Popularny post adam_bie Napisano 14 Lipca 2015 Popularny post Napisano 14 Lipca 2015 Pomyślałem że skoro udało mi się dopracować montowanie sporej lornetki Skymaster 25x100, tak że obserwacje nią mogę uznać za komfortowe to może warto byłoby się tym podzielić. Może komuś się przyda. Wiele ATM-u tu nie ma, prawie wcale, jednak trochę inwencji własnej było. Po pierwsze: samo mocowanie lornety do dowolnej głowicy w wersji fabrycznej jest beznadziejne. Jest śruba metryczna 10mm a w niej gwint do głowicy fotograficznej 1/4 cala. Nie znam głowic gdzie można wkręcić śrubę 10mm, próba przykręcenia dowolnej stopki krótkim gwinetm 1/4 cala też nie wydaje się dobrym pomysłem. Nawet jeśli ta śruba nie pęknie (co wydaje mi się realne) to sztywnośc tego mocowania jest kiepska. Temat poruszałem już tutaj: http://astropolis.pl/topic/22114-kupiles-lornetke-podziel-sie-wrazeniami/?p=577523 Zrobiłem tak: użyłem płytkę mocującą z głowicy Triopo nb-3s, dziurkę w której jest śruba 1/4 cala rozwierciłem do 10mm. Płytka w tym miejscu jest dość cienka więc od dołu wcisnąłem w nią podtoczony krążek stalowy tak że idalnie wpasował się w otwór. Wpasował gdy płytkę rozgrzałem a stalowy krążek był schłodzony. Jak się temperatura wyrównała krążek jest nie do ruszenia. Całość nagwinotawłem i teraz w płytkę mogłem wkręcić 10mm mocowanie lornety. Nic nie ma prawa się urwać a drgania tłumione są nieporównywalnie lepiej. Płytka mocująca z widocznym pierścieniem stalowym i wrkęconą lornetą: Jak widać trafiłem pod dziwnym kątem ale używam głowicy kulowej więc to nie ma znaczenia. Po drugie: statyw. Na początek próbowałem fotograficzny ale był za mało stabilny, spojrzenie w zenit to koszmar. Kupiłem żuraw lornetkowy Astrokrak, duży ale z modyfikacjami. Poprosiłem Pana Janusza żeby zamiast standardowego mocowania lornetki zrobił mocowany identycznie kołnierz z gwintem foto 3/8 cala. Tak to wygląda: I z głowicą: Założenie było takie żeby do żurawia zamocować głowicę kulową i do niej lornetkę. Miało to dać większą swobodę w manewrowaniu lornetką, przykładowo cały czas siedzę na krzesełku mając statyw po swojej lewej stronie. Mogę wyciągnąć nogi dowolnie daleko bez obaw że będę kopał statyw. Mogę leżeć, siedzieć, do woli bez względu czy patrzę na horyzont czy zenit. Tak byłoby patrząc na horyzont: a tak w okolicach zenitu: Trzecia ważna rzecz: oryginalnie żuraw buja się góra-dół bez większego oporu. Strasznie mi to przeszkadzało, zwłaszcza gdy manewrowałem lornetką - wówczas przeciwwaga ciągnęła swoją stronę w dół bo część wagi lornetki była w moich rękach. Udręka. Podmieniłem więc w śrubie trzymającej ramię żurawia podkładki na jak największe i skręciłem ją dość mocno. Wystrczyło. Mogę poruszać lornetkę góra-dół bez kłopotu ale wymaga to celowego użycia siły. Manewry lornetką nie powodują ruchu ramienia żurawia. Na zdjęciach widać też dodatkowy ciężarek przeciwwagi, zwykły 1kg z hantli. Oryginalna przeciwwaga była minimalnie za lekka pewnie ze względu na sporą wagę głowicy Triopo NB-3s. Mogłem przesunąć mocowanie ramienia żurawia skracając je od strony lornetki ale to zabiłoby wygodę obserwacji. 1kg więcej załatwił sprawę. To wsystko, mam za sobą kilka sesji z tym setupem i jestem bardzo zadowolony. Pod ciemnym niebem można skupić się na obserwacjach a nie majstrowaniem przy sprzęcie i kręceniu śrubkami. Łabędź w zenicie nie stanowił kłopotu. Na koniec mocowanie filtrów mgławicowych 1,25'': Zaawansowane mocowanie które każdy wykona w 30 sekund a działa:) 16
polaris Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Filtry bomba :) 1 www.astronoce.pl Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi
adam_bie Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 Poświęciłem na nie kawałek piankowej wyściółki od starej torby fotograficznej, dobra, nie za miękka, nie za sztywna. Mam 'modele' do obu lornetek. Porównywałem też czy faktycznie warto kupić drugi filtr - warto - komfort patrzenia rośnie nieprównywalnie.
Janko Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 A tak to wyglądało w moim wykonaniu O0 Pilnuj tylko, by Ci ta głowica kulowa nie "puściła" w plenerze, po schłodzeniu a zwłaszcza zaroszeniu. Mnie się to czasem zdarzało :) 1 ...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy. Bułat Okudżawa Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ). Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf
adam_bie Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 Będę miał to na uwadze, faktycznie mogłoby się coś obluzować przy wilgoci, oby jednak nie - Triopo jest hydrauliczna (nie wiem jak ta Twoja) więc mam nadzieję, że będzie trzymać w 'żelaznym' uścisku.
jutomi Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Wiele ATM-u tu nie ma, prawie wcale, jednak trochę inwencji własnej było. Ja planuję w przyszłości wykonać coś takiego (na razie mam tylko taką samą lornetkę). Komplet z lornetką właściciel sprzedaje na C-N za 1000$, czyli sam montaż lornetkowy z trójnogiem wycenia na 750-800$.
Mikołaj Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 @jutomi: Ciekawa konstrukcja, ale na wyjazdy trochę miejsca w bagażniku zajmuje. No i ciężka - prawdziwy mocarz. Wracając do pomysłu z głowicą kulową, zastanawiam się, czy miałoby coś takiego sens przy lornecie 28x110. Wygoda obserwacji byłaby o niebo lepsza, ale czy całość to udźwignie? Z tego, co podaje producent, Triopo nb-3s ma udźwig max ok. 12 kg, więc tutaj nie ma problemu, ale pewnie będzie trzeba dodać coś do żurawia z Astrokraka (mam taki sam, ten większy) żeby łapało wyważenie. Zastanawiająca sprawa. Gratuluję inwencji - bardzo ciekawy pomysł i z pewnością wiele osób skorzysta. Świetna sprawa. Uniwersał 270/1500 Dobson ATM PTMA Kielce BCO 6mm, Celestron Or. 9mm, Kasai Or. 12,5mm; ES 14/82*, X-Cel LX 18mm, Scopos 35mm 2" O^O Celestron Cometron 12x70 >Prezes PTMA O/Kielce: http://kielce.ptma.pl >Koordynator SOK PTMA: http://www.sok.ptma.pl
adam_bie Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 Mikołaj z tym udźwigiem 12kg Triopo NB3S to bym uważał, moim zdaniem to przesadzone. Dla SM 25x100 wystarcza SPOKOJNIE ale 28x110 waży prawe dwa razy tyle (4 vs 7 kg chyba) , może dla większego komfortu lepiej rozważyć mocniejszy model Trioo chyba taki ma. Co do żurawia: moim zdaniem na pewno przeciwwaga będzie za lekka na 28x110, trzeba by przesunąć środek ciężkości skracając ramię po stronie lornetki a nie o to nam chodzi. Ja bym dodał przedłużkę np. pręt stalowy żeby wydłużyć ramię na którym będzie przeciwwaga. Druga sprawa której na pierwszy rzut oka może nie widać to kłopot z manewrowaniem lornetką gdy ramię żurawia jest skierowane mocno w górę lub w dól. Popatrzcie na zdjęcia - trzeba kręcić głowicą w obu możliwych stopniach swobody - również tym odpowiadającym za panoramowanie. Trudno mi to słowami opisać.. W każdym razie jest to niewielka niedogodność, rozwiązaćto można tylko żurawiem równoległobocznym(?) o jakim Jutomi pisał. 1
jajak Napisano 15 Lipca 2015 Napisano 15 Lipca 2015 Patent z filtrami bardzo mis ię podoba ;D nie wpadł bym na to... Tylko lornetki ;) TZK 10x80, Vixen BT 80 M-A, Oberwerk 20x80, BPC 25x70 , Pentax 12x50 , Levenhuk 16x42 ,Vixen Polaire
pavelm Napisano 13 Marca 2018 Napisano 13 Marca 2018 Czy ktoś może polecić głowicę do żurawia z astrokraka http://astrokrak.pl/-montaze-azymutalne/842-zuraw-lornetkowy-duzy-ze-statywem.html i lornetki https://www.teleskopy.pl/Lornetka-astronomiczna-TS-20x80-IF-z-filtrami-UHC-(TS2080Astro)-teleskopy-2084.html ? Nie za drogą SW 150/750, EdgeHD 8", QHY163M
Spektralny Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Podpinam się do pytania, również jestem zainteresowany.
kjacek Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Żurawia możesz zrobić sam. To jest dość proste. Co do lornetki, to nie wypowiadam się. Wygląda nieźle ale źrenica wyjściowa to tylko 4mm. Pod ciemne niebo prosi się o więcej. Tak 5mm.
pavelm Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Pytanie było o głowicę Czy takie coś np. się sprawdzi: http://allegro.pl/camrock-glowica-3d-h030-rimex-i6900200636.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_ELKTRK_plaean-elektronika&ev_adgr=Elektronika&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=Cj0KCQjwkKPVBRDtARIsAA2CG6HZ15hfle084aqiRfqtDiWrNUG18Z_wiPBN1VlGAeKngRfBcOlpRg0aAr9hEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CIO-3vPE7NkCFU6ZdwodUvYG9g#thumb/1 czy trzeba zainwestować sporo (trochę) więcej żeby obserwacje były jak w tytule posta? SW 150/750, EdgeHD 8", QHY163M
towerfox Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Jeżeli chcesz wieszać 25x100 na podlinkowanej głowicy, to obserwacje nie będą raczej komfortowe. 25x100 trochę waży.
jolo Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 W dniu 13.03.2018 o 15:43, pavelm napisał: (...)i lornetki https://www.teleskopy.pl/Lornetka-astronomiczna-TS-20x80-IF-z-filtrami-UHC-(TS2080Astro)-teleskopy-2084.html ?
Rekomendowane odpowiedzi