Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, tu pierwsza część filmu-prezentacji o tym, jak się zabrać za obserwacje astronomiczne. Dla całkiem zielonych w temacie. Może się komuś przyda :) Pytania, uwagi - mile widziane :)

• Like 5
Napisano (edytowane)

@Piotr K., super robota !

W końcu ktoś poświęcił kupę czasu i wreszcie tu na Forum nie będziemy musieli pisać ciągle Świeżakom Wizualnym ciągle tego samego.
Teraz wystarczy podawanie tego samego linku do tych samych prezentacji, bo jak rozumiem, jak jest część 1, to będzie przynajmniej część 2, na którą będę cierpliwie czekał.

Ze swojej strony obiecuję przesłać Ci listę drobnych komentarzy, które mógłbyś uwzględnić w następnych wersjach tego wspaniałego poradnika, jeśli takowe będą.
Na razie do części 1 mam jeden malusieńki komentarzyk, który zapisuję.
Zamierzam przesłać Ci wszystko razem, jak już zobaczę całość poradnika, bo może po następnych częściach obecny komentarz nie będzie już aktualny.

Jeszcze raz brawo i wielki szacun @Piotr K. !

Edytowane przez Mareg
  • Like 1
  • Thanks 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Wiem coś na temat zimna o którym mowa w filmie . Zmarzłem nawet przy 12 -14 stopniach . Tak mi było zimno że żal z auta było wychodzić po przeglądnięciu atlasu nieba  . 😆

• Like 1

Teleskop GSO 10" DELUXE 254 / 1250 , Teleskop BRESSER MESSIER 12"  Dobson NT 305 / 1525                                                                                                                                                                Okular : ES 30/82 , ES 24/82 ,  Morpheus 4.5 , 6.5 , 12.5 , 17.5 , Pentax XW 3.5 , 7 , 16.5/85 , 23/85 , Tele Vue Delos 10                                                                                                                            Filtr : Astronomik OIII 12nm 2", Baader UHC-L  2", Baader H-BETA 5.5 nm 2" Baader OIII 8nm 1.25" 

Napisano
W dniu 10.07.2025 o 13:00, Mareg napisał:

Ze swojej strony obiecuję przesłać Ci listę drobnych komentarzy, które mógłbyś uwzględnić w następnych wersjach tego wspaniałego poradnika, jeśli takowe będą.
Na razie do części 1 mam jeden malusieńki komentarzyk, który zapisuję.
Zamierzam przesłać Ci wszystko razem, jak już zobaczę całość poradnika, bo może po następnych częściach obecny komentarz nie będzie już aktualny.

Hej, dzięki za miłe słowa. Właśnie siedzę nad częścią drugą, w której omawiam co wg mnie warto kupić na początek, a czego unikać.

Za wszelkie uwagi i komentarze będę wdzięczny - prezentacja ma już parę lat, uaktualniałem ją kilka razy (w tym teraz, żeby były aktualne ceny), więc stykam się z nią na tyle długo, że przestałem już zauważać ewetnualne niedoróbki i niedpowiedzenia (choć oczywiście pewne uproszenia są konieczne, żeby niepotrzebnie nie robić świeżakom mętliku w głowie). W sumie jeśli chcesz, to wrzuć może Twoje uwagi tu w komentarzu, żeby były widoczne dla wszystkich. Mi nie przeszkadza, jeśli ktoś zwróci uwagę na jakieś niedoróbki, bo też nie wiem wszystkiego i chętnie się czegoś nowego dowiem 🙂

• Like 2
Napisano (edytowane)

@Piotr K., jeśli wolisz komentarze w tym wątku, to super, bo jak też uważam, że tak będzie lepiej, bo więcej osób może śledzić lub brać udział w ewentualnych dyskusjach.

Zatem mój jedyny komentarz do całej 1. części wizualnego tutoriala dotyczy szukacza kątowego.
Można z niego wywnioskować, że każdy szukacz kątowy daje obraz prosty, a tak nie jest, i jak che się koniecznie obraz prosty, ziemski, poprawny, czy jeszcze jak tam tę cechę czasem sklepy nazywają, to trzeba na to zwrócić szczególną uwagę.
Zwykły szukacz kątowy ze standardową kątówką pryzmatyczną czy lustrzaną daje taki sam obraz jak refraktory z takimi kątówkami, czyli odwrócony prawo-lewo, gdy kątówka pracuje w typowej pionowej orientacji.
Aby szukacz kątowy dawał obraz prosty, musi być wyposażony w kątówkę z pryzmatem dachowym Amiciego.

Piszę o tym dlatego, że wybór szukacza jest wbrew pozorom bardzo ważną sprawą, która pewnie czasem może zdecydować, czy hobby chwyci czy nie, albo czy ktoś swobodnie będzie się poruszał po niebie z mapami, czy zawsze będzie potrzebował wsparcia goto czy innego systemu.
Zupełnie się zgadzam, że właśnie szukacz kątowy z widokiem prostym dla wielu zwłaszcza początkujących obserwatorów może być tym najlepszym rozwiązaniem, do którego w moim przypadku doszedłem chyba najdłuższą ścieżką, przez szukacz prosty, zwykły kątowy, laserowy i red dot (który ciągle używam do szybkiego wstępnego namierzania).
Niestety, szukacze kątowe z widokiem prostym są często jednym z droższych rozwiązań, i nie w każdym sklepie są w ogóle dostępne, dlatego chyba nikt nie kupuje czegoś takiego wraz z pierwszym teleskopem.

Jak już piszę o tym publicznie na Forum, to pozwolę sobie uzasadnić swoje stanowisko, bo może czyta to ktoś, kto dalej walczy z namierzaniem obiektów, tak jak kiedyś ja i pewnie większość z nas kiedy się zaczynało przygodę z wizualem.

Teraz celowanie w nawet trudne obiekty jest dla mnie częścią frajdy z obserwacji i to w co kiedyś nie mogłem wycelować w godzinę, teraz mam w docelowym okularze po paru chwilach, i to nawet jak celu obserwacji wcale nie widzę w tym wspaniałym szukaczu kątowym.
Wystarczy układ gwiazd w szukaczu dokładnie pokryć z tym co jest zaznaczone na mapie na telefonie (w którym jest koniecznie wszytko na czerwono, włącznie z menu systemowymi !) i mieści się w kółeczku zaznaczającym 4.5o pole widzenia szukacza, i w którego środku jest mój cel.
I nawet jak to jest niewidoczna w szukaczu malutka i słabiutka planetarka, to najczęściej mam ją od razu w okularze z filtrem OIII, nawet w bardzo dużych powiększeniach.
Obserwuję i refraktorami, i Newtonami, i na każdym mam taki sam szukacz kątowy 9x50 z widokiem prostym, który umożliwia szybkie przenoszenie oka od mapy, do szukacza i do okularu ile razy się chce bez ruszania się z krzesełka, i bez większej ucieczki celu z pola widzenia.
Taka uniwersalna metoda pozwala wyszukiwać tak samo obiekty w refraktorach i Newtonach, których optyka inaczej odwraca obrazy w okularze.
Dlatego cała procedura celowanie u mnie przebiega bez patrzenia w okular, w którym cel pojawia tylko przy pomocy szukacza i mapy na telefonie, i bez mieszania okularami, na co potrzeba cennego czasu, a Ziemia kręci się cały czas.
Jeśli nie trafię w cel za pierwszym razem, to od nowa justuję szukacz w dużym powiększeniu i podobnym ustawieniu Dobsona, aby skompensować ewentualne ugięcia kratownicy czy przemieszczenia lustra w celi.
W precyzyjnym celowaniu pomaga mi podświetlany krzyż w szukaczu, bez którego czasem byłoby trudno uzyskać wymaganą dokładność.

Edytowane przez Mareg
  • Thanks 1

Napisano

Co do szukaczy , najpierw celuję czerwoną  kropką  , a potem dopiero celuję w obiekt zwykłym szukaczem . Bardzo to ułatwia w wyszukiwaniu . O kątówce do szukacza pomyślę , nigdy nie używałem , no bo skoro mam już wycelowany rejon obiektu przez czerwoną kropkę to czemu do poprawki nie użyć szukacza z kątówką tym bardziej że moje kręgi szyjne są lekko zjechane 

• Thanks 1

Teleskop GSO 10" DELUXE 254 / 1250 , Teleskop BRESSER MESSIER 12"  Dobson NT 305 / 1525                                                                                                                                                                Okular : ES 30/82 , ES 24/82 ,  Morpheus 4.5 , 6.5 , 12.5 , 17.5 , Pentax XW 3.5 , 7 , 16.5/85 , 23/85 , Tele Vue Delos 10                                                                                                                            Filtr : Astronomik OIII 12nm 2", Baader UHC-L  2", Baader H-BETA 5.5 nm 2" Baader OIII 8nm 1.25" 

Napisano
4 minuty temu, Odlot12 napisał:

Co do szukaczy , najpierw celuję czerwoną  kropką  , a potem dopiero celuję w obiekt zwykłym szukaczem . Bardzo to ułatwia w wyszukiwaniu . O kątówce do szukacza pomyślę , nigdy nie używałem , no bo skoro mam już wycelowany rejon obiektu przez czerwoną kropkę to czemu do poprawki nie użyć szukacza z kątówką tym bardziej że moje kręgi szyjne są lekko zjechane 

Zapomniałem . Teraz mam dodatkowo AstroHopper w formie szukacza 😁😏

• Like 1

Napisano (edytowane)

Ja po przerobieniu wszystkiego z szukaczy, doszedlem do wniosku, że najlepsza jest fistula. Czyli ruka o malej średnicy i dlugosci ok 10... 20cm. 

Telrad jest dobry.

RedDot jest OK, ale zaslania ta czerwona kropka szukany obiekt... no i nie moze miec przyciemnianej szybki, bo z przyciemnianą  nie nadaje sie do celów astronomicznych

No i OK jest szukacz soczewkowy, kątowy Amici.

Edytowane przez JSC
  • Like 1
  • Thanks 1

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano

Szukacz kątowy będzie dobry w połączeniu z tą rurką której średnica i długość

3 godziny temu, JSC napisał:

Ja po przerobieniu wszystkiego z szukaczy, doszedlem do wniosku, że najlepsza jest fistula. Czyli ruka o malej średnicy i dlugosci ok 10... 20cm. 

Telrad jest dobry.

RedDot jest OK, ale zaslania ta czerwona kropka szukany obiekt... no i nie moze miec przyciemnianej szybki, bo z przyciemnianą  nie nadaje sie do celów astronomicznych

No i OK jest szukacz soczewkowy, kątowy Amici.

Szukacz kątowy  bedzie dobry w połączeniu z tą rurką (fistulą) której średnice i długość trzeba tak dobrać  by pole widzenia przez rurkę odpowiadało polu widzenia przez szukacz kątowy. Dodam jeszcze że szukaczem prostym (nie kątowym) i Red Dotem szukamy mając oba oczy otwarte

• Like 2
Napisano

Ha, no i super, bardzo cenne uwagi. Red Dotów też używałem, ale tak jak piszecie, mają większy sens przy szukaczach prostych. Albo np. przy dużych lornetach typu TS 28x110.

Co do szukaczy kątowych, to szczerze powiedziawszy nigdy nie spotkałem się z szukaczem z kątówką lustrzaną. Czytałem od czasu do czasu w internetach, że takie bywają, ale na oczy nigdy takiego nie widziałem, a ze trzy miałem na własność, i nowe ze sklepu, i używane, w różnym wieku. I raczej mam wrażenie, że w ofercie sklepów są tylko szukacze z Amicim... Ale może się mylę...?

Napisano

Szukacz kątowy w połączeniu z zielonym laserem to najlepsze rozwiązanie do Newtonów, niestety ma też jedną wadę nie wszędzie możemy go używać

Napisano
Godzinę temu, Piotr K. napisał:

(...)

I raczej mam wrażenie, że w ofercie sklepów są tylko szukacze z Amicim... Ale może się mylę...?

Właśnie sprawdziłem co się pokaże na hasło "szukacz kątowy" w trzech polskich sklepach astronomicznych i okazuje się, że większość z nich to szukacze dające obraz prosty, ale nie wszystkie, tak że należy zachować czujność przy zakupach.

Mam wrażenie, że sytuacja sporo się zmieniła (wg. mnie na lepsze) przez ostatnie parę lat, bo jak ja przerabiałem temat szukaczy kątowych, to dominowały wersje z obrazem "refraktorowym", bez kątówek Amici.

Napisano
1 godzinę temu, Mareg napisał:

Mam wrażenie, że sytuacja sporo się zmieniła (wg. mnie na lepsze) przez ostatnie parę lat, bo jak ja przerabiałem temat szukaczy kątowych, to dominowały wersje z obrazem "refraktorowym", bez kątówek Amici.

Jestem w tym hobby ok. 11 lat, zacząłem we wrześniu 2014. I póki co nie widziałem ani jednego szukacza kątowego z lusterkiem...

1 godzinę temu, Mareg napisał:

Właśnie sprawdziłem co się pokaże na hasło "szukacz kątowy" w trzech polskich sklepach astronomicznych i okazuje się, że większość z nich to szukacze dające obraz prosty, ale nie wszystkie,

Większość, to znaczy ile? Jakiś link do tego z obrazem odwróconym lewo-prawo...?

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Piotr K. napisał:

(...)

Jakiś link do tego z obrazem odwróconym lewo-prawo...?

Sam miałem szukacz kątowy GSO 8x50, ze zwykłym pryzmatem, odwracający obraz prawo-lewo.
Widzę, że teraz już nie jest łatwo je kupić, i pewnie bardzo dobrze.

Edytowane przez Mareg
  • Thanks 1

Napisano

Super, dzięki za linki, wygląda, że faktycznie mają dwie wersje, z lusterkiem i pryzmatem Amiciego.

A w międzyczasie - druga część filmu, czyli poradnik zakupowy:

• Like 3
Napisano

Po obejrzawszy filmu zastanawiam się teraz czy potrzebuję ZWO Seestar S50 ? 😁Jeśli chodzi o astrofotografię to jestem zielony jak zielony filtr do księżyca 🤣 .  Chodzi mi jednak po głowie teleskop 16" od ES kratownica i też cały czas siebie przekonuję że 16stki nie potrzebuję bo mam już 12" pełną tubę na Dobsonie .  Co mi się podoba w  Bresser 12" to ,to ,że mogę sobie ustawić okular do patrzenia jak chcę gdyż tubę mogę sobie obrócić gdyż jest w obejmach . Na montaż paralaktyczny też tą tubę można nałożyć i robić zdjęcia 😁. Jeśli chodzi o jasność nieba mam bortlea 7 , z balkonu widzę M-16 , M-1, M-51 a nawet miotłę wiedzmy przez teleskop

• Like 1

Napisano
6 godzin temu, Odlot12 napisał:

Po obejrzawszy filmu zastanawiam się teraz czy potrzebuję ZWO Seestar S50 ? 😁Jeśli chodzi o astrofotografię to jestem zielony jak zielony filtr do księżyca 🤣 .  Chodzi mi jednak po głowie teleskop 16" od ES kratownica i też cały czas siebie przekonuję że 16stki nie potrzebuję

Jak dla mnie zasada jest taka - jeśli mam kasę, i z jakiegoś powodu chcę coś kupić, to to kupuję. Najlepiej używkę, żeby nie stracić za wiele na ewentualnej odsprzedaży. Większość moich sprzętów w ten sposób kupiłem - te wszystkie teleskopy, lornetki, okulary, miałem tego sporo, większość puściłem dalej, ale dzięki temu zdobyłem sporo doświadczenia, i wiem co z czym się je. W sumie to trochę tęsknię do tych czasów, gdy z wypiekami na twarzy czesałem niebo lornetką Skyguide 15x70 (używka zakupiona od znajomego poznanego w Izerach na zlocie OSA) - wtedy to był podjar i power, każdą czystą nockę się wykorzystywało na obserwy. Teraz nabrałem dystansu, nie mam siły zarywać nocy, a gdy czasem zabierałem ze sobą lornetkę na sesje astrofoto, to trochę polukałem, ale przez większą część czasu stała bezużytecznie, bo wolałem się po prostu gapić w niebo gołym okiem (albo obserwować wykresy guidingu na telefonie 😉 ). Więc póki masz power i entuzjazm, a kasa nie każe zaciskać pasa, to korzystaj. Tej frajdy i tego doświadczenia nikt Ci nigdy nie odbierze 🙂

• Thanks 1
Napisano
19 minut temu, Piotr K. napisał:

Jak dla mnie zasada jest taka - jeśli mam kasę, i z jakiegoś powodu chcę coś kupić, to to kupuję. Najlepiej używkę, żeby nie stracić za wiele na ewentualnej odsprzedaży. Większość moich sprzętów w ten sposób kupiłem - te wszystkie teleskopy, lornetki, okulary, miałem tego sporo, większość puściłem dalej, ale dzięki temu zdobyłem sporo doświadczenia, i wiem co z czym się je. W sumie to trochę tęsknię do tych czasów, gdy z wypiekami na twarzy czesałem niebo lornetką Skyguide 15x70 (używka zakupiona od znajomego poznanego w Izerach na zlocie OSA) - wtedy to był podjar i power, każdą czystą nockę się wykorzystywało na obserwy. Teraz nabrałem dystansu, nie mam siły zarywać nocy, a gdy czasem zabierałem ze sobą lornetkę na sesje astrofoto, to trochę polukałem, ale przez większą część czasu stała bezużytecznie, bo wolałem się po prostu gapić w niebo gołym okiem (albo obserwować wykresy guidingu na telefonie 😉 ). Więc póki masz power i entuzjazm, a kasa nie każe zaciskać pasa, to korzystaj. Tej frajdy i tego doświadczenia nikt Ci nigdy nie odbierze 🙂

W takim razie zbieram na 16" . Mam już 53 lata , może jeszcze zdążę się nacieszyć widokami przez ten teleskop . Pieniędzy do grobu nie wezmę 🙂

• Like 1