Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Proszę o podpowiedz jak w temacie, wertuje forum już jakiś czas i nie znalazłam idealnego teleskopu a czas nagli. Ogólnie sprzęt dla początkującego, w tym i dla dzieci 8-10 lat (na początek pewnie obserwacja US), ale zawsze mnie to bardzo ciekawiło i coś więcej też bym chciała dostrzec. Lubię fotografie (sprzęt jakiś mam) także jakby miał parametry pod foto, to byłoby super, natomiast priorytetem jest sama obserwacja. Dom na wsi pod miastem, idealnie ciemno nie jest. Miłe widziane GO TO. Raczej nie będzie podróżował. 
Linków nie wrzucam, bo błądzę jak dziecko we mgle…
Pozdrawiam

Napisano

Witamy 

W tej cenie już prawie kupisz nowy Sw 8 " flex go to , na ten moment najbardziej odpowiada przedstawionym założeniom.

Go to to.jednak spory wydatek , lwia część tej kwoty to właśnie sam ten system dlatego większość z nas go to nie ma a te kasę wydaje inaczej (okulary filtry itd)

Generlanie sprawa wygląda tak .

Newtony są względnie uniwersalne pod US i pod DS , łatwo uzyskują zakres powiększeń i źrenic potrzebnych i tu i tu oraz mają najlepszy stosunek średnicy do ceny , a skoro już o średnicy teleskopu, aperturze to ta właśnie będzie głównym czynnikiem jaki zwykle bierzemy pod uwagę gdy myślimy o obserwcji DS , pewnym minimum jest tu te 6-8 cali , oczywiście w mniejszych też się da żeby nie było , a więc obserwcje DS , tu liczy się rozmiar .

Obserwcje US za to , te nie wymagają tak bardzo średnicy teleskopu tu bardziej liczy się dokładność, jakość optyki , światłosila .

Użyteczne w US apertury to generlanie od 80 do 140 mm refraktory , są większe ale koszta i waga znacząco rosną jeśli poruszać się w refach do US , 90-180 mm Maki.

Są też teleskopy SCT które to zaraz po Newtonach można by postawić jako te kolejne względnie uniwersalne, niestety ich ceny są wysokie , ale taki SCT 8 na montażu z go to również odpowiada założeniom jakie stawiasz w wątku.

Także jak widzisz nie tak łatwo wybrać zwłaszcza gdy to pierwszy teleskop i chce się sprzęt do wszystkiego (dlatego wielu z nas ma kilka teleskopow ) , każdy taki wybór zawsze będzie pewnym kompromisem .

To co ja bym w tej sytuacji radził to pomyśleć jeszcze raz o tym go to  , ma być czy nie a dwa o tym czy sprzęt możliwie uniwersalny czy bardziej nastawiony na US z opcją DS ale o ograniczonych mniejszych względem Newtona możliwościach .

Druga opcja to kupić używane tanio na próbę i sobie zobaczyć czy to jest to , nie spodoba się sprzedasz dalej nic nie stracisz . Jakieś używane GSO 8 dobson w okolicy się pewnie znajdzie z czasem , albo nowy GSO 6 dobson , bardzo fajne uniwersalne parametry 150 f8 no tylko nie ma tu GO to .

Aha , wszelkie jakieś próby foto oczywiście wiążą się montażem który podąża za obiektem a więc właśnie jakieś go to albo montaż EQ plus napęd .

• Like 2

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

Bardzo dziękuję z wyczerpującą odpowiedź. 
Go to faktycznie trochę kosztuje, pomyślałam że pod kątem dzieci będzie przydatne i usprawni obserwację (jak godzinę będę nieudolnie próbowała coś sama namierzyć to padną z nudów i totalnie się zniechęcą) Jeśli się mylę i źle wyobrażam sobie zalety tego systemu-wyprowadźcie mnie z błędu. Ogolnie zależy mi też, żeby był łatwy w obsłudze.

Nadal błądzę co wybrać, myślałam o tym:

https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21&products_id=2331

i totalnie w drugą stronę:

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-dobson-8-flex-tube-go-to?gad_source=1&gad_campaignid=18702619345&gbraid=0AAAAAD_JeM19dpm2weZvGwfx23hOFZrAx&gclid=Cj0KCQjwuvrBBhDcARIsAKRrkjdaqxbwedLLcbRkw4lYLdkwlYNuORDLENT3n9pIDvVGfriP9PAHom4aAodoEALw_wcB

Napisano

Przed zakupem jakiegokolwiek teleskopu zalecam zakup obrotowej mapy nieba w formie papierowej a w ostateczności aplikację na telefon i naukę gwiazdozbiorów oraz tego jak niebo zmienia się w ciągu roku. Tabela Wimmera - kolejna przydatna rzecz. Bez wiedzy co oglądacie, jak daleko to jest, z iluset tysięcy gwiazd składa się np Messier 13 to popatrzycie kilka razy i koniec. Piszę tak bo to kolejny podobny temat - teleskop, dzieci i możliwość astrofotografii. A co do teleskopu to newton 8 cali na dobsonie jest bardzo ok i to nawet bez go to (lepiej wydać kasę na naprawdę niezły okular , np seria Baader Morpheus, Pentax xw, itd ).

• Like 1
Napisano
22 godziny temu, Magdalena600 napisał:

Proszę o podpowiedz jak w temacie, wertuje forum już jakiś czas i nie znalazłam idealnego teleskopu a czas nagli.

Nie ma idealnych teleskopów, a pośpiech jest złym doradcą 😉

Wrzuciłaś dwa zupełnie różne teleskopy. Co prawda oba z GoTo, ale pierwszy to MAK czyli typowy balkonowiec do US. Jakiś czas temu używałem bardzo podobnego, bo NexStara 4 SE. Fajny sprzęt, mało wymagający od użytkownika. Żadnej kolimacji, daje dobre obrazy z niedrogimi okularami. Ten model 5” przy powiększeniach do ok. 200 razy powinien dawać obraz o całkiem sensownej jakości. No i jest to sprzęt poręczny.

US to Księżyc i planety z naciskiem na Jowisza i Saturna, które są najbardziej spektakularne. DSy też tym zobaczysz, choć głównie te jaśniejsze, ale ich jest i tak sporo. Jak dołączysz kamerkę, komputer itp. to i zdjęcie Jowisza czy Saturna da się wysmażyć z tego sprzętu. 

Jednak jeśli nadal miałbym pozostać przy teleskopie dość poręcznym, a nie armacie to pewnie wybrałbym SCT, czyli np. NexStar 5 SE. SCT ma nieco krótszą ogniskową przy tej samej średnicy, więc jest nieco bardziej uniwersalny. Jeśli myślisz o np. pierwszych próbach z astrofotografią to jest to wykonalne, choć montaż jest jednak bardziej  wizualowy niż foto do DS. NexStary SE (zarówno 4" MAK jak i 5" SCT) mają wbudowany klin paralaktyczny (modele z serii SLT, z tego co wiem, mają tylko tryb azymutalny).

Można je przestawić w tryb EQ. Da się pstrykać czasy naświetlania rzędu 20 sekund. Jednym słowem sprzęt do wizuala z okazjonalną możliwością pstryknięcia fotki obiektu US (bez problemu) a nawet jakiegoś DSa, choć bez szaleństw.

Drugi z teleskopów to armata 🙂 Upewnij się, że będziesz miała dość siły i ochoty aby go wynosić z domu na dwór. Newton 8” to typowy teleskop pod DS. Pozwala także w przypadku US uzyskać silniejsze powiększenia niż teleskop o mniejszej aperturze. Jednak do obserwacji wizualnych "lubi" lepsze (droższe) okulary (co nie oznacza, że na tych tańszych jakoś szczególnie źle widać). Jak każdy Newton wymaga co jakiś czas kolimacji. Nie demonizował bym, to nic trudnego. Z mojego MAKa przesiadłem się swego czasu na Newtona (co prawda bez GoTo, ale za to dużego bo 13"). Pamiętaj, że jak się złapie bakcyla gapienia się w niebo, to na jednym teleskopie często się nie kończy 😉

• Like 1
Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jutro będę w Warszawie i mam nadzieję uda mi się zahaczyć jakiś sklep. 
Ten NexStar 5 SE już jakiś czas temu przykuł moją uwagę (choć cenowo wyjeżdża poza budżet), także będę go jutro wypatrywać. A jak się na do niego AstroFi 6 (poza brakiem pilota i sterowaniem z apki)? Są w tej samej cenie…

Napisano

Niestety Astrofi nie używałem. Więc porównać trudno. Średnica 6” czyli nieco większa (choć 1”  to nie jest dużo więcej) sądzę, że pod pozostałymi względami to taka sama optyka jak w serii SLT lub SE.  Sterowanie z aplikacji dla początkującego jest łatwe. Natomiast nic nie mogę powiedzieć o montażu (wygląda na taki jak w wersji SLT, czyli bez trybu EQ). Natomiast niestety nic nie jestem w stanie powiedzieć o jakości statywu. Czy z powodu niskiej wagi (aluminium) nie będzie chybotoliwy? Jest ewidentnie lżejszy od stalowego statywu serii SE.

Napisano
16 godzin temu, Magdalena600 napisał:

Bardzo dziękuję z wyczerpującą odpowiedź. 
Go to faktycznie trochę kosztuje, pomyślałam że pod kątem dzieci będzie przydatne i usprawni obserwację (jak godzinę będę nieudolnie próbowała coś sama namierzyć to padną z nudów i totalnie się zniechęcą) Jeśli się mylę i źle wyobrażam sobie zalety tego systemu-wyprowadźcie mnie z błędu. Ogolnie zależy mi też, żeby był łatwy w obsłudze.

Właściwie wyobrażasz sobie zalety systemu Go to . Niemniej nawet Goto nie jest bez obsługowe.

Powiem Ci , że dzieci i tak trudno będzie zatrzymać na dłużej przy okularze , przynajmniej zwykle to tak wygląda i mówię tu również o dzieciach które teoretycznie się kosmosem interesują, dzieci zwykle nie obserwują dzieci zerkają , już tu ostatnio ktoś też pytał o coś do wspólnych obserwcji z dziećmi i pisałem podobnie , dla dzieci ważniejsze będzie samo to że robicie coś razem wychodzicie rozstawiacie teleskop 🔭 i coś tam obserwujcie.

Dlatego uważam ,że poprostu lepiej patrzeć na siebie i brać teleskop o większych możliwościach, dzieci zabierać na obserwcje z próbować zainteresowany, niech tym nasiąkają niech mają przykład a później gdy będą starsze a w domu będzie teleskop którego się używa to w końcu same może po niego sięgną .

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano
10 godzin temu, piotrfie napisał:

Drugi z teleskopów to armata 🙂 Upewnij się, że będziesz miała dość siły i ochoty aby go wynosić z domu na dwór. Newton 8” to typowy teleskop pod DS. Pozwala także w przypadku US uzyskać silniejsze powiększenia niż teleskop o mniejszej aperturze. Jednak do obserwacji wizualnych "lubi" lepsze (droższe) okulary (co nie oznacza, że na tych tańszych jakoś szczególnie źle widać). Jak każdy Newton wymaga co jakiś czas kolimacji. Nie demonizował bym, to nic trudnego.

8 cali to nie taka znowu armata nie przesadzaj my 😉 z resztą wagę osobno podstawy i osobno tubusa można sprawdzić .

8 cali to F6 także też nie tak znowu wymagające droższych okularów bo autorka może to różnie odebrać i pomyśleć, że trzeba kupować okulary po tysiaka , a na początek dobrze poradzą sobie nawet te czerwone svbony .

Spróbuję pomóc...

Napisano
10 godzin temu, Magdalena600 napisał:

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jutro będę w Warszawie i mam nadzieję uda mi się zahaczyć jakiś sklep. 
Ten NexStar 5 SE już jakiś czas temu przykuł moją uwagę (choć cenowo wyjeżdża poza budżet), także będę go jutro wypatrywać. A jak się na do niego AstroFi 6 (poza brakiem pilota i sterowaniem z apki)? Są w tej samej cenie…

Pamiętaj że różnica możliwości między 5 a 8 cali jest bardzo duża , zwłaszcza na DS , ale na US 8 calowy Newton również w starciu z 5 calowym sct z dużą obstrukcją wygra w cuglach .

Powtórzę też jak tu padło już w wątku, pośpiech jest złym doradcą zwłaszcza gdy ...

uświadomimy sobie bo nie padło tu w dyskusji , mamy czerwiec , jeszcze  długo są z nami białe noce , niebo ciemne robi się bardzo późno i na bardzo krótko także na DS się jeszcze długo nie powalczy sensownie , 

Dwa nie ma aktualnie do obserwcji żadnych planet i jeszcze długo nie będzie .

Także masz naprawdę dużo czasu , a do obserwcji w zasadzie tylko księżyc i słońce .

Do tej pory nie mieliście żadnego teleskopu prawda ? 

Naprawdę nie musicie odrazu kupić teleskopu za wasz maksymalny budżet .

Pierwszy teleskop który wystarczająco dobrze poradzi sobie na początek można używany kupić duzuo dużo taniej , celowanie w księżyc słońce czy planety jest łatwe , nie potrzeba do tego systemu   go to .

Później jak się w to wkrecicie wkrecisz będziesz już dużo lepiej wiedzieć czego potrzebujesz i wtedy można będzie dużo bardziej świadomie wydać kasę , a jak się okaże , że to jednak nie dla Was ? Nic nie sugeruje , ale takich przypadków jest cała masa stąd tyle teleskopow na olx z opisem , używany dosłownie kilka razy , nie trafiony zakup itp.

Taki nextstar 5 za 4999 po wyjściu ze sklepu już będzie wart tysiąc mniej , a używkę jakaś na poczatek kupisz żeby się przekonać i jak się okaże że albo rezygnujesz albo zmieniasz na inny to przy odsprzedaży nic nie stracisz.

Ja oczywiście rozumiem że się chce nowy , że się wygospodarowalo na to jakiś budżet i podjęło decyzję , ale naprawdę na spokojnie z zakupem, zwłaszcza pierwszego teleskopu .

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano

Witam

Jezeli dalej szukasz teleskopu,typowo dla Dzieci i cos dla Siebie to ten NextStar- jest idealny[GoTo,rozmiar,nawetDzieci go przeniosa:)-mialem mozliwosc obserwacji przez teleskop NextStar4-Planety,Ksiezyc to podstawa,gromady Kuliste, Co do galaktyk tez sie da ale szalu nie ma,przede wszystkim nie musisz go "kolimowac". Kazdy Teleskop to polowa sukcesu-druga polawa sa -Okulary do niego:) -ale nie w sklepie DeltaOptical! chyba ze lubisz przeplacac.

Znajomy chcial sprzedac NextStar4,kupil dla syna 8lat-od nauczyciela po korzystnej cenie [wszystko sprawne] Idealny na poczatek.

Pozdrawiam

Napisano
3 godziny temu, LoS-Ares napisał:

Witam

Jezeli dalej szukasz teleskopu,typowo dla Dzieci i cos dla Siebie to ten NextStar- jest idealny[GoTo,rozmiar,nawetDzieci go przeniosa:)-mialem mozliwosc obserwacji przez teleskop NextStar4-Planety,Ksiezyc to podstawa,gromady Kuliste, Co do galaktyk tez sie da ale szalu nie ma,przede wszystkim nie musisz go "kolimowac". Kazdy Teleskop to polowa sukcesu-druga polawa sa -Okulary do niego:) -ale nie w sklepie DeltaOptical! chyba ze lubisz przeplacac.

Znajomy chcial sprzedac NextStar4,kupil dla syna 8lat-od nauczyciela po korzystnej cenie [wszystko sprawne] Idealny na poczatek.

Pozdrawiam

Nie prawda .

Teleskopy SCT również się kolimuje i refraktory również i wszelkie inne też , różnica polega jedynie na tym jak dane konstrukcje kolimację trzymają, jedyną konstrukcja gdzie prawdopodobnie przez cały okres użytkowania nie będziesz ruszał kolimacji są refraktory .

Przestanmy wogole z tą kolimacja nadawac jej takiego znaczenia do rangi tego że miało by to decydować o wyborze tego czy innego teleskopu .

Mówimy o kolimacji do wizuala nie do foto to raz ,a dwa posiadając jakiś teleskop i tak trzeba umieć sprawdzić kolimację i ją ustawić a jak nie prosić o to kogoś kto się zna po znajomości czy odpłatnie bo teleskop musi być poprawnie skolimowany żeby cieszyć się pełnią możliwości sprzętu zwłaszcza w obserwcji w dużych powiększeniach,  dodam jeszcze tylko że kolimacja Newtona jest prostsza od kolimacji SCT , nie wiem jak często trzeba poprawiać kolimację w SCT , pewnie zależy na jakiś się trafi , napewno jednak prędzej czy później przyjdzie to zrobić .

Nie prawda też co piszesz o sklepie Delta Optical ,możesz negocjować cenę , dostać rabat .

Spróbuję pomóc...

Napisano
W dniu 4.06.2025 o 15:53, Koszy89 napisał:

Nie prawda .

Teleskopy SCT również się kolimuje i refraktory również i wszelkie inne też , różnica polega jedynie na tym jak dane konstrukcje kolimację trzymają, jedyną konstrukcja gdzie prawdopodobnie przez cały okres użytkowania nie będziesz ruszał kolimacji są refraktory .

Przestanmy wogole z tą kolimacja nadawac jej takiego znaczenia do rangi tego że miało by to decydować o wyborze tego czy innego teleskopu .

Mówimy o kolimacji do wizuala nie do foto to raz ,a dwa posiadając jakiś teleskop i tak trzeba umieć sprawdzić kolimację i ją ustawić a jak nie prosić o to kogoś kto się zna po znajomości czy odpłatnie bo teleskop musi być poprawnie skolimowany żeby cieszyć się pełnią możliwości sprzętu zwłaszcza w obserwcji w dużych powiększeniach,  dodam jeszcze tylko że kolimacja Newtona jest prostsza od kolimacji SCT , nie wiem jak często trzeba poprawiać kolimację w SCT , pewnie zależy na jakiś się trafi , napewno jednak prędzej czy później przyjdzie to zrobić .

Nie prawda też co piszesz o sklepie Delta Optical ,możesz negocjować cenę , dostać rabat .

Powodzenia w negocjacjach:) w Delcie, - Wygralem BoN 100pln rabatu w Delta i wiesz co mimo to nie warto bylo tam kupowac ten sam produkt pomimo ich pseudo rabatu byl dalej drozszy o 60pln ...Co do tematu to pierwszy teleskop dla dzieci, 

1.Naprowadzanie to podstawa przy braku znajomosci "nocnego nieba" 

2.Newton -odwrocony obraz,napewno dla dzieci nie pomoze .

3.Latwosc transportu SCT 

Sam posiadam Newton 10" [nie zaluje ]ale SCT dla dzieci jest znacznie wygodniejszy.