Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Mam zamiar kupić pierwszy teleskop do ogólnej obserwacji gwiazd i nieba. Obserwacje mam zamiar prowadzić z działki https://www.lightpollutionmap.info

SQM 21.44 mag./arc sec2
Brightness 0.285 mcd/m2
Artif. bright. 114 μcd/m2
Ratio 0.668
Bortle class 4
Elevation 126 meters

może się też zdażyć, że obserwacja będzie z miasta: 

SQM 18.24 mag./arc sec2
Brightness 5.44 mcd/m2
Artif. bright. 5270 μcd/m2
Ratio 30.8
Bortle class 8-9
Elevation 87 meters

montaż minimum EQ2/AZ3. Budżet jaki chcę przeznaczyć to maksimum 2000 zł  i tutaj zastanawiam się czy sprzęt za 1000 - 1500 też się sprawdzi do ogólnej obserwacji. Zastanawiam się nad: 

AZ

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-909-az3-90-900

https://deltaoptical.pl/teleskop-celestron-astromaster-102-az

EQ

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-1149-eq2-114-900

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-1309-eq2-130-900

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-909-eq3-2-90-900

Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam

Napisano (edytowane)

Montaż EQ2 to kompletne nieporozumienie. Zwłaszcza z dość długim refraktorem.
Myślałeś o Dobsonie? W tej cenie nawet z zapasem masz nówkę 8''. Możliwościami, łatwością obsługi, stabilnością bije wszystkie powyższe na głowę.
Na giełdzie jest teraz rzekomo praktycznie nowy 150/750 na eq3-2 za 1600.

Edytowane przez QooT

Newton 150 / 750, Newton 200/1000, NEQ-6, SVbony Sv47 10x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano

Ja z tych pozycji wybrałbym 102 tylko nie Celestrona  a Bressera Meissnera  optykę to mają taką samą ale atutem Bressera jest wyciąg okularowy HEX

Napisano
4 godziny temu, deeptracne80 napisał:

o matko ale "bydle"  🙂  ciężarówkę do tego potrzeba, wolę jednak coś bardziej kompaktowego/mobilnego

Kup lornetkę + przyzwoity statyw 🙂 

Pod takie niebo to się prosi tylko dobsona i to jak największego.

Do 2000 spokojnie kupisz używkę 10". Daj sobie spokój z montażami EQ. Namęczysz się przy obsłudze tego i tylko się zrazisz, to nie jest montaż na początek.

Ewentualnie jeżeli zależy Ci na mobilności to jakiś refraktor 120/600 na AZ4 na stalowych nogach. 

Napisz może jakie masz doświadczenie w obserwacjach i na ile teleskop ma być mobilny (jeżeli jedziesz samochodem na obserwacje to i taki dobson jest mobilny, ale jak go masz znieść do auta z 10 piętra po schodach to już nie koniecznie 😉 ).

• Like 1

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
19 godzin temu, wojt0000 napisał:

Kup lornetkę + przyzwoity statyw 🙂 

Pod takie niebo to się prosi tylko dobsona i to jak największego.

Do 2000 spokojnie kupisz używkę 10". Daj sobie spokój z montażami EQ. Namęczysz się przy obsłudze tego i tylko się zrazisz, to nie jest montaż na początek.

Ewentualnie jeżeli zależy Ci na mobilności to jakiś refraktor 120/600 na AZ4 na stalowych nogach. 

Napisz może jakie masz doświadczenie w obserwacjach i na ile teleskop ma być mobilny (jeżeli jedziesz samochodem na obserwacje to i taki dobson jest mobilny, ale jak go masz znieść do auta z 10 piętra po schodach to już nie koniecznie 😉 ).

Dziękuję za odpowiedź. Lornetkę do ogladania nieba?🙂 tak, zależy mi sporo na mobilności, pójdę w stronę montażu AZ. Moje doświadczenie = 0 absolutne, będzie to pierwszy teleskop w życiu i rozpoczęcie astrozabawy . Sławosza raczej nie oczekuje, że będe w stanie zobaczyć 🙂 poprostu cokolwiek więcej niż standard. Dobson definitywnie jest za duży dla mnie do transportu.  

Napisano
6 minut temu, deeptracne80 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Lornetkę do ogladania nieba?🙂 tak, zależy mi sporo na mobilności, pójdę w stronę montażu AZ. Moje doświadczenie = 0 absolutne, będzie to pierwszy teleskop w życiu i rozpoczęcie astrozabawy , więc cokolwiek zobaczę i tak zrobi efekt wow!. Sławosza raczej nie oczekuje, że będe w stanie zobaczyć 🙂 poprostu cokolwiek więcej niż standard. Dobson definitywnie jest za duży dla mnie do transportu.  

Znalazłem takie

Celestron Inspire 100 mm, Sky-Watcher BK 909 AZ3 90/900, GSO 90 ATZ, Celestron Astromaster 102 AZ, który będzie ok? 

Teraz, deeptracne80 napisał:

Napisano

2 godziny temu, deeptracne80 napisał:

Sky-watcher 90/900 czy tam 90/910  na giełdach astro czy olx można nabyć już za 500pln często polecany jako pierwszy teleskop .

Ten refraktor ładnie pokaże Księżyc,  pasy na Jowiszu a w dobrych warunkach  WCP , Saturn ,Mars też przyzwoicie wypadają, ponadto dzięki jego swiatlosile nie będzie wymagał drogich okularów.

Rezygnując z dużych apertur ze względu na rozmiar rezygnujesz tez z dobrych widoków DS ,szczególnie że masz dobre niebo (ta pierwsza miejscowka) 

Napisano
23 minuty temu, Alf112 napisał:

Sky-watcher 90/900 czy tam 90/910  na giełdach astro czy olx można nabyć już za 500pln często polecany jako pierwszy teleskop .

Ten refraktor ładnie pokaże Księżyc,  pasy na Jowiszu a w dobrych warunkach  WCP , Saturn ,Mars też przyzwoicie wypadają, ponadto dzięki jego swiatlosile nie będzie wymagał drogich okularów.

Rezygnując z dużych apertur ze względu na rozmiar rezygnujesz tez z dobrych widoków DS ,szczególnie że masz dobre niebo (ta pierwsza miejscowka) 

Dzieki, pomyślę nad tym Sky-watcherem 90/900. Czy są jakieś akcesoria, które warto do niego dokupić? 

Napisano

Kątówka i okular do planet ,ja miałem 6mm co dawało powiekszenie 150x i akceptowalny obraz przy dobrych warunkach.(na Księżycu I gwiazdach podwójnych można było powerować więcej)

W zestawie jest okular 25mm pow.36x też daje dobre obrazy  i może być na początek.

Jest gdzieś  na giełdzie taka tuba na dużo lepszym montażu bo eq3-2,  poszukaj bo warto.

Napisano

Kolega wyżej napisał żebyś pomyślał o lornetce, a ja napiszę  Ci jeszcze tak.

Miałem ten refraktor SW 90/910 to uzupełnieniem  go  była lornetka 15/70  Oberwerk , sprzedałem refraktor ,kupiłem Mak127 ,ta lornetka wciąż była dobrym uzupelniemem również dla maka, teraz zostałem z dobsonem 8 a lornetka wciąż  ze mną 😃.

15/70 to jeszcze dość lekka lornetka u mnie na statywie foto z dobrą głowicą daje radę,  a pod ciemnym niebem pokazuje pięknie rozległe obiekty wgl.wiele Messierow w kontekście bo to tylko 15x ale patrzenie obuoczne i dwa obiektywy robią dobrą robotę. 

Lornetka  to uzupełnienie teleskopu,  szczegolnie planetarnego a taka 15/70 jest jeszcze dość lekka nie potrzebuje ciezkiego statywu /żurawia, zbiera już sporo światła, jest podręczna i patrzysz dwojgiem oczu .

• Like 1
Napisano
W dniu 1.07.2025 o 11:21, deeptracne80 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Lornetkę do ogladania nieba?🙂

A dlaczego nie? 🙂 

W całym swoim życiu lornetką prowadziłem najwięcej obserwacji 🙂 (7x50 jest zawsze pod ręką).

Tu masz lornetkowego maniaka (choć chyba na dzisiaj mu przeszło 😉 ) =>
https://szeptykosmosu.pl/veil-lornetka-10-15-obserwacje/

Powtórzę jeszcze raz, jak masz samochód to dobson jest tak samo mobilny jak klasyczny teleskop na statywie AZ. Po prostu tube wrzucasz na tylne siedzenie, podstawe do bagażnika i tyle (ja szybciej na obserwacjach wystawiałem dobsona niż składałem statyw 😉 ).

DO Extreme 7x50 ED
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
W dniu 1.07.2025 o 11:21, deeptracne80 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Lornetkę do  oglądania nieba?....

Nigdy nie miałem teleskopu ani za nim nie tęskniłem. Za to lornetek przepuściłem przez ręce jakieś dwadzieścia. A co widziałem na niebie, to moje (i trochę kolegów z forum, bo opisów nie żałowałem) 🙂.

• Like 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Dla mnie też najważniejsze są lornetki. Mam ich trochę, lepszych lub gorszych - wystarczy spojrzeć na stopkę.

Omegon 2x54, Nikon Action 7x35, TS Optics 7x50 MX Marine, Delta Optical Entry 10x50,

TS Optics 10,5x70 MX Marine, Nikon Action 16x50, Celestron Skymaster 25x70,

TS Optics 25x100 MX Marine.

Napisano

SQM 21,44  takie niebo aż się prosi o lornetkę , na pewno będziesz ją używał częściej od teleskopu, chociaż teleskop też się przyda.

• Like 1
Napisano
12 godzin temu, Leon napisał:

SQM 21,44  takie niebo aż się prosi o lornetkę , na pewno będziesz ją używał częściej od teleskopu, chociaż teleskop też się przyda.

kurcze, to mi zabilście przysłowiego ćwieka tą lornetką. Tak się składa, że mam Aculona A211 10x50. Czyli do tego dobry statyw i można "coś fajnego" zobaczyć?    

Napisano
27 minut temu, deeptracne80 napisał:

kurcze, to mi zabilście przysłowiego ćwieka tą lornetką. Tak się składa, że mam Aculona A211 10x50. Czyli do tego dobry statyw i można "coś fajnego" zobaczyć?    

Można ,ale nie z miasta tylko z tej Twojej dobrej miejscówki. 

Ja polecam jakąś dobrze skorygowaną lornetkę 15/70 bo zysk w porównaniu do 10/50 jest bardzo duży a waga i rozmiary są  jeszcze  akceptowalne. 

A do tego miasta używkę SW 90/910 i będziesz miał sprzęt na Księżyc , planety i gwiazdy podwójne. 

Poszperaj na giełdach czy olx a w 1000pln na poczatek się zamkniesz  ze wszystkim.

Napisano
6 godzin temu, deeptracne80 napisał:

Przeczytaj wątek kol. @Panasmaras "Pokochaj małe powiększenia" w dziale Czym obsetwujemy, Lornetki, a będziesz wiedział 🙃

• Like 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Idąc tropem @Janko pozwolę sobie jeszcze podlinkować tłumaczenia @polaris bo jest to swego rodzaju "biblia" obserwacji lornetkowych 😉 =>

http://www.astronoce.pl/inne.php?id=19

Oczywiście polecam też wspomniane wyżej szepty kosmosu, gdzie również jest sporo obserwacji lornetkowych + szkice =>

https://szeptykosmosu.pl/

• Like 1
  • Thanks 1

DO Extreme 7x50 ED
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
W dniu 30.06.2025 o 13:15, Leon napisał:

Ja z tych pozycji wybrałbym 102 tylko nie Celestrona  a Bressera Meissnera  optykę to mają taką samą ale atutem Bressera jest wyciąg okularowy HEX

Lepiej poczekać i dołożyć 2000 zł i się ma teleskop 12"  Akurat mam Bresser 12" dobson  na wyjazdy . Teleskop jest super bo jest bardzo mobilny i oprócz HEX , ma duże koła osiowe przymocowane do obejm więc bez problemu jest za co chwycić gdzie w GSO już jest problem , a że Bresser jest w obejmach mogę okular tak sobie obrócić jak mi wygodnie . 

Teleskop GSO 10" DELUXE 254 / 1250 , Teleskop BRESSER MESSIER 12"  Dobson NT 305 / 1525                                                                                                                                                                Okular : ES 30/82 , ES 24/82 ,  Morpheus 4.5 , 6.5 , 12.5 , 17.5 , Pentax XW 3.5 , 7 , 16.5/85 , 23/85 , Tele Vue Delos 10                                                                                                                            Filtr : Astronomik OIII 12nm 2", Baader UHC-L  2", Baader H-BETA 5.5 nm 2" Baader OIII 8nm 1.25"