Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam pytanie techniczne.

Odnawiam hobby - długoletnia przerwa. I traktuję siebie jako; "rookie".

Postanowiłem wystartować od podstaw.

Wziąłem się za zerowanie lunetki polarnej montażu Bresser Exos2 ( taki odpowiednik EQ5). Luzuje się i dokręca po kolei 3 śruby by oś obrotu stała w miejscu jak kręci się RA.. Jest tam taki wystający "komin" na baterie do podświetlenia.I mam wrażenie, że niechcący obróciłem lunetkę w okół jej osi. Czy jest jakaś metoda żeby ją ustawić pod dobrym kątem. Do samego zerowania metodą prób i błędów doszedłem, ale nie wiem jak ustawić ją względem jakiegoś zera teleskopu. Szukałem, ale większość materiałów skupia się nad zerowaniem zamontowanej lunetki. Nawet instrukcja Bressera montażu dodatkowej lunetki do uboższego montażu EXOS1( eq3) o tym nie mówi. Pisałem do supportu Bressera, ale brak odpowiedzi. Ktoś miał z tym do czynienia? Niestety wytrawiany obraz jest bardzo skąpy - tylko oś , z punktem obrotu i małym kółkiem na gwiazdę polarną. - ...niestety nie nie jak w SW. I teraz nie wiem. Czy ręcznie wyzerować ustawienia RA i DEC a potem starać się przy takim zerowym ustawieniu dopasować oś w lunetce. Czy jest jakiś oznaczenie zerowego położenia. W sumie można kupić dodatkową lunetkę do montażu i musi być jakiś sposób.:-)Prośba o pomoc.

Pozdrawiam

Michał