Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Państwo,

Jestem pasjonatem obserwacji nieba i chciałbym zgłosić nietypowe zjawisko, które miało miejsce w nocy 24 lipca 2025 o godz. 03:15 czasu lokalnego (CEST), widziane z Zabrza (woj. śląskie), w kierunku Bytomia.

Opis obserwacji:

– Obiekt pojawił się nagle, bez widocznej trajektorii wejścia  

– Był to jasny, pulsujący punkt światła wysoko na niebie (prawdopodobnie powyżej atmosfery)  

– Światło pulsowało dokładnie 5 razy w regularnych odstępach, po czym całkowicie zniknęło  

– Obiekt poruszał się szybko – znacznie szybciej niż znane mi samoloty czy satelity  

– Kolor: biały (z możliwym niebieskawym odcieniem), bez smug ani dźwięku  

– Całe zjawisko trwało około 5–10 sekund  

Wykluczam możliwość, że był to samolot, dron, satelita (w tym Starlink), meteor czy inne znane zjawisko atmosferyczne. Mam doświadczenie w obserwacji nieba i zjawisko to różniło się wyraźnie od wszystkiego, co dotąd widziałem.

Jeśli istnieje możliwość analizy tej obserwacji, porównania z danymi radarowymi lub orbitalnymi – chętnie udzielę dalszych informacji.

Z poważaniem,  

Mateusz D.

Współrzędne przybliżone

: 50.308° N, 18.786° E

Napisano

Dopiero co skasowałem innny wątek na ten sam temat. Jak lato to i ufo. To oczywistość więc po co o tym informować w trybie alarmowym to normalka od 3000 lat. 

• Thanks 1
Napisano

Satelita , pulsujące światło bierze się się od kąta nachylenia satelity , widocznie kąt ten zmieniał się co 5-10 sekund , a że satelita świeci światłem odbitym mamy takie widoki . Satelita zniknęła gdyż wleciała w cień Ziemi

Teleskop GSO 10" DELUXE 254 / 1250 , Teleskop BRESSER MESSIER 12"  Dobson NT 305 / 1525                                                                                                                                                                Okular : ES 30/82 , ES 24/82 ,  Morpheus 4.5 , 6.5 , 12.5 , 17.5 , Pentax XW 3.5 , 7 , 16.5/85 , 23/85 , Tele Vue Delos 10                                                                                                                            Filtr : Astronomik OIII 12nm 2", Baader UHC-L  2", Baader H-BETA 5.5 nm 2" Baader OIII 8nm 1.25" 

Napisano

Proszę zanim oglosicie zjawiskowe niebiańskie wydarzenie poczytajcie np o flarach irydium trajektoriach satelitow itp. Pozdrawiam. 

• Like 1
Napisano
6 godzin temu, felcia97 napisał:

Dopiero co skasowałem innny wątek na ten sam temat. Jak lato to i ufo. To oczywistość więc po co o tym informować w trybie alarmowym to normalka od 3000 lat. 

Czyli to statek Predatora 😉

Omegon 2x54, Nikon Action 7x35, TS Optics 7x50 MX Marine, Delta Optical Entry 10x50,

TS Optics 10,5x70 MX Marine, Nikon Action 16x50, Celestron Skymaster 25x70,

TS Optics 25x100 MX Marine.

Skylux 70/700