Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio patrzyłem sobie obiektywami 60mm przez Morfeusza 9mm (obraz dzienny), który dał mi źrenicę 1,8mm.

Niby nie mało, szczególnie, że za dnia, ale widok już były słaby i obraz gdzieś jakby uciekał, ciężko było ustawić właściwie oko. ogólnie męczyłem się z odbiorem obrazu.

Zgłębiłem się na necie, jak ma się źrenica do AFOV, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:

Czy z definicji fizyki oka, dla mniejszych źrenic, obraz jest "łatwiejszy" w odbiorze, kiedy mamy np 60 deg vs 80? Czy też łatwość patrzenia do definitywnie cecha samego okulara, a nie jego AFOV?

Innymi słowy, czy lepiej poszukać innego szerokiego okularu ok 8-9mm, czy też szukać wyraźnie węższego ok 50-60deg max?

ATM: montaż AZ bartonianbino-leżak do lornetek

Aculon 7x35, Geco 8x30, Bushnell Legend M 8x42, Meade Pro 10x56, Nikon Monarch 5 16x56, APM 25x100 ED,

SW 102/500, Bresser 102/1350.

Napisano

Wydaje mi się że jest to kwestia wyłącznie budowy okularu a to jakiej światłosiły jest teleskop nie ma tu znaczenia.

Ogólnie morfeusze są wymagające jeżeli o osiowe patrzenie mimo dosyć dużego ER. Np ESy 82* kompletnie tego nie mają, ale znowu trzeba kleić oko 🙂 .

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
33 minuty temu, wojt0000 napisał:

Wydaje mi się że jest to kwestia wyłącznie budowy okularu a to jakiej światłosiły jest teleskop nie ma tu znaczenia.

Dzięki za info. Chyba faktycznie tak jest. Co gorsza, to na astromaniaku znalazłem świeży temat z tego roku, że ciężko znaleźć dobry okular 8-9mm , który nie fasolkuje.

ATM: montaż AZ bartonianbino-leżak do lornetek

Aculon 7x35, Geco 8x30, Bushnell Legend M 8x42, Meade Pro 10x56, Nikon Monarch 5 16x56, APM 25x100 ED,

SW 102/500, Bresser 102/1350.

Napisano

@Bartek M. pytanie co to znaczy dobry 🙂 

Masz wspomnianego ESa 8,8mm i tam nie ma fasolek ale czy to dobry okular to pojęcie względne 🙂 przyzwoity.

Są np Delosy 8 i 10mm, ale czy tam jest fasolkowanie nie wiem. Jest też Ethos 8 i 10mm  🙂 . Jest TV Delite 9mm.

Są też ESy 8,5mm 82* z wygodnym ER. Jest też ES 9mm 100*. 

Ale jak z fasolkowaniem z wszystkim powyżej nie mam pojęcia. Generalnie zauważyłem jedynie ze okulary z krótkim ER zazwyczaj są tego problemu pozbawione. 

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
Godzinę temu, Bartek M. napisał:

Dzięki za info. Chyba faktycznie tak jest. Co gorsza, to na astromaniaku znalazłem świeży temat z tego roku, że ciężko znaleźć dobry okular 8-9mm , który nie fasolkuje.

Delos 8mm - trochę fasolkuje, za to Delos 14mm Delite 5mm i 11mm ani trochę. 

1 godzinę temu, Bartek M. napisał:

Niby nie mało, szczególnie, że za dnia, ale widok już były słaby i obraz gdzieś jakby uciekał, ciężko było ustawić właściwie oko. ogólnie męczyłem się z odbiorem obrazu.

Za dnia źrenica oka jest węższa w stosunku do źrenicy wyjściowej i potęguje to efekt fasolkowania. Dobrym przykładem jest tu APM 13mm - fasole za dnia, tak że nie za bardzo chce się obserwować,  a przy obserwacjach nocnych ten efekt jest znikomy. 

• Like 2