Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

comment_s51vXN5AVLRHG6l0hiciNvOe7PiXVDpo

Komentarz zbędny :)

Podoba mi się ten krater po lewej od "serca"

:)

• Like 2

Pozdrawiam

Paweł Radomski

---

astroscapes.eu

Napisano

Ja tylko przypomnę co już oficjalnie wiadomo, że można dzisiaj obejrzeć i wysłuchać:

Dzisiaj Live ? od 17.20 do 19.00  można wraz z ekspertami na fanpage'u na Facebooku - Karola Wójcickiego z CNK  wspólne obejrzeć  historyczny przelot  sondy.  https://pl-pl.facebo...GlowaWGwiazdach

Dzisiaj na National Geographic Channel o 21.00 - Premiera pod tytułem ,,Misja Pluton?

Zapewne też  informacyjne stacje TV będą relacjonować wydarzenie ? śledźcie więc i linkujcie.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Trochę jak kuzyn Marsa :) ....

Na wygnaniu i troszkę przymrożony ;).

Takahashi FSQ 106ED, TS 50/205 guidescope, NEQ6pro belt mod, QHY8L, ALccd5L-IIc, 550d

Napisano

Wyślę zdjęcie żonie - to z serduchem :-D Normalnie się zakocha :)

Pozdrawiam

Paweł Radomski

---

astroscapes.eu

Napisano

Z moim też,  z moim też 8) :) :D

Na listę do jakiejś misji też się zapisywałem, ale nie chyba nie do tej, bo neta miałem od 2006 r. Może chodziło o jakąś misję na Marsa, już nie pamiętam.

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano

Na listę do jakiejś misji też się zapisywałem ......Może chodziło o jakąś misję na Marsa, już nie pamiętam.

Mars One  >:D

• Like 1

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Na którą godzinę przewidziane są fotografie ? 

Synta 8 , Montaż Celestron CG5GT ,Canon 40D, Canon 300D+kabelek do długich czasów + Laptop Lenovo , Canon SX20 IS , Tair 3S, Rosyjska lornetka  7x50 , Jupiter 21M ,Grzałki , Baader Genuine Ortho 5mm i parę kolorowych filtrów :)  

f684.jpg

Napisano

Na którą godzinę przewidziane są fotografie ? 

Mówią i piszą rożnie, ale ja myślę że ten licznik Countdown to New Horizon Phone Home - pokazuje kiedy dotrą dane http://pluto.jhuapl.edu/index.php

Napisano

Kupę czasu , dzięki  ;)

Synta 8 , Montaż Celestron CG5GT ,Canon 40D, Canon 300D+kabelek do długich czasów + Laptop Lenovo , Canon SX20 IS , Tair 3S, Rosyjska lornetka  7x50 , Jupiter 21M ,Grzałki , Baader Genuine Ortho 5mm i parę kolorowych filtrów :)  

f684.jpg

Napisano

Kupę czasu , dzięki  ;)

Bo to Kacprze KUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUPĘ kilometrów ;)

Napisano

Gdzieś czytałem w ciągu dnia, że pierwsze obrazy z przelotu mają się pokazać jutro bardzo wczesnym rankiem około 4 naszego czasu.

jolo-astrojolo.png

Napisano

Gdzieś czytałem w ciągu dnia, że pierwsze obrazy z przelotu mają się pokazać jutro bardzo wczesnym rankiem około 4 naszego czasu.

To by się idealnie zgadzało z tym licznikiem, dojdą - pootwierają, poprzeglądają, wybiorą i opublikują :)

Napisano

Dziś znów bym typowi w "tyłek" wjechał, bo pędząc do domu na relację czytałem nowe wiadomości na telefonie, a temu z przodu zachciało się pieszych przepuszczać ... - nie polecam - telefonów w aucie podczas przelotów obok "planet" ;)

• Like 2

Newton150 + 3 Canony

aaa i lornetkę mam

http://www.ceha.ownlog.com

Napisano

Czyli pobudka 2 godziny wcześniej niż zwykle - czekamy :)

Przemku czas może skrócić premiera, szykujemy kawkę lub innego browarka - siadamy wygodnie w fotelu i punktualnie o 21.00 odpalamy National Geographic Channel

i ...... ,,Misja Pluton"

,,14 lipca 2015 r. - po prawie 10 latach i pokonaniu 4 miliardów kilometrów - sonda New Horizons ma dotrzeć do Plutona. Jej celem jest eksploracja najmniejszej planety Układu Słonecznego: zeskanowanie jej powierzchni, analiza atmosfery i zbadanie powłoki geologicznej. Fakt, że sonda dotrze tak daleko, jest potwierdzeniem wysokiego poziomu technologii opracowanej przez człowieka. Zdjęcia, które zostaną przesłane na Ziemię, są prawdopodobnie najdroższe w historii - wysłanie sondy kosztowało aż 700 milionów dolarów. O niezwykłym projekcie i związanych z nim emocjach opowiadają naukowcy z NASA. Przewodnikiem po świecie New Horizons jest Jason Silva, prezenter znany m.in. z programu "Pułapki umysłu" "

A i teraz można obejrzeć ,, Przewodnik po planetach: Jeszcze dalej niż Pluton"

Czas minie szybciej i naukowo :)

Właśnie super opisują misję !!!

• Like 3

Napisano

Prawie jak czekanie na zorze... :) Tyle emocji :)

Lepsze. Zorza się powtarza a to nie.
Meade LB 12"
Lornetka DO 10x50+ statyw foto made in germany,,
Scopos 30mm ,Meade SWA S5000 16mm,  ES 8.8mm , Ortho 10mm, Bino TS
Antares ALP 1,25" Bader SC 1,25"