Skocz do zawartości

StarSense Explorer DX 8" Dobson

Maciej24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam do sprzedania Teleskop Celestron StarSense Explorer DX 8" Dobson;

• układ optyczny: reflektor Newtona,
• apertura: 203 mm (8"),
• ogniskowa: 1200 mm,
• światłosiła: f/5,9,
• uchwyt na smartfona i kod do aplikacji Starsense Explorer (namierzanie obiektów za pomocą aplikacji na urządzenie mobilne),
• okular 25 mm,
• filtr słoneczny BAADER,
• (smartfon nie jest częścią zestawu).

Ten zestaw dedykowany szczególnie początkującym badaczom nieba, gdyż dzięki użyciu specjalnej aplikacji oraz smartfona można bardzo łatwo namierzyć konkretne cele. Aby to zrobić należy umieścić smartfon w przeznaczonym do tego uchwycie i uruchomić aplikację StarSense Explorer wykorzystującą technologię rozpoznawania nieba LISA, która analizuje wzory gwiazd oraz oblicza pozycję teleskopu. Po wybraniu interesującego użytkownika obiektu na ekranie smartfona pojawiają się prowadzące do niego strzałki, co pozwala na szybką i łatwą lokalizację ciał niebieskich.

Teleskop był kupiony w Polsce w sierpniu 2023 roku, nosi kosmetyczne ślady użytkowania, bez wpływu na układ optyczny. Po przesiadce na kolejny, już dużo bardziej zawansowany zestaw, ten stoi i się 

Teleskop Celestron z systemem StarSense Explorer DX 8" Dobson

• 3 tygodnie później...
Napisano

Widzisz, ja głupi kupiłem niedawno taki sam i dopiero potem znalazłem to forum.. teraz brakuje mi filtrów. Polecisz mi jakie kupić, a może masz? Ja jestem jeszcze zielony w te klocki.

Napisano
W dniu 29.07.2025 o 13:03, tlok303 napisał:

Widzisz, ja głupi kupiłem niedawno taki sam i dopiero potem znalazłem to forum.. teraz brakuje mi filtrów. Polecisz mi jakie kupić, a może masz? Ja jestem jeszcze zielony w te klocki.

Zależy, czy jesteś astrofotografem, czy obserwatorem wizualnym. Jeśli jesteś obserwatorem wizualnym, to mam do sprzedania dobrej jakości zestaw okularów, soczewkę Barlowa 2x oraz filtry do Księżyca i planet firmy Celestron: https://www.astroshop.pl/okulary/celestron-zestaw-okularow-i-filtrow-1-25-/p,7976?utm_content= za 700zł. Zestaw ma lekkie ślady użytkowania, ale nadal jest w bardzo dobrym stanie. Został zakupiony w 2023 roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.