Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gratuluje zarówno udanego wyjazdu jak również teleskopu. I przyznam szczerze, ze nie sadziłem iż IFN-y można zobaczyć przez teleskop. Byłem przekonany, że są dostępne tylko w długoczasowej fotografii.

W Bieszczadach byłem dwa razy i dwa razy trafiła się pogoda. Niebo faktycznie powala, ale to co zapamiętałem to wilgoć. Lało się ze sprzętu strasznie. Czegoś takiego nigdy nie widziałem i nie wiem czy tam jest tak zawsze, ale dla mnie to było troszkę szokujące.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Może trafiłeś na lokalne warunki. Teraz obserwowałem w sumie z trzech miesc: koło Bukowca (zlot Astropolis), przełęcz Wyżna i okolice Polańczyka. Wilgoci nie było, za to temperatura spadała w okolicę zera. Poza tym na miejscówce koło siedzib ludzkich kręciły się jakieś zwierzęta. Później, na spacerze znalazłem takie świeże tropy. Trochę się najadłem strachu, na szczęście obyło się bez bliskiego spotkania.

trop.jpg

Edytowane przez MichalKaczan
  • Thanks 1
Napisano
W dniu 18.05.2025 o 09:37, Patrix napisał:

I przyznam szczerze, ze nie sadziłem iż IFN-y można zobaczyć przez teleskop. Byłem przekonany, że są dostępne tylko w długoczasowej fotografii.

IFNy zostały odkryte wizualnie przez W.Herschela w latach 1783-1811,obserwacje wizualne kontynuował ,astronom jezuita J.Hagen w 1893. Nikt wówczas nie uwierzył ,ponieważ nie rejestrowano je na zdjęciach,przez co poszły w zapomnienie na ponad 100lat.W latach 90 XX w. M.Bartels obserwował i szkicował liczne IFN-y (robi to do dzisiaj) przez 6"newtona F/2.8. Zdecydowaną większość zarejestrowano dopiero niedawno.Prawda jest taka,że łatwiej je zobaczyć(teleskopy o dużych polach widzenia)pod super niebem,lub pod średnim z filtrami Hbeta,niż sfotografować.

• Like 3
  • Thanks 1

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

Ciekawy temat z tymi IFN-ami. Gdzieś mi się o uszy już obiło, że były one odkryte wizualne, ale pomimo gorszych sprzętów w tamtych czasach, należy zwrócić uwagę na lepszej jakości niebo pozbawione LP, którym w tamtych czasach dysponowali. Ale nasuwa mi się pytanie odnośnie sprzętu do zobaczenia choć fragmentów IFN-a. Macie jakieś typy? Czy np refraktor typu Bresser 102/460 plus jakiś szeroki okular byłby dobrym wyborem?

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Patrix napisał:

Ale nasuwa mi się pytanie odnośnie sprzętu do zobaczenia choć fragmentów IFN-a. Macie jakieś typy? Czy np refraktor typu Bresser 102/460 plus jakiś szeroki okular byłby dobrym wyborem?

Temat rzeka ,a nie chcę robić offtopu bo to nie poradnik tylko relacja z obserw. W pigułce :super niebo, min ok. 21.4MPAS( pod słabszym filtr Hbeta 5,5nm) ,przejrzystość ,EP nie mniejsze niż 6mm(może być nawet 9mm),FOV min-3*(może być mniejsze w zależności od rozmiarów kątowych obiektu i jego jasności powierzchniowej, min 40 min adaptacji (najlepiej 90min.). To takie "święte"wytyczne,ale wraz ze wzrostem doświadczenia,lub obserwacji przez bino ,niektóre parametry mogą być gorsze.

Edytowane przez Erik68
  • Like 1
  • Thanks 1

luneta sześć cali, ef przez pięć