Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, potrzebuję pomocy w doborze pierwszego (oprócz lornetki Nikon Action Ex 10x50) sprzętu do obserwacji. Sporo poczytałem i wybrałem montaż AZ GTi z Celestron C5 XLT / MAK 127 i właśnie największe dylematy mam ws. tuby oprócz ogólnych pytań.

Miejsce obserwacji: 
1. 2 balkony na 2. piętrze w mieście północ-południe (60-80%), mieszkanie na północy miasta, niestety na dole latarnie
2. ogrodzona pusta działka teściów 20km od miasta i okazjonalne inne wypady za miasto (20-40%)

Priorytety: 
1. mobilność do wyjazdów
2. szybkość montażu do szybkich obserwacji z balkonu 
3. GoTo żeby przy "wąskim" C5/MAKu frajda ze znalezienia obiektu nie zmieniła się we frustrację, a i łatwiejsze foto jakieś bym chciał w przyszłości porobić - napędy by już były

Cele:
W pierwszej kolejności obserwacje Księżyca i US, ale chciałbym też zobaczyć trochę obiektów DS dla urozmaicenia. W przyszłości podstawowe astrofoto.

Wybrałem montaż AZ GTi (udźwig 5kg), bo spełnia wymagania, ale też daje możliwość rozbudowy z klinem EQ i foto. Statyw mizernie wygląda, ale myślę, że na początek do obserwacji może nie będzie źle. Na filmikach słyszałem, że trochę głośny, ale jest w razie czego możliwość ręcznego nakierowania z grubsza (chyba, że to "ręczne" to tylko przez apkę?)

Teleskopy, nad którymi się zastanawiam:
1. C5 XLT (2,7kg): https://deltaoptical.pl/teleskop-celestron-c5-sc-xlt?srsltid=AfmBOoq-3Ykl2V_sjuxOGK2E82umDTB3oyRIQN549P8jpqLAwGshjSKf - choć ten montaż udźwignąłby C6 (4,5kg), to jednak chciałbym mieć zapas na ewentualną rozbudowę pod foto, cena 3500 + reduktor 650 = 4150zł 
2. MAK 127: https://deltaoptical.pl/tuba-optyczna-sky-watcher-bkmak-127-otaw?from=listing&q=mak+127 - tu taniej 2100zł, ale głównie US, DS te małe i jaśniejsze i pod foto jakbym kiedyś chciał, to pewnie jakaś dodatkowo lekka tuba APO + reduktor/flattener i sumarycznie wyjdzie lepiej ale drożej, w dodatku pewnie bez obserwacji DS przy np. APO 80ED ze względu na aperturę
3. Chyba, że w ogóle podejść z drugiej strony: brać C6 XLT (4,5kg), a jak będę chciał foto, to dokupić drugi montaż, a nie drugą tubę:) Ale minus taki, że trzeba będzie to dźwigać, gdzieś trzymać i może zniechęcać...

Jestem bardziej przychylny do pierwszego z nich głównie ze względu na uniwersalność - z jedną tubą większa możliwość obserwacji DS oprócz US z Księżycem i po rozbudowie w przyszłości podstawowe foto. Z dwoma tubami miałbym sprzęty bardziej celowane niż uniwersalny C5, ale jednak na początek chciałbym mieć więcej możliwości jeśli jest oprócz balkonu ta działka. 

Mam kilka pytań odnośnie tych setup'ów:
1. Czy generalnie takie zestawienia i plany są ok i to "zadziała", czy jednak są jakieś inne, lepsze propozycje uwzględniając miejsce, priorytety i cele?
2. Czytałem, że SCT jest wrażliwszy na seeing od MAKa. Czy to prawda i jeśli tak, to czy to jest duża różnica? Mieszkam na północy miasta, a wiadomo najwięcej US z Księżycem będę obserwował na południowym balkonie patrząc w stronę miasta. A może przy tej aperturze, to będzie minimalna różnica?
3. SCT ma ostry obraz raczej w centrum, ale czy jest to jakiś problem jeśli US obserwuje się głównie w centrum a przy DS to reduktor jest już z korektorem pola?
4. Jak często SCT trzeba kolimować, czy jest to trudne/ile trwa?

Jeśli napisałem jakieś bzdury, bardzo proszę o sprostowanie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i dobre rady.

Napisano

Niestety nie bardzo za wiele Ci jako wizualowiec mogę powiedzieć o foto , ale generlanie ciężko łączy się foto z wizualem , do foto montaż żeby dobrze prowadził musi mieć spory zapas udźwigu , a wizualu zwłaszcza DS liczy się apertura .

Nie zagłębiając się w szczegóły a odnosząc się ogólnie do tego co napisałeś sugeruje maka 127 na tym az Gti (jakiś do niego solidniejszy statyw przyszłościowo ) tym porobisz już sobie foty księżyca słońca planet a do początków zabawy w foto DS dodasz klin i wrzucisz na to a zapewne masz jakiś aparat z obiektywem.

Większość wizuala masz z miasta więc tylko US do czego się ten zestaw świetnie sprawdzi , a za miastem spokojnie obejrzysz również  wiele DS poza tymi rozległymi.

Do maka też można zapiąć reduktor.

2.Wrażliwość na seeing pomiń , różnice nie będa zauważalne , a i tak efekt będzie zależał od tego jaki seeing będziesz miał a nie jaki teleskop.

3. Ostrość to będzie głównie zależała od seeingu i od użytych okularów , ale A obie tuby wiele wybaczają okularom a B jeśli już szukać jakiś różnic to mak będzie miał mniejsza OC czyli lepszy kontrast .

4 . Obie tuby raczej dobrze trzymają kolimacje , ale oczywiście zależy to od tego jak np transportujemy teleskop. Nie mniej kolimacji i tak trzeba się nauczyć, trudna jest robiona po raz pierwszy ,później coraz łatwiej .

• Like 1
  • Thanks 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

SCT to jednak nie refraktor. Ja na rozogniskowanej gwieździe niby obraz mam wycentrowany w moim SCT8, a i tak gwiazdki po focusowaniu "iskrzą". Nie wiem, czy to tylko tak u mnie. Dla obserwacji Księżyca nie ma to takiego znaczenia, dla astrofoto ma. Poniżej link do posta o kolimacji, ale pewnie widziałeś. SCT też wymaga więcej czasu na schłodzenie.

Edytowane przez taffik

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
W dniu 19.05.2025 o 23:46, bezi88 napisał:

szybkość montażu do szybkich obserwacji z balkonu

Oba teleskopy które proponujesz wymagają długiego chłodzenia więc nie będą to sprzęty na "szybkie obserwacje" 🙂 .

Jeżeli chcesz mieć teleskop który będzie "od razu" gotowy do działania to celuj w refraktor.

• Like 1

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
16 godzin temu, wojt0000 napisał:

Oba teleskopy które proponujesz wymagają długiego chłodzenia więc nie będą to sprzęty na "szybkie obserwacje" 🙂 .

Jeżeli chcesz mieć teleskop który będzie "od razu" gotowy do działania to celuj w refraktor.

Zgadza się , ale nie ma co tego demonizować uważam , zwłaszcza jeśli mowa o 5 " .

Raczej wiemy do przodu ,że zamierzamy dziś obserwować, , że będzie odpowiednia pogoda , wystarczy wystawić wczsniej tube na zewnątrz.

Czas chłodzenia czy raczej wyrównania temperatury będzie oczywiście mocno różny w zależności od pory roku czy też dokładniej mówiąc od różnicy temperatury teleskopu w domu z temperaturą na zewnątrz.

• Like 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

Jeśli chodzi o AZ GTi to jest świetny montażyk do wizuala. Głośna praca dotyczy przesuwu "na pełnej wiksie" w osi azymutu. W osi wysokości jest dużo ciszej. Do szybkiego i bezproblemowego zalignowania warto mieć widok na północ. Bez tego, przy ograniczonym widoku z balkonu proces wyrównania może być nieco uciążliwy. Generalnie do sterowania możesz używać pilota lub aplikacji. Ja używam aplikacji i przełączam się na Sky Safari lub Stellarium bo apka ma dość ograniczoną bazę obiektów i nie ma swojej mapy nieba. Stellarium działa z AZ GTi rewelacyjnie, niestety Sky Safari już nieco gorzej. Przynajmniej u mnie. Montaż ma też enkodery do sterowania ręcznego, ale ja tego jeszcze nie próbowałem - alignacja, GOTO i śledzenie działa bardzo dobrze w automacie.

Mak lub SCT 5-6" będą już wg mnie na granicy nośności tego montażu w standardowym trybie AltAZ. Ja go używam z zestawem ważącym 3kg i jak na razie jest super.

• Thanks 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

Dzięki bardzo za odpowiedzi. Sporo rozjaśniło, ale i pojawiły się nowe pytania.

Doczytałem jeszcze trochę i reduktor w MAKu to da się, ale w odróżnieniu do SCT to zastosowanie ma raczej głównie w foto obniżając światłosiłę,. Do wizuala to raczej słabo bo mało zwiększymy pole widzenia (ograniczenie konstrukcji) a pogorszymy obraz.

Kolimacja SCT - "na papierze" wydaje się prosta sprawa, jak to będzie raz na kilka transportów, to ja się tego nie boję.

Chłodzenie - założyłem, że zamknięta konstrukcja ma tę wadę, ale tak jak napisał Koszy, nie traktuję tego jako problem. O tym "szybki montaż do szybkich obserwacji" chodziło mi bardziej o m.in. montaż AZ, bez przeciwwag i bez ustawiania w miarę na biegun na południowym balkonie, niska waga elementów do noszenia, itd.

Generalnie z odpowiedzi wychodzi na to, że obie tuby będą dla mnie ok. Kwestia tego czy - w przypadku SCT 5" - kosztem troszkę słabszego kontrastu na US chcę mieć więcej możliwości z DS przy obserwacjach za miastem, ale niestety za wyższą cenę. I tu chyba już sam muszę podjąć decyzję - czy można tak to uogólnić?

W dniu 23.05.2025 o 11:23, polaris napisał:

Do szybkiego i bezproblemowego zalignowania warto mieć widok na północ. Bez tego, przy ograniczonym widoku z balkonu proces wyrównania może być nieco uciążliwy.

Czyli na tym południowym balkonie mogę mieć problem żeby np. zalignować na 2 gwiazdy? Tutaj i tak wchodzi raczej tylko Księżyc i planetki, więc pytanie czy jak sam ustawię obiekt w polu widzenia, to już można uruchomić śledzenie?

W dniu 23.05.2025 o 11:23, polaris napisał:

Mak lub SCT 5-6" będą już wg mnie na granicy nośności tego montażu w standardowym trybie AltAZ. Ja go używam z zestawem ważącym 3kg i jak na razie jest super.

Trochę mnie zaniepokoiłeś. C6 to jednak odrzuciłem, bo to 4,5kg sam tubus. Nośność AZ GTi to 5kg, Celestron C5 XLT waży 2,7kg, MAK 127 - 3,4kg. Akcesoria do wizuala (kątówka, okular, szukacz) oceniam na 0,7kg, czyli w sumie 3,4kg C5 i 4,1kg MAK. 1-1,5kg zapasu, więc chyba wystarczy do wizuala - proszę poprawcie mnie jeśli to są błędne założenia.

...ale tak pomyślałem, że ta waga to może być dodatkowy argument za SCT. Jeśli chciałbym kiedyś używać bino, to oceniam wagę SCT na max. 4kg i 4,7kg MAKa. Wiadomo, że są różne sprzęty, ale czy to jest w miarę ok założenie i czy taka waga do wizuala to już przesada? Jeśli chodzi o bino, to przyznam, że nie czytałem o tym wcześniej, czy akcesoria do któregoś z tubusów miałyby w tym jakieś ograniczenie? Dodam, że mam krótkowzroczność i wolałbym obserwować bez okularów na nosie.

Jeśli chodzi o podstawowe foto, to nie mówię, że to jest taki "must have" z klinem EQ. Po prostu chcę się dowiedzieć czy w ogóle jest taka sensowna możliwość z tym zestawem i fajnie jakby była jak zechcę coś ekstra do wizuala:) I tutaj oceniam całość na 3,6-4kg (z MAK tylko planetki). Czy to już za dużo? Na astrobinie widzę sporo fotek z AZ GTi z tubą 2,6-2,8kg, nawet z MAK 127, więc raczej te tubusy wchodzą w grę, ale ciekawy jestem jak to wygląda sensownie w praktyce. Jakby było w miarę ok do spróbowania i bym się wkręcił, to zawsze można później mniejszą tubkę pod to dokupić. Takie są założenia, zapewne dużo nad wyrost dla początkującego, ale myślę że wydając trochę kasy lepiej wiedzieć "na czym się stoi":)

Proszę poprawcie mnie przy tych moich ocenach i z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Co do śledzenia, to tak.  Możesz manualnie ustawić obiekt i skorzystać z funkcji "wskaż i podążaj".

Co do wagi tekeskopu, to producent sprzedaje ten montaż w zestawie z Makiem 127 i Newtonem 130, więc zapewne się da. Ja podchodzę dość asekuracyjnie.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

Mam az gti z klinem eq i mam tez maka 127+ kamerka planetarna asi662mc. Zestaw w wizualu sprawdza sie fajnie, po ustawieniu polarnej "na oko" i align na 2 gwiazdy, goto trafia w miare dobrze ale nie jest idealnie. Z kamera mozesz avikowac us i ksiezyc bez zadnych problemow. Obiekt pozostanie w polu widzenia dosc dlugo ale nigdy nie spradzalem jak dlugo. Mysle ze ok 10min spokojnie. Ja do tego jeszcze mam Asiair i steruje caloscia wlasnie z asi.

Tu mam pare fotek jezeli chcesz zobaczuc czego sie mozna spodziewac po tym zestawie:

https://app.astrobin.com/u/Vol82#gallery

• Thanks 1
Napisano

Jeszcze dodam ze z minusow to na pewno statyw jest slaby, ale za to jest lekki. Jezeli myslisz na klinem eq to ten od SW star adventurer tez nie powala. 

Napisano
14 godzin temu, bezi88 napisał:

@volund82 bardzo fajne fotki, jakiego statywu używasz z tym setupem?

Dzieki.

Statyw ten co byl w zestawie z Az Gti razem z kolumna. Do tego mam ten klin od sw o ktorym wspominalem.  W nieokreslonej przyslosci statyw i klin na pewno bede chcial wymienic na cos stabilniejszego. 

Napisano

No dobra, zdecydowałem. Dzięki za odpowiedzi w wątku. Wezmę AZ GTi z  tubusem Celestron C5 XLT głównie ze względu na to, że jest lżejszy (2,7kg) i bardziej uniwersalny od MAKa. Taki setup, mimo że ultra mobilny, da też możliwość rozbudowy w razie potrzeby.

Teleskop ma w zestawie jedynie jeden okular 25mm 50° (pow. 50x). Pomyślałem, że warto byłoby dokupić Baader Zoom 8-24mm z dedykowaną soczewką Barlowa 2,25. Myślę, że ten zoom da też przyzwoite pola widzenia z reduktorem pod DS za miastem (1-1,5° przy pow. 33-67x, choć kiedyś pewnie szerszy dokupię). Stąd mam nowe pytania:

1. Czy taki zoom jest ogólnie ok pod parametry C5?

2. Zastanawiam się nad używanym z Barlowem. Czy taki sprzęt jest ok do kupowania używanych egzemplarzy? Trochę się zastanawiam czy ten mechanizm zooma może się zużywać albo czy jak ktoś go długo nie używał to może jakoś smarowanie się pogorszyć albo wypłynąć bo leżał na jednej stronie? Co myślicie? Czy nie mając do czynienia z teleskopem wcześniej, będę w stanie ocenić że coś jest nie tak z tym okularem w razie czego?

Napisano

Zoom Baadera 8-24 do tego teleskopu to dobry wybór. Używałem go co prawda z MAKiem, ale SCT to podobna "para kaloszy".

Sprawdza się świetnie nie tylko z dość ciemnymi teleskopami jak MAK czy SCT, które okularom wybaczają wiele, ale także z dość jasnym układem jakim jest lorneta kątowa (obecnie używam parki takich zoomów właśnie z lornetą).

To jeden z niewielu zoomów na rynku, dających przyzwoity i zadowalający obraz. 

Napisano (edytowane)

@volund82 do Ciebie jeszcze szybkie pytanko. Jakbym chciał kiedyś zmienić firmware w AZ GTi na EQ to jest to szybki i łatwy temat i można sobie później zmieniać czasem w razie potrzeby na AZ z powrotem, czy jednak jak już się podmieni na EQ to szkoda zachodu i lepiej żeby tak zostało na stałe?

E: Widzę, że jest coś takiego: Firmware: MC029 for the AZ-GTi, Right Arm, AZ/EQ Dual Mode, Version 3.52 --- może z takim firmware dual to wystarczy w apce zmienić?

Edytowane przez bezi88
Napisano
Godzinę temu, bezi88 napisał:

@volund82 do Ciebie jeszcze szybkie pytanko. Jakbym chciał kiedyś zmienić firmware w AZ GTi na EQ to jest to szybki i łatwy temat i można sobie później zmieniać czasem w razie potrzeby na AZ z powrotem, czy jednak jak już się podmieni na EQ to szkoda zachodu i lepiej żeby tak zostało na stałe?

E: Widzę, że jest coś takiego: Firmware: MC029 for the AZ-GTi, Right Arm, AZ/EQ Dual Mode, Version 3.52 --- może z takim firmware dual to wystarczy w apce zmienić?

W sumie sam sobie odpowiedziales:) Wracac do oryginalnego softu raczej nie potrzeba bo soft do EQ ma tez tryb AZ ktory wybierasz po wlaczeniu synscan. 

Napisano (edytowane)

Wez 6 z przeciwwaga powinien dac rade okolo 10kg i klin WO. Ten zoom baadera wystepuje czesto w zestawie z barlowem. Polecam, chyba najwygodniejszy przez jaki patrzyłem. Potem seria Morpheus i jakis Es dobierzesz

Edytowane przez martinezx
Napisano (edytowane)

@martinezx no ale wtedy nie będę mógł używać C6 w trybie AZ, bo z nasadką i okularem to już będzie ponad nośność?

Dziś już miałem zamawiać całość, ale jeszcze się zastanawiam czy brać reduktor czy szeroki okular do DS mając już tego baader zoom 😄

Edytowane przez bezi88