Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post, od kiedy kupiłem teleskop, także dzień dobry wszystkim i proszę o poradę odnośnie okularów i filtrów. Na dzień dzisiejszy posiadam 

Okular NPL- Plössl 30mm 1,25"

Okular LE Long Eye 55° 18 mm 1,25" oraz zestaw filtrów 

Explore Scientific Zestaw filtrów Księżyc i Planety 1,25". Chciałbym się dowiedzieć na jakie możliwe powiększenia mogę sobie pozwolić i jak zmniejszyć aberracje. 

Napisano

Witaj .

Rozsądne maksimum dla tego teleskopu to będzie około x150 a więc okular 6 mm , panuje tu jednak (masowe tanie teleskopy) pewien rozrzut jakościowy, można trafić na taki który już przy x150 będzie kulał i na taki który czasem i przy x200 da radę .

Ogromną rolę odgrywa seeing !

Żeby zmniejszyć abberacje można spróbować filtrów typu fringe killer , podobno jakiś svbony radzi sobie z tym lepiej niż baader , niestety niewiem nic konkretnego bo nie interesowałem się tym nigdy bardziej jako rozwiązaniem wychodząc z założenia że jak nie lubisz AC i nie masz budżetu na APO to kupujesz Maka.

Możesz dodać przysłonę obiektywu co zmniejszy swiatlosiłe a co za tym idzie AC . Wypróbuj 80 mm ,70 mm , oczywiście odbywa się to kosztem rozdzielczości ale sumarycznie możesz stwierdzić że efekt jest in plus.

Osoby doświadczone lub zwyczajnie ciekawe próbują ingerować w obiektyw, dobierając eksperymentalnie wielkość szczeliny powietrznej dubletu czy też obracając soczewkami szukając ustawień optymalnych , ale Uwaga to jest zabawa dla kogoś kto jest świadomy co robi , można coś uszkodzic przypadkowo. Nie zachęcam do tego kroku .

Możesz zmienić po prostu teleskop na Maka.

Jeśli uważasz że poziom AC  jest ponadnormatywny jak dla achromatu 90 F10, porównaj najlepiej z innym podobnym  teleskopem i ewentualnie poszukaj wad takich jak nieosiowość wyciągu , luźne lub zbyt ściśnięte soczewki w celi.

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...