Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No bo to rozumiem, że nakłada się na tubę u samej góry? Czyli musi być co najmniej 200 mm średnica i kółko mocujące.

Napisano (edytowane)

To nie jest aż tak prosta sprawa, jak opisuje Felcia. Na polskim rynku od dłuższego czasu są problemy z kupieniem folii, a gotowe filtry mają kosmiczną cenę. 

Najprościej i najtaniej: potrzebna jest Ci pokrywa przeciwkurzowa (choćby ta: https://deltaoptical.pl/pokrywa-przeciwkurzowa-do-teleskopow-do-gso-8, Delta ma zniżkę 12% przez kilka dni), z której wycinasz środek, zostawiając samą obręcz. Na tę obręcz mocujesz folię (najlepiej Baadera ND 5,0, Delta ma u siebie AstroSolar) i masz filtr za kilka procent ceny gotowego zestawu. 

Edytowane przez Czadras
  • Like 1

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my" 

Napisano

Są dwa rodzaje folii : Baader ND5 i Astro-Solar ND5 przez tą pierwszą obraz Słońca jest biały przez drógą  zażółcony. Jedni wolą biały inni zażółcony .  Najlepiej zrobić to tak jak radzi Felcia , a to ze względu że będziesz miał filtr pełnoaperturowy w przypadku propozycji Czadrasa  tak nie będzie. Moim zdaniem filtr do Słońca  powinien mieć średnicę taką jaką ma obiektyw lub lustro teleskopu.  

• Like 1
Napisano

Trochę nie rozumiem dlaczego mocowanie dedykowane będzie pełnoaperturowe a te wycięte z pokrywy samodzielnie już nie...

Lustro jest o około 3cm mniejsze niż wewnętrzna średnica tuby. Bez problemu więc można w pokrywie przeciw kurzowej wyciąć dziurę o średnicy lustra zostawiając około 1cm rantu na przyklejenie folii i mamy pełnoprawny pełnoaperturowy filtr.
Osobiście też nie wiem bo nie miałem w rękach ale nie jestem pewien czy przelot w tym dedykowanym mocowaniu to pełne 20cm.  Na oko jakoś strasznie gruby ten rant jest...

Tak czy siak jak przelot będzie nawet tylko 19cm to nikt nie będzie w stanie dostrzec różnicy pomiędzy pełnymi 20cm.

Pytanie jest zatem raczej czy za 20 zł różnicy w cenie chce się samemu wyciąć dziurę 😉 Tu widzę jedyną różnicę.

• Like 1

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano (edytowane)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Rozjaśniliście mi temat.

Jak jeszcze ktoś będzie czytał to na czym polega zużycie takiej folii? 

Edytowane przez tlok303
Napisano
1 godzinę temu, tlok303 napisał:

Jak jeszcze ktoś będzie czytał to na czym polega zużycie takiej folii? 

Zabrudzenia. Kurz. Zagięcia. Tłuste plamy od palca. Miejscowe odbarwienia. Pozdrawiam. 

• Like 1
Napisano

Z tą pokrywą przeciwkurzową to uważaj. Ona jest bardzo płytka i wchodzi przecież do środka tuby. Nie spadnie, jak teleskop sobie stoi pionowo w kącie. Ja bałbym się z tym kierować tubę na słońce. Przecież w dzień ktoś przechodząc obok może Ci to niechcący strącić - jeśli będą dzieci w okolicy, to daruj to sobie. No chyba, że przylepisz na czas obserwacji tę pokrywę dodatkowo do tuby jakąś solidną taśmą (ja nawet wtedy bym się nie czuł pewnie). Mocowanie powinno wchodzić na tubę (najlepiej na ścisk i w miarę głęboko).

1e20dc29.webp.631dd0648e37cc33fbd6553ddbc9d1c4.webp

• Like 2

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
37 minut temu, taffik napisał:

Z tą pokrywą przeciwkurzową to uważaj. Ona jest bardzo płytka i wchodzi przecież do środka tuby. Nie spadnie, jak teleskop sobie stoi pionowo w kącie. Ja bałbym się z tym kierować tubę na słońce. Przecież w dzień ktoś przechodząc obok może Ci to niechcący strącić - jeśli będą dzieci w okolicy, to daruj to sobie. No chyba, że przylepisz na czas obserwacji tę pokrywę dodatkowo do tuby jakąś solidną taśmą (ja nawet wtedy bym się nie czuł pewnie). Mocowanie powinno wchodzić na tubę (najlepiej na ścisk i w miarę głęboko).

1e20dc29.webp.631dd0648e37cc33fbd6553ddbc9d1c4.webp

Korzystałem z takiego zestawu z pokrywą przeciwkurzową przez 4 lata na 3 teleskopach. Ba, to właśnie to rozwiązanie doradzono mi w Delcie. Przez ten czas na pewno nie zauważyłem dwóch zjawisk. 1. Pokrywy nie mają tendencji do życia własnym życiem i samoistnego ulatniania się w pionie, poziomie czy jakkolwiek. Siedzą sobie grzecznie w tubie i czekają, aż ktoś je łaskawie zdejmie. Pod wpływem temperatury tak się tam usadawiają, że czasami trudno je wyrwać. 2. Nie widziałem też biegających dzieci czy innych wyskakujących z zarośli lisów, które łapkami swemi - mniej lub bardziej niechcący - wygrałyby walkę z wyciągnięciem już obrobionej pokrywy z tuby. Mam wrażenie, że prawdopodobieństwo, że to zrobią, jest mniej więcej takie samo, jak to, że ten berbeć postanowi strzelić w sam środek wzmocnionej mocowaniem folii z procy, czy tam zechce rzucić w nią jabłkiem. No, może troszkę większe, dlatego zawsze wokół teleskopu rozstawiałem drut kolczasty i sprawdzałem dowód osobisty. 

PS. @tlok303 weź mocowanie, opcja ciut droższa, ale zgadzam się, że również ciut pewniejsza.

Napisano (edytowane)

Kolego @Czadras gratuluję doświadczeń z pokrywami i poczucia humoru - ubawiłem się setnie czytając post powyżej. Widocznie mamy jednak inne doświadczenia. Spośród wszystkich telskopów, których do tej pory używałem, tylko jeden refraktor miał świetną pokrywę (metalową, nasuwaną na tubę z gumową uszczelką wewnątrz, dzięki kórej pokrywa wchodziła na ścisk). Nie wiem, może miałem pecha, ale pokrywy od SCT i trzech moich dobsonów były po prostu kiepsko dopasowane. Wszystkie plastikowe. Najgorzej pod tym względem wypada świetny skądinąd Dobson 8" DSO (może ktoś z użytkowników potwierdzi, wtedy bym wiedział, czy tylko ja tak miałem). Przy przenoszeniu tuby często mi ta pokrywa wypadała (i to bez ingerencji łapek lisów, serio). Tak się składa, że to o mocowanie na ten teleskop pyta @tlok303, który prawdopodobnie nie ma takiego doświadczenia sprzętowego jak Ty. Takie osoby powinny zawsze "dmuchać na zimne", gdy chcą patrzeć przez teleskop na Słońce. Co więcej, obserwacje Słońca często prowadzi się w obecności większej grupy jeszcze mniej doświadczonych osób (np. przy częściowych zaćmieniach), więc ta kąśliwa uwaga o drutach kolczastych wokół teleskopu jest trochę nie na miejscu...

Edytowane przez taffik

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

U mnie dekiel antykurzowy siedzi bardzo mocno, ale nie chce mi się wycinać jeśli różnica w kosztach nie jest duża. Wolę też dmuchać na zimne. Pytałem o to zużycie folii bo tak myślałem, że może jak już zmierzcha to trzeba wymienić:) wolałbym tego uniknać

Napisano
2 godziny temu, taffik napisał:

Kolego @Czadras gratuluję doświadczeń z pokrywami i poczucia humoru - ubawiłem się setnie czytając post powyżej. Widocznie mamy jednak inne doświadczenia. Spośród wszystkich telskopów, których do tej pory używałem, tylko jeden refraktor miał świetną pokrywę (metalową, nasuwaną na tubę z gumową uszczelką wewnątrz, dzięki kórej pokrywa wchodziła na ścisk). Nie wiem, może miałem pecha, ale pokrywy od SCT i trzech moich dobsonów były po prostu kiepsko dopasowane. Wszystkie plastikowe. Najgorzej pod tym względem wypada świetny skądinąd Dobson 8" DSO (może ktoś z użytkowników potwierdzi, wtedy bym wiedział, czy tylko ja tak miałem). Przy przenoszeniu tuby często mi ta pokrywa wypadała (i to bez ingerencji łapek lisów, serio). Tak się składa, że to o mocowanie na ten teleskop pyta @tlok303, który prawdopodobnie nie ma takiego doświadczenia sprzętowego jak Ty. Takie osoby powinny zawsze "dmuchać na zimne", gdy chcą patrzeć przez teleskop na Słońce. Co więcej, obserwacje Słońca często prowadzi się w obecności większej grupy jeszcze mniej doświadczonych osób (np. przy częściowych zaćmieniach), więc ta kąśliwa uwaga o drutach kolczastych wokół teleskopu jest trochę nie na miejscu...

Nie zrozum mnie, proszę, źle - rozumiem i szanuję Twoją perspektywę. Uważam jednak, że twierdzenie, że biegające w pobliżu dzieci zrzucą tę pokrywę, jest absurdem i stąd moja absurdalna wypowiedź. Nie potrafię nawet wyobrazić sobie tego, w jaki sposób miałyby to zrobić. Myślę też, że podawania takich absurdów jako argumentów powinniśmy unikać, żeby przypadkiem kogoś do obserwacji nie zniechęcić. 

Miałem dokładnie tego samego Dobsona. Kupiłem 3 pokrywy, każda z nich leżała dobrze, wziąłem tę, która wydała mi się najmocniejsza, przerobiłem na filtr. Na pewno pamiętasz, że całkiem niedawno nie było tych mocowań w sprzedaży - trzeba było albo kombinować, albo wydawać relatywnie dużo pieniędzy na gotowca. Gdyby ktoś "kombinujący" przeczytał, że lepiej nie obserwować Słońca, bo mu ta pokrywa wypadnie, pewnie już by go ze strachu sprzedawał. 

Ale raz jeszcze - jeśli za 20 zł więcej jest większy komfort i bezpieczeństwo, to w pełni Cię popieram, że te 2 dychy warto do tego celu dołożyć.

• Like 1

Napisano

Dziewczyny, nie kłócić się.

Też miałem Dobsa GSO i pokrywa trzymała się na słowo honoru. Wkleiłem paski flocka po wewnęrznej sttonie obejmy tuby i było lepiej, ale pełnoaperurowej folii bym tak nie mocował. Za płytko.

• Haha 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano
24 minuty temu, polaris napisał:

Dziewczyny, nie kłócić się

Marcinie, my tylko się tak sympatycznie przekomarzamy, ale najważniejsze, żeby z tego przekomarzania ktoś kto po raz pierwszy będzie oglądał Słońce przez teleskop wiedział, że nie ma czegoś takiego jak kompromis w odniesieniu do bezpieczeństwa takich obserwacji 😉

• Like 2

Napisano

Witajcie, a ja mam pytanie jak można obserwować słońce pozaosiowo w Dobsonie? Czy mowa o takim rozwiązaniu, że mocujemy filtr na pokrywie z tym denkiem wyciąganym?

image.png.816a0dcebf7561a2a53fe9cd6afd239b.pngimage.png.f8e9a4587c75800650cef7a0ed7cfe4b.png

Napisano
2 godziny temu, polaris napisał:

Dziewczyny, nie kłócić się.

No i przyszedł pogromca uśmiechów, nomen omen, dzieci 🙂

@tlok303 posłuchaj @taffik i przed użyciem sprawdź sobie to wszystko kilka razy, czy na pewno dobrze i pewnie leży i nic nie wypadnie, nie oderwie się. Tylko tam był jeszcze wyżej jeden dość istotny wątek poruszony, mianowicie czy wolisz Słońce białe czy odrobinę przechodzące w żółty? W sumie od tego zależy, jakiego rodzaju folii potrzebujesz.

• Like 3

Napisano

@tlok303 my tu się skupiliśmy tylko na mocowaniu folii, ale jeśli nigdy jeszcze nie obserwowałeś Słońca przez teleskop, to przed pierwszym razem poszukaj w necie takich podstawowych wskazówek o tym. I pamiętaj - przed każdą kolejną obserwacją obejrzyj dokładnie tę folię (niezależnie od mocowania). Niektórzy zdejmują szukacze (na wszelki wypadek), a ponoć są nawet tacy co mają taki zwyczaj, że zanim przyłożą oko do okulara, to podkładają dłoń na kilka sekund, sprawdzając czy im się nie robi ciepło (o tym to tylko gdzieś kiedyś czytałem). Udanych obserwacji!

A kolegę @Czadras pozdrawiam - kupiłem od niego jakiś czas temu Morfeusza 17.5mm w bardzo przystępnej cenie. Z okularka jestem baaardzo zadowolony (tak jak przypuszczałem zresztą, mając wcześniej z tej serii 9mm).

• Like 2

Napisano
5 godzin temu, WolekMKN napisał:

Witajcie, a ja mam pytanie jak można obserwować słońce pozaosiowo w Dobsonie? Czy mowa o takim rozwiązaniu, że mocujemy filtr na pokrywie z tym denkiem wyciąganym?

Na temat wad takiego rozwiązania znajdziesz więcej w pierwszym poście wątku z sąsiedniego forum:

https://astropolis.pl/topic/48453-filtry-do-obserwacji-słońca-mini-poradnik/

• Thanks 1

Napisano
35 minut temu, taffik napisał:

A kolegę @Czadras pozdrawiam - kupiłem od niego jakiś czas temu Morfeusza 17.5mm w bardzo przystępnej cenie. Z okularka jestem baaardzo zadowolony (tak jak przypuszczałem zresztą, mając wcześniej z tej serii 9mm).

Łączę pozdrowienia!

PS. To był mój ulubiony okular! Wyobraź sobie, że po tym, jak go kupiłeś - i po zamknięciu ogłoszenia - i tak dostałem jeszcze przynajmniej 5 zgłoszeń w jego sprawie, w tym jedno z Czech. 

Cieszę się, że jest w dobrych rękach 🙂

• Like 1