Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

chcę Was prosić, o podzielenie się doświadczeniami i przemyśleniami dot. osłon na teleskopy (typu Telegizmos, Geoptik etc).

Ewakuacja sprzętu w środku nocy lub nad ranem zaczyna być dla mnie wyzwaniem i zastanawiam się, czy nie mógłbym  po prostu przykryć ukochane zabawki taką osłoną i pójść spać? 😉

Rano lub po powrocie z pracy mógłbym spokojnie zdemontować setup (lub nie gdyby zapowiadała się kolejna pogodna noc).

Czy Waszym zdaniem może to zadziałać z teleskopem na statywie trójnożnym? Czy betonowy Pier to konieczność (wiatr)?

Mój ogród jest zasadniczo bezpieczny ale nie chcę trzymać tam teleskopu non stop.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi i porady.

Pozdrawiam

Michał

-

Napisano

Tych które wymieniłeś nie miałem. Kilka lat temu używałem pokrowca na motocykl gdy teleskop zostawał kilka dni na powietrzu, a stał 10" newton na NEQ6. 
Obecnie mam pier i  od roku jest pod takim pokrowcem
https://pl.aliexpress.com/item/1005005878029265.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.193.6e101c24OWTGmT&gatewayAdapt=glo2pol

Jestem zadowolony, jednak lepiej najpierw rzucić jakiś koc a dopiero naciągnąć pokrowiec. Na ostrych krawędziach potrafi się przecierać gdy wiatr nim szarpie. 

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, DarX86 napisał:

Tych które wymieniłeś nie miałem. Kilka lat temu używałem pokrowca na motocykl gdy teleskop zostawał kilka dni na powietrzu, a stał 10" newton na NEQ6. 
Obecnie mam pier i  od roku jest pod takim pokrowcem
https://pl.aliexpress.com/item/1005005878029265.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.193.6e101c24OWTGmT&gatewayAdapt=glo2pol

Jestem zadowolony, jednak lepiej najpierw rzucić jakiś koc a dopiero naciągnąć pokrowiec. Na ostrych krawędziach potrafi się przecierać gdy wiatr nim szarpie. 

Z tym kocem to dobry pomysł! Dzięki!

-

Napisano

O! Ciekawa propozycja z tym kocem! Czegoś takie szukałem, do ochrony przed jakimś niespodziewanym opadem (czasem wystawiam teleskop i idę na rower), ale też by chronić przed zbytnim nagrzewaniem latem przed obserwacją oraz kurzem, gdy stoi sobie spokojnie w garażu. Myślę, że mój Newton 200x1000 też do tego wejdzie, mimo wymiarów 120x160, wystarczy go ustawić bardziej do pionu.
No i cena fajna 🙂

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin