Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam - chciałbym złożyć mobilny teleskop na bazie jak w temacie.

Jakie dodatkowe akcesoria/modyfikacje  polecacie ,żeby wyciągnąć max z tego teleskopu i sprawić żeby obserwacje były szybsze i bardziej wygodne ? [Filtry / okulary /kolimacja  itp] Czy warto zainwestować w podwójny okular ?

Teleskop podobno dobrze sprawdza się też w EAA czy ktoś może próbował czy jest to warte zachodu - i mógłby polecić jakieś akcesoria też do tego ?

I ostatnie pytanie - przymierzam się też do zakupy SkySafari Pro - jakieś porady/wrażenia odnośnie tej apki ?

Pozdrawiam @!@

Napisano

Sky Safari to absolutny sztos!

Nic lepszego nie ma.

Na forum jest cały dział poświęcony tej apce. 

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano

Ooo dzięki - poszukam i poczytam ! Z fajnego software (jednak nie związanego z teleskopami) ,które sam mogę polecić to SpaceEngine - podpina się gogle VR i dosłownie lata między galaktykami 😄

Napisano

Możesz sprawdzić też tańsze Stellarium Plus (jakieś 40 zł)....nie wiem jakie są dokładnie różnice (chyba w planowaniu obserwacji na plus dla Sky Safari), ale Stellarium umożliwia zarówno sprawdzenie co gdzie jest i kiedy oraz ma możliwość sterowania montażem. Wszytsko zależy od Twoich indywidualnych potrzeb.

Napisano

Dzieki za podpowiedź - sprawdzę też tą apke - wiem ,że Sky Safari można akurat podłączyć do Virtuoso GTI ciekawe czy Stellarium też by się udało...

Napisano

Ale to łączysz się bezpośrednio przez WIFI z montażem czy przez inną aplikacje ? W przypadku Virtuoso to chyba trzeba przez Synscan ... taką metodę widziałem ale nie jestem na 100% pewny ...

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na forum., dlatego z pewną nieśmiałością chciałbym zapytać o opinie nt. montażu  Dobsona Go-To z linku. Czy ktoś ma taki,  i jak się sprawuje tzn. czy łatwo wyszukuje obiekty, czy nie jest awaryjny itp.

Na montażu chcę powiesić Maka 102 - chcę tylko obserwować, astrofotografia mnie nie interesuje.

Z góry dziękuję za wszystkie opinie. Pozdrawiam.

https://deltaoptical.pl/montaz-dobsona-sky-watcher-virtuoso-gti-wifi