazujesz obiekt ( np. w katalogu) i polecasz teleskopowi aby pojechał do tego obiektu?

Wiesz co, musimy jakoś ustalić terminologię. Proponuje interaktywnie - na PW podałem Ci swój numer telefonu. Zadzwoń i szybko wszystko wyjaśnimy.

Tak chodzi mi o to że mamy teleskop bez funkcji naprowadzania na dany obiekt i chodziło o to jak użyć tej kamerki czy przez jakąś soczewkę czy bez z góry dziękuje i przepraszam że dopiero teraz ale nie miałam przez te dni czasu żeby do tego usiąść:))

Napisano
7 godzin temu, Stiopa napisał:

Nie przejmuj się. Miałem to samo. Będą chcieli to się w końcu odezwą a tymczasem niech kombinują. To jest młode pokolenie, które przecież wie wszystko po swojemu lepiej. 😉

Sorki za offtop.

Pozdrawiam, Stefan 

Odezwiemy się narazie nie ma wolnego dnia praca na zmiany ciężko znaleźć teraz chwile :))

Napisano
Teraz, Carola_lnaa napisał:

Odezwiemy się narazie nie ma wolnego dnia praca na zmiany ciężko znaleźć teraz chwile :))

Mam to samo. Ale dla chcącego nic trudnego 😉

Czekam zatem, pozdrawiam 

• Like 1
Napisano
W dniu 20.05.2025 o 16:07, Carola_lnaa napisał:

Tak chodzi mi o to że mamy teleskop bez funkcji naprowadzania na dany obiekt i chodziło o to jak użyć tej kamerki czy przez jakąś soczewkę czy bez z góry dziękuje i przepraszam że dopiero teraz ale nie miałam przez te dni czasu żeby do tego usiąść:))

Najlepiej wrzuć zdjęcie teleskopu

Moje fotki https://photos.google.com/album/AF1QipMNqiXQ-13VWmtjIGgVMkKsTASYHTqiCdVyy-vx

TS APO 102/520 f5. 1, EQ6R, QHY294M Pro, ZWO ASI290 MM Mini, Canon EOS 550D