Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

1. Pytanie do osób fotografujących astrokamerami w plenerze: jak zabezpieczacie laptopa przed wilgocią? Macie jakieś sprawdzone patenty? Jakieś "namioty" (Z czego zrobione)? Pudełka kryjące sprzęt?

2. Zastanawiam się nad zakupem podświetlanego panelu LED do odrysowywania z Allegro (link) i użyciem go jako flatownicy. Planuję kłaść go na tubie mojego newtona, po uprzednim skierowaniu go do góry. Między panelem a tubą zamierzam układać białą kartkę papieru, a potem biały materiał. Czy myślicie, że ma to sens?  Może macie jakieś rady, wskazówki by to zrobić lepiej?

3. Średnica lustra głównego, to 203mm, średnica tuby 220mm. Czy jeśli panel (jego świecąca część) nie będzie całkowicie zakrywał tuby, a jedynie 210mm (czyli teoretycznie wypełni całe lustro z naddatkiem) to czy to stanowić będzie problem? Wydaje mi się, że nie, bo przecież przy krawędziach tuby i tak mamy jakieś "techniczne" elementy mocujące (czy to lustro, czy pająka).

BTW: Są już pierwsze efekty lotu drugiego Polaka w kosmos. Otóż z okazji lotu Sławosza na ISS, DeltaOptical uraczyła nas przez dobę 12% rabatem. Ja dałem się skusić  ... kupując ASI 482MC 🙂 Także proszę się nie spodziewać w najbliższych dniach w Zachodniopomorskiem warunków do focenia 🙂

Edytowane przez Shuwar

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3
Bino: Celestron SkyMaster Pro ED 20x80 + Benro: MACH3

Napisano

Ad.1 Laptop w czasie pracy się nagrzewa i nie ma problemu z odprowadzeniem wilgoci, to moje doświadczenie od 2008r. Dodatkowo, jak nie siedzę przy nim, dość mocno przymykam klapę, a sam laptop dodatkowo stawiam na torbie od laptopa, albo „ręczniku”. Oczywiście na jakimś stoliku lub odpowiedniku.

Ad.2 Dużo kombinacji, z tymi „dodatkami”, na ogół, to się nie sprawdza. Dodatkowo niededykowany panel może mieć i najczęściej ma nierówno oświetlone pole, migocze i inne niedoskonałości które go dyskwalifikują. Według mnie nic nie zastąpi dedykowanej flatownicy, kropka. W akcie desperacji możesz robić sky-flaty.

Ad.3 Flatownica musi nachodzić na cały obwód tuby po zewnętrzne krawędzie, najlepiej z małym zapasem na +.

Powodzenia 😉 

• Like 1

WO 81GT / POSEIDON-C Pro / CEM26
GSO RC6” / ARES-M Pro / AZ-EQ6
Moje fotki: https://app.astrobin.com/u/AstroChamer#gallery

Napisano (edytowane)

Cześć. Co do flatownicy. Nie lepiej poszukać czegoś takiego:

https://superledpoland.pl/panel-led-12w-1020lm-ip54-superled

Są różne rozmiary i zasilanie na 12V lub normalne. Można sobie przerobić. Są potencjometry do ściemniania itp. Nie ma migotania i jest równe oświetlenie. Nie musisz dawać kartek ani koszulki. Ja mam tak zrobione i nie mam problemów. Chociaż przed panel dałem niebieską kratkę, żeby była imitacja nieba🤣🤣

Z resztą barwa nie ma tutaj znaczenia. 

IMG-20230421-WA0001.thumb.jpeg.f88e04d2c5ab07668f1c6236f36c6197.jpeg

Co do laptopa ja osobiście używam już telefonu ale kolega wyżej napisał, stolik i ręcznik mi w zupełności wystarczył. Widziałem na zlocie jak chłopaki robili z kartonów parawany. Ale to raczej w dzień, żeby było lepiej widać.

Pozdrawiam

Edytowane przez Stiopa
  • Like 1
Napisano

Dzięki Panowie.
Rzeczywiście, nie pomyślałem o tym - pracujący laptop jest jak grzałka (ręce można ogrzać zimą 😉

5 godzin temu, Stiopa napisał:

Co do flatownicy. Nie lepiej poszukać czegoś takiego(...)

O widzisz! Czyli taki [Link[ panel led / plafon byłby lekarstwem na mój problem? Do tego jest okrągły i zdaje się z zapasem zakryje moją 22cm tubę.

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Shuwar napisał:

Dzięki Panowie.
Rzeczywiście, nie pomyślałem o tym - pracujący laptop jest jak grzałka (ręce można ogrzać zimą 😉

O widzisz! Czyli taki [Link[ panel led / plafon byłby lekarstwem na mój problem? Do tego jest okrągły i zdaje się z zapasem zakryje moją 22cm tubę.

Rozmiar już musisz sobie dopasować 😁 Tylko zwróć uwagę jakie napięcie ma ten plafon. Żebyś później nie musiał kombinować z napięciem. Kup od razu taki, żeby pasował do Twojego setupu zasilającego. 

Edytowane przez Stiopa
  • Like 1
Napisano

Raczej będę się amatorsko bawił z ogrodu w lucky imaging, więc dostęp do 230V będę miał nieograniczony 🙂

• Like 1

Napisano

Kupiłem panel LED. Świeci bardzo mocnym, białem światłem. Nie wiem czy nie za mocno. Gdy kładę na niego koszulkę czy kartkę, wtedy widać bardzo dokładnie włókna / nierównomierny granulat papieru.

Czy za jasne źródło światła będzie problemem? Ew. jakieś pomysły na jednolite tło między LED a tubę?