Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ostatnie dwie noce (12/13.08.2025 i 13/14.08.2025) to ponad 1000 wymęczonych zdjęć, z czego tylko na 8 klatkach udało mi się zarejestrować Perseidy. W tym roku pojawił się dodatkowy problem, którym jest Księżyc tuż po pełni. Z jednej strony oświetla blaskiem bardzo mocno niebo i uniemożliwia zobaczenie tych słabszych "spadających gwiazd", z drugiej strony zapewnia ciekawą kolorystykę (niebieskawa poświata po prawej stronie).

Z powodu Łysego nie jechałem nigdzie w teren na polowanie, osiedlowe pole które w tym roku zdobi kukurydza okazało się wystarczające i fajnie stworzyło klimat razem z pomarańczowym zaświetleniem od pobliskiej zabudowy.

Kilkugodzinne spoglądanie w niebo na leżaku przy aparacie (i z lornetką w dłoniach!) dało całkiem niezły rezultat. Do tego w kadrze widoczne Plejady, a jak powiększymy zdjęcie można też dostrzec Galaktykę Andromedy M31.

Sony A7III + Sigma Art 14mm f/1.4 DG DN
10s, iso1600, f/4.0

perseidy-obserwacje1.thumb.png.bf01b8b737655933ec2baaf07e5b17a9.png

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 5

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Dziwne że ta jedna główna gwiazdka z Kasjopei (lewy górny wierzchołek W) tak "uciekła" z tego zdjęcia 🙂. Kompletnie jej nie widać.

Musiałeś chyba długo posiedzieć jak plejady tak wysoko 😉 chyba że to takie złudzenie ujęcia.

Sam wypatrywałem Perseidów przez ostatnie dwie noce max godzinkę dziennie i nie wyłapałem więcej niż 5-6 każdej nocy. Natomiast i jednej i drugiej nocy pojawiły się solidne bolidy, po jednym na obserwację.

Pierwszy w rejonie pomiędzy Wielkim Wozem a Kasjopeją , drugi na prawo od Kasjopei. Oba jeszcze przed 23-cią, może ktoś też widział 🙂 .

• Like 1

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, wojt0000 napisał:

Dziwne że ta jedna główna gwiazdka z Kasjopei (lewy górny wierzchołek W) tak "uciekła" z tego zdjęcia 🙂. Kompletnie jej nie widać.

Musiałeś chyba długo posiedzieć jak plejady tak wysoko 😉 chyba że to takie złudzenie ujęcia.

Sam wypatrywałem Perseidów przez ostatnie dwie noce max godzinkę dziennie i nie wyłapałem więcej niż 5-6 każdej nocy. Natomiast i jednej i drugiej nocy pojawiły się solidne bolidy, po jednym na obserwację.

Pierwszy w rejonie pomiędzy Wielkim Wozem a Kasjopeją , drugi na prawo od Kasjopei. Oba jeszcze przed 23-cią, może ktoś też widział 🙂 .

Nie wszystkie gwiazdy danej konstelacji podczas rejestracji święcą tak samo mocno, filtr nie wychwycił tej jednej gwiazdy jako "bardzo jasnej", podobnie jak inne i dlatego tak wyszło. Zresztą ona jest najsłabsza w tej literze "W". 

Ps1. Zrobiłem ją wyraźniej zgodnie z sugestią 😄

Ps2. Jakoś przed 2 kończyłem 🙂

Edytowane przez Paweł Sz.

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
4 minuty temu, Paweł Sz. napisał:

A co to za mini zlot? 🙂

To żaden zlot, to stanowiska dla mnie i mojej żony. Owocnych obserwacji.