Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem wszystkim,

To mój pierwszy post na forum, więc przy okazji witam wszystkich serdecznie.

Od dłuższego czasu zbieram się do zakupu pierwszego teleskopu i po przewertowaniu informacji w sieci mój wstępny wybór padł na Sky-Watcher BKP 15075.
Znalazłem taką ofertę na allegro (teleskop + statyw) w cenie 2183zł: Sky-Watcher BKP 15075

Chciałbym jeszcze uzyskać opinię czy faktycznie dobrze zrozumiałem wszelkie poradniki i wybrałem w miarę optymalny model.

Kryteria wyboru jakimi się kierowałem:

1. Obserwacja z domu na obrzeżach małego miasta (Ciechanów, Mazowieckie, o zmiennym zanieczyszczeniu światłem). W tym przypadku nastawiam się głównie na obserwację księżyca.
  2. Obserwacja poza miastem w mniej zanieczyszczonej przestrzeni. Głównie okolice Ciechanowa, ale też okazjonalne wyjazdy na Mazury. Tu raczej skupienie na odleglejszych obiektach.
  3. Jestem początkujący, ale jestem mocno techniczny i szybko łapię i lubię szukać nowych możliwości. Z zawodu jestem programistą.
  4. Czasem chciałbym zrobić zdjęcie obserwowanego obiektu. Raczej telefonem (iPhone 13mini), ale brat ma lustrzankę i pewnie z niej bym też chciał czasem skorzystać.

Ten model nieco przekracza mój budżet, bo pierwotnie planowałem wydać ok 1500zł, Oferty jakie widziałem tego modelu to przedział 1300-1600zł za samą tubę + koszt statywu, ale zupełnie nie wiedziałem jakiego szukać, więc ten zestaw uznałem za odpowiedni.

Czy biorąc pod uwagę powyższe, ten model powinien zaspokoić moje wstępne oczekiwania, czy jednak warto rozważyć jakąś inną opcję?

P.S. Patrzyłem po "smart" teleskopach, ale jednak chciałbym patrzeć bezpośrednio w okular i ewentualnie z czasem (jeśli uznam, że chcę) dokupić okular z kamerą, żeby rzucać obraz na ekran.

Z góry dzięki serdeczne za wszelką pomoc

Napisano

Jeśli mobilność i montaż paralaktyczny nie są dla ciebie priorytetem warto rozważyć montaż Dobsona i większą tubę 🙂 Za te pieniądze (w tym samym sklepie co podlinkował kolega @Alien ) kupisz nowy 8 calowy lub na giełdzie można czasem trafić używany 10 calowy w podobnej cenie. Godzinę jazdy od Ciechanowa masz już niebo Bortle 3, to aż prosi się o największą osiągalną dla ciebie aperturę.
Musi być nowy? Sporo zaoszczędzisz a na giełdzie tu na forum nawet jest identyczny.
Dobsony też zazwyczaj mają mniejszą światłosiłe - co przekłada się na możliwość stosowania tańszych okularów. 150/750 ma f5 - więc nie lubi najtańszych okularów - choć przez te załączone w zestawie spokojnie można sporo zobaczyć.

Warto jeszcze od razu dobrać sobie filtr ND 0.9 (do księżyca i jasnych planet) - Szkoda oczu na księżyc (zwłaszcza bliżej pełni) bez filtra, oraz ewentualnie soczewkę Barlowa koszty nie wielkie a efekt na początek znaczący.- choć tu zdania będą podzielone - moim zdanie warto. Z czasem na pewno przydałby się jakiś okular do planet i 50 innych gadżetów, ale na to przyjdzie czas jak chwycisz bakcyla. Jeśli Newton to też obowiązkowo, minimum pudełko po kliszy fotograficznej, a lepiej dedykowany kolimator - nie musi być laserowy.

Ogólnie Newton f5 - f6 to bardzo uniwersalne urządzenie - które pozwala się zagłębić w kosmos. Na pewno są lepsze sprzęty do wyspecjalizowanych zastosowań, np. długie refraktory czy MAK'i do planet, APO ED do astrofotografii, itd. Niemniej jednak Newton do na początek dobry wybór.

Ps. Witam kolegę po fachu 🙂

• Like 3

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano

@QooT
Dzięki wielkie za te wskazówki.
Generalnie mobilność jest dość istotnym czynnikiem. Montaż to sprawa drugorzędna, akurat taki jest w zestawie.
Na obserwacje raczej będę sam jeździł, bo moja żona raczej nie podziela mojego zainteresowania kosmosem 😄, a dodatkowo nie znam u siebie w mieście nikogo kto by chciał na takie wypady jeździć i zastanawiam się, czy z wyjęciem Dobsona z auta i ustawieniem nie miałbym problemów. Do słabeuszy nie należę, ale jednak w 2 osoby zawszxe łatwiej i bezpieczniej dla sprzętu 🙂 

Nie mniej rozważę tą sugestię, bo w pierwszej kolejności za Dobsonem się rozglądałem. A tubą 200 też bym nie pogardził 😄 

Napisano

Dosbon GSO 8'': Waga:21 kg (tuba: 9,5 kg, montaż: 11,5 kg)
Rozkładany Skywatcher jeszcze lżejszy i tuba złożona znacznie mniejsza.
Jeśli nie musisz tego nosić po schodach lub zbyt daleko to chyba 2 kursy z obciążeniem max 12kg cię chyba nie przeraża? 

Samo rozstawianie Dobosna jest też zdecydowanie szybsze niż paralaktyka, nie bez znaczenia też może być łatwość obsługi dla osoby początkującej.
Oczywiście do paralaktycznego można potem dołożyć napęd - i nie trzeba podążać samemu ręką za obiektem. Do Dobsona dołożyć można co najwyżej system go-to  a to już spory koszt.

Sam osobiście Dobsona nie mam, więc może nich lepiej wypowie się ktoś z setek zadowolonych użytkowników 😉
Po prawdzie, noszę się z zamiarem zbudowanie jakiegoś prostego Dobsona ATM, co by się nie nudzić podczas sesji astro-fotograficznych, tymczasem podczas sesji foto używam lornetki Skymaster 20x80 - ale po patrzeniu przez choćby tubę 150/750 (nawet przez okulary z zestawu) taka lornetka pozostawia niedosyt (delikatnie mówiąc), notabene ta lornetka jest co najwyżej średnia optycznie.

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano

Prostego Dobsona 6-10" w pełnej tubie lub flex rozstawia się w dosłownie 3 minuty i można obserwować. Żaden montaż EQ nie jest tak mobilny i szybki w przygotowaniu. Można rozważyć też jakiś refraktor lub Mak na montażu AZ, ale wg mnie Dobson jest wygodniejszy, szybszy w rozstawieniu i daje większe możliwości.

• Like 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
3 minuty temu, polaris napisał:

Prostego Dobsona 6-10" w pełnej tubie lub flex rozstawia się w dosłownie 3 minuty i można obserwować. Żaden montaż EQ nie jest tak mobilny i szybki w przygotowaniu. Można rozważyć też jakiś refraktor lub Mak na montażu AZ, ale wg mnie Dobson jest wygodniejszy, szybszy w rozstawieniu i daje większe możliwości.

Dzięki za rozjaśnienie 🙂 Pomyślę o tym Dobsonie 😉 

Napisano

Ja się z paralaktyków wyleczyłem raz dwa . Do szału mnie doprowadzało to kręcenie tymi pokrętłami do tego stopnią że cały teleskop wraz z montażem obracałem 🤣 Też zrobiłem ten błąd i jako pierwszy teleskop kupiłem NEWTON 150 Celestrona . Było to w 2007 r. Tylko Saturn był fajny w tym teleskopie , reszta obiektów były bo były , tylko do odhaczenia że się znalazło . Druga był NEWTON 200/1000 sky watcher . Mam go do dzisiaj . Teraz jak już wcześniej wspomniałem , na balkonie mam 10" a na wyjazdy w teren 12" . Nie powiem że chodzi mi po głowie szesnastka i cały czas sobie wmawiam że 16" mi nie potrzebne 

• Like 1

Teleskop GSO 10" DELUXE 254 / 1250 , Teleskop BRESSER MESSIER 12"  Dobson NT 305 / 1525                                                                                                                                                                Okular : ES 30/82 , ES 24/82 ,  Morpheus 4.5 , 6.5 , 12.5 , 17.5 , Pentax XW 3.5 , 7 , 16.5/85 , 23/85 , Tele Vue Delos 10                                                                                                                            Filtr : Astronomik OIII 12nm 2", Baader UHC-L  2", Baader H-BETA 5.5 nm 2" Baader OIII 8nm 1.25"