Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy piszę do was z pytaniem odnośnie opinii względnie waszych doświadczeń co do:

ASCAR FRA 400/5,6

v

ASCAR SQA70 f/4,8 70/336mm

Planuję zakup sprzetu do astro fotografii DS jednak nie mam wiedzy jak i doświadczenia z w/w sprzętem. Proszę o opinie który z nich bardziej się nada.

Napisano

FRA 400 miałem przez krótki okres czasu więc za dużo nie pomogę, na pewno na plus to jakość wykonania i fakt że to Petzval. Ogólnie dobry sprzęt w tej klasie cenowej. Napisz może jakie obiekty chciał byś focić , jakiej kamery używać, czy masz już montaż itp , bo może się okazać że żaden nie będzie ci pasował... Ciężko po prostu po pytaniu wywnioskować czy już działasz w astrofoto czy nie 

Napisano

Jeśłi chodzi o sprzęt to celuję w montaż ZWO AM3,

kontroler ZWO ASIAIR PLUS z buforem 256 GB,

kamerka ZWO ASI 2600 MC-P  MC PRO color APS-C 26 Mpix. 

Jak sie orjentowałem przy zakupie proponowano mi jeszcze dokupienie filtra dwupasmowego  Antlia ALP-T Dual Band 5nm Ha+OIII aka Golden Filter 2" dwupasmowy.  Narazie nastawiam sie na obiekty mgławicowe. Ale w pierwszej kolejnosci muszę ogarnąć podstawy astrofotografii bo sam wiem, że rzucam sie na głęboką wodę. Ale już tak mam w ten sposób temat ogarnę szybciej, a przynajmniej jego podstawy. 

Napisano

Czy twoim zdaniem z kamerą nie poniosło mnie trochę ? Czy nie lepiej  kupić model słabszy i w to miejsce lepszą tubę?

Napisano

Zawsze jest ta myśl, że można było kupić coś lepszego 🙂 . Co do kamer to nie pomogę bo nie używam, ale każdy ci powie że 2600 to dobry wybór, popularna jest też 533 , ale ma mniejszą matrycę i skoro chcesz robić szersze kadry to może się ona mijać z celem. Na sąsiednim forum jest fajny temat o filtrach i ich porównaniach, a sam osobiście gdybym miał już jakiś kupować to pewnie ten o którym wspomniałeś pod zaświetlone niebo i kolorową matrycę ... Ogólnie to koledzy coś konkretniej na pewno napiszą. A czemu AM3 , musi być mobilny? Jeżeli nie, to też można rozważyć np EQ6 , a przyszłościowo jak będziesz chciał większy telep to będzie jak znalazł 

Napisano

Miałem FRA400, używałem, byłem BARDZO zadowolony :)

Sprzedałem tylko dlatego, żeby przeskoczyć na FRA600 :)

Czy polecam? Jak najbardziej!

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi. Wybralem SQA 70. Teleskop już zakupiony. Przez pierwszy tydzien intensywnej nauki sprzętu udało mi sie zrobić pierwszą serje zdjęć z guidingiem. Wyszł¹y 3 z 10. Reszta rozmazana bo pierwsza soczewka zaparowała. Jak to mówią pierwsze śliwki robaczywki ale geba i tąk się cieszy.