Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Jestem nowym członkiem forum i wiem, że już sam tytuł mojego postu zapewne spore grono może rozsierdzić i poirytować choć nie jest to moją intencją + podobne tematy były pewnie wałkowane po 1000 razy, ale strasznie mnie to nurtuje: czy rzeczywiście nie da się to jakoś (chociaż postarać) zebrać i zawęzić tych wszystkich pytań i dywagacji osób zaczynających przygodę z astronomią amatorską aby pomóc im (+ mnie) w wyborze sprzętu na początek? Już od dłuższego czasu myślę o zakupie pierwszego teleskopu aby zacząć przygodę z astronomią. Nie chce się mianować jako amator gdyż totalnie się na tym nie znam, aczkolwiek lubię książki i artykuły o tematyce kosmos, astronomia itp., no więc czas teraz na jakiś sprzęt i tutaj mam spory mętlik w głowie bo wiadomo posiłkuje się forami, youtube o tematyce sprzętowej do astronomii ale za dużo tego jak na początek i już się pogubiłem…

Czy Szanowne Grono doświadczonych już użytkowników może mi doradzić co kupić tak by się nie zawieść i nie zrazić na początek + chce zaszczepić coś mojemu synowi 8 lat któremu od samego początku czytam na dobranoc właśnie różne książki o kosmosie😉 To tyle tytułem wstępu.

Moje warunki brzegowe/ moje skromne wymagania to:

- mieszkam w domu na wsi pod Wrocławiem (strona wschodnia) a wiec zanieczyszczenie świetlne jest: umiarkowane; Droga Mleczna: Przeciętna - Widoczna ale brakuje szczegółów; Widoczne Gwiazdy: 1000–2 000; Strefa przejściowa między obszarem wiejskim a podmiejskim. Kopuły Zanieczyszczenia Światłem widoczne w kilku kierunkach. Droga Mleczna nadal widoczna, ale brakuje szczegółów – źródło https://lightpollutionmap.app/pl/

- szukam czegoś „małego” w miarę mobilnego, wiec chyba Newtony a szczególnie na Dobsonie odpadają/ nie chcę gdyż często wyjeżdżamy np. w góry na wypady weekendowe i właśnie chce zabierać sprzęt ze sobą,

- zależy mi na w miarę sprzęt uniwersalny do wszystkiego tj. do US (na pewno na początku) jak i do DS-ów (pewnie jak opanuje US + jakieś jaśniejsze DS.-y) – wiem i zdaje sobie sprawę, że nie ma czegoś takiego jak uniwersalne i do wszystkiego bo jeden sprzęt jest lepszy do US a drugi do DS, ale w sumie zobaczyć się da i jednym i drugim, tylko jakość inna 😉  

- do tego jeszcze przyznaje, że jestem dość leniwy + mam ograniczony czas na hobby z powodów rodzinnych + obowiązków służbowych oraz na pewno na początek chce iść trochę na łatwiznę + będę potrzebował pomocy w lokalizacji obiektów na niebie to zastanawiam się nad czymś takim jak StarSense Explorer z Celestrona – bardzo mi się spodobał ten system, gdyż nie jest to klasyczny Goto który za mnie ustawia teleskop tylko taki jakby „półautomat” który może zmusi mnie do poznania nieba (mam nadzieję, ze nie wychodzę na ignoranta co by nie powiedzieć gorzej…),

- chciałbym, żeby ten sprzęt służył mi trochę dłużej i jak złapię bakcyla to może zainwestuje w coś lepszego/ większego i droższego i może wtedy astrofotografia wejdzie na pokład, na arie chyba jednak zajmę się obserwacją.

- budżet to ok 2 000 - 5 000zł, no max 6 000zł ale już z akcesoriami!

W związku z powyższym myślałem na czymś takim jak:

1.       Teleskop Schmidt-Cassegrain SC 150/1500 StarSense Explorer DX 6 AZ – cena ok 2,2 tyś zł 

lub na początek - refraktor AC:

2.       Teleskop AC 102/660 StarSense Explorer DX 102 AZ- cena ok 4,4 tyś zł

a później dokupić sam Teleskop Schmidt-Cassegrain SC 150/1500, choć widzę, że bez statywu w astroshop.pl nie da się tego kupić, aczkolwiek jest niby to samo co nr 2 tj.:

3.       Teleskop Schmidt-Cassegrain SC 152/1500 C6 OTA – cena ok 4,5 tyś zł

a może lepiej coś takiego jak – refraktor APO:

4.       Explore Scientific Refraktor apochromatyczny AP 80/480 ED Alu iEXOS-100 PMC-8 Wi-Fi GoTo – cena ok 5,6 tyś zł.

lub MAC:

5.       Skywatcher Teleskop Maksutova MC 127/1500 SkyMax 127 EQ3 Pro SynScan GoTo – cena ok 4,4 tyś zł

albo APO SK na jednym z Pana filmie chwalil Pan:

6.       Skywatcher Refraktor apochromatyczny AP 82/530 Evolux-82ED OTA – cena ok 2,4 tyś zł,

ale to golas i trzeba go odpowiednio uzbroić + montaż i statyw/ to w sumie nie jest złe bo można skompletować sobie coś pod siebie, tylko właśnie, żeby wiedzieć co to trzeba już mieć trochę wiedzy i praktyki, a jak takowej jeszcze nie posiadam niestety…

Zdaje sobie sprawę, że jeszcze dużo przede mną do nauki i poznania jaki sprzęt do czego/ jaka apertura, ogniskowa, okular itd. itd. więc najpierw staram zgłębić trochę teorii no ale jednak praktyka by się też już przydała, ale nie chce sobie strzelić w kolano i kupić coś co będę żałował i/ lub nie ogarnę, choć przy odpowiednim zaparciu można wszystko i na wszystkim! Jak to gdzieś przeczytałem taczkami i mercedesem da się dojechać z punktu A do B tylko jakość podroży jest inna…

Problem mam taki, że jak już się na coś zdecyduje, to zaraz coś przeczytam albo obejrzę nowego i koniec - zmieniam zdanie, albo całkiem się poddaje bo zgłupiałem. Aktualnie jestem za pozycją nr 1 na w/w liście. Oczywiście wszystkie te w/w teleskopy mają swoje wady i zalety, ale myślę że np. z czasem mógłbym dokupić jakiś AC albo nawet APO, albo jakoś doposażyć SCT (nr 1 listy) aby był to niemal sprzęt „uniwersalny” chyba wole tak na początek. Czy do niego czyli SCT (nr 1 listy) można dokupić odpowiednie akcesoria, jak redukcja ogniskowej, flattener, filtry, okulary, nasadka kątowa lepszej jakości+ myślę też nad bino aby stał się właśnie sprzętem w miarę uniwersalnym? Ale to może później, bo już z tych akcesoriów to podwoje wartość zakupu teleskopu.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady, i pozdrawiam wszystkich. 

• Like 1
Napisano
11 minut temu, Janko napisał:

Lornetka 56 do 70 mm x 12 do 16 plus statyw fotograficzny (jak najwyższy) plus fotelik z podłokietnikami i opuszczanym oparciem (dodatkowo).

no właśnie też dużo ludzi o tym mówi, że na początku zacząć z lornetką zaznajomić się z niebem, żeby od razu nie z grubej rury kupić coś czego nie do końca będziemy pewni/ szkoda kasy itp.! - może to i jest wyjście na początek, a czy możesz podpowiedzieć/ zaproponować jakiś sensowny statyw, lornetka np.:  DeltaOptical Starlight 15x70?

Napisano (edytowane)

Jeśli nie jestes jeszcze obvykany w temacie teleskopów i nie wiesz czy Cię to wciągnie, to kup cos tańszego, popularnego, z ktorego wszyscy korzystali lub korzystają.

Jeśli Cìe wciagnie,  to kupisz/sprzedasz jeszcze kilka maszynek i juz bedziesz mial wyrobione zdanie na temat co lubisz, a czego nie lubisz i kupisz teleskop docelowy na długie lata.

Niestety nie ma teleskopu idealnego...

Ja bym wziąl:

- achromaty przynajmniej f/10 czyli np. 90/900, 102/1000

- newtony 8" lub 6" (raczej dobsony)

- maki 4" lub 5"

- ewentualnie jakies jak najtańsze APO/ ED , np. SW 80/600, SW 100/900, TS 102/1122, ale to juz kwestia kilku tysiecy złotych plus cena montażu i raczej dla tych, ktorzy juz wiedza, czy obserwacje astronomiczne sa dla nich.

Edytowane przez JSC
  • Like 1

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano

Skoro przez wiele lat ludzie nie wymyślili uniwersalnego teleskopu to specjalnie na tą okoliczność raczej też bym nie liczył. Też proponowałbym lornetkę i skierował poszukiwania w tym kierunku. Niestety to nie moja bajka, musisz poczekać aż odezwie się ktoś kto ma cos do powiedzenia o lornetkach. 

Napisano
3 godziny temu, magnet napisał:

- do tego jeszcze przyznaje, że jestem dość leniwy + mam ograniczony czas na hobby z powodów rodzinnych + obowiązków służbowych oraz na pewno na początek chce iść trochę na łatwiznę + będę potrzebował pomocy w lokalizacji obiektów na niebie to zastanawiam się nad czymś takim jak StarSense Explorer z Celestrona – bardzo mi się spodobał ten system, gdyż nie jest to klasyczny Goto który za mnie ustawia teleskop tylko taki jakby „półautomat” który może zmusi mnie do poznania nieba (mam nadzieję, ze nie wychodzę na ignoranta co by nie powiedzieć gorzej…),

Jeżeli chcesz StarSense od Celestrona to jesteś ograniczony tylko do teleskopów tej firmy z tym dodatkiem, bo nie jest on sprzedawany oddzielnie. Uważam że to dosyć spore ograniczenie.

Jeżeli szukałbym jednego teleskopu do wszystkiego to nie wiem czy nie celowałbym w achromat 120/600 na az4 na stalowych nogach. Pokaże już jakieś DSy a po przysłonięciu do 80/600 już jakoś tam da się zobaczyć planety i księżyc.

Duży kompromis ale chyba najbardziej optymalny. Nie szedłbym na pewno w teleskop do planet a DSy przy okazji. No i na pewno patrzyłbym na giełdę a nie na sprzęt ze sklepu który już w momencie zakupu straci minimum 30% a nie będzie to na pewno sprzęt docelowy 🙂 

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
16 minut temu, wojt0000 napisał:

Jeżeli szukałbym jednego teleskopu do wszystkiego to nie wiem czy nie celowałbym w achromat 120/600 na az4 na stalowych nogach. Pokaże już jakieś DSy a po przysłonięciu do 80/600 już jakoś tam da się zobaczyć planety i księżyc.

Tak też mi poradził jeden ze sprzedawców jednego ze znanego sklepu astronomicznego tj. montaż AZ4 + refraktor APO SW 120/900 EDX - golas to koszt ok 4,3k lub mniejszy APO SW 100/700 EDX  - golas koszt ok 2,9k. Takze mam zagwozdkę bo  budżet mi już wychodzi albo ok to albo ok 7,5k z gratami, a kilka tygodni temu miało być max 3k zł 🙂 to moW.j2dnkq ta lornetka 15x70+ statyw 🙂

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, magnet napisał:

... czy możesz podpowiedzieć/ zaproponować jakiś sensowny statyw, lornetka np.:  DeltaOptical Starlight 15x70?

Temat rzeka 🙃. Co do lornetek, poczytaj najpierw mój wątek "Jak nie kupowsć lornetki" a następnie kup lornetkę z zakresu parametrów podanych wcześniej, najdroższą  na jaką możesz sobie pozwolić. Nie będziesz żałował 😀. Statywu szukaj jak najwyższego z aktualnie dostępmych. Konkretnie nie podpowiem. 

Fotelik powinien być raczej lekki (noszenie, suwanie pod obciążeniem),  ogrodowy lub turystyczny.

Aha! Będziesz jeszcze potrzebował łącznika statywowego do lornetki. Z mojego doświadczenia, w podanym zakresie lornetek każdy łącznik będzie dobry.

Edytowane przez Janko

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano (edytowane)

Ewidentnie coś chcesz ale nie wiesz co;  i jak piszesz ciągle zmieniasz zdanie i masz mętlik w głowie . Spokojnie to dość częste u osób chcących zacząć. Tu nie pomoże wiele dalsze teoretyzowanie czy konkretne porady kup to czy tamto , trzeba coś kupić na początek a kolejny zakup będzie już bardziej świadomy bo sam będziesz widział czego Ci brakuje co chcesz zmienić.

Kupić taniej używkę , dalsza odsprzedaż w przypadku rezygnacji bądź zmiany będzie bezstratna.

Spróbuję jednak co nieco konkretniej powiedzieć .

Szkoda że skreślasz Newtony , to one są jednak najbardziej uniwersalne  bez ograniczania się apreturą 🤔

A Może dwa teleskopy ?

Gso Dobson 6-8 -10  cali do obserwacji stacjonarnie a na wyjazdy coś małego , lornetka jeśli bardziej DS i szerokie kadry , mały Maczek 100-127 jeśli bardziej US, ale to ze statywem i  głowica też swoje zajmie także pytanie jak bardzo małe to ma być ale skoro bierzesz pod uwagę 6 calowe sct .... uwierz mi że 6 calowy mak czy sct na montażu klasy eq5 jakiego te tuby wymagają też do lekkich i poręcznych zabawek nie należy , tylko tuba jest krótsza i na tym koniec .

Ed80 bądź jakie małe krótkie  APO i lekki montaż np porządny statyw foto wideo też było by fajnym sprzętem wyjazdowym ale jako jedyny sprzęt jest po prostu malutki i nie wiele  może  zwłaszcza na DS.

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
9 minut temu, Koszy89 napisał:

Tu nie pomoże wiele dalsze teoretyzowanie czy konkretne porady kup to czy tamto , trzeba coś kupić na początek a kolejny zakup będzie już bardziej świadomy bo sam będziesz widział czego Ci brakuje co chcesz zmienić.

Tu się zgadzam w całej rozciągłości - musze w końcu coś kupić żeby zacząć i wiedzieć co zmienić/ poprawić, a może i dokupić. Przyznam szczerze, ze na początku (pewnie) jak każdy myślałem o Newtonie i nawet na Dobsonie ale jakoś tak mnie gabaryty przerażają/ żona mnie znowu... /a szkoda gadać 😉  

A co Panowie myślą o czymś takim krótkim jak: Explore Scientific Refraktor apochromatyczny AP 80/480 ED Alu iEXOS-100 PMC-8 Wi-Fi GoTo, koszt ok 5,6k?

Ja już nawet pogodziłem się  ostatnio z faktem,  że wydam te 5 -5,5 tyś na sprzęt choć jak dalej szukam i czytam to mam wrażenie, że wracam do punktu wyjścia i może rzeczywiście kupić teraz jakaś w miarę dobrą lornetkę + statyw, pooglądać trochę + może pojechać na jakiś zlot astro itp, żeby zobaczyć u innych na różnych sprzętach i dopiero wtedy coś zdecydować. Tylko znowu to będzie rwać kolejne miesiące, aż znowu to odłoże na tzw. później. Więc może i ta lornetka w końcu?

Ale znowu co to znaczy dobra lornetka typu 15x70? Ale tu też ceny od 400 do nawet kilku tys żł i teraz pytanie czy lornetka typu Celestron SkyMaster 15x70 za ok 600zł albo Delta Optical DO Starlight 15x70 za ok 500zł i do tego statyw za ok 200-300zł to dobry wybór?

Pewnie znowu błądzę mocno twierdząc, że lepiej kupić jakiś teleskop w cenie ok 2000 - 2500zł niż lornetkę w tej cenie bo choć lornetka zapewne będzie super wypasiona i bardzo dobra a teleskop słaby w tej cenie/ no ale jakoś moja świadomość nie może tego przetrawić bo to tylko lornetka a tu jednak teleskop? + można tak bez końca się motać i nic nie kupić 😕 Ale właściwie to też jest pewna nauka z takiego porównania tj. dobry sprzęt na dobrej optyce sam się obroni (!) + nie mówiąc już o zręcznym i świadomym operatorze bo to też ważne, bo przecież sprzęt to tylko narzędzie w rękach rzemieślnika i fachowca, bez umiejętności i znajomości sprzętu nic to nie da bądź nie wykorzysta się w pełni sprzętu. 

Ech... ciężkie życie amatora i do tego początkującego...

Napisano

Będę zupełnie szczery: czuć tu wiele Twoich wątpliwości, widać rozmowy z samym sobą i duży rozstrzał jeśli chodzi o to, co chciałbyś naprawdę z tym teleskopem robić - przynajmniej tak wnioskuję po modelach, które podałeś. Plus sam przyznajesz się do odrobiny lenistwa 🙂

To nie jest żaden zarzut, raczej idzie mi o to, by to wszystko wziąć pod uwagę przy ustalaniu tych "warunków brzegowych" pod kątem zakupu. 

Myślę, że bardzo dobrym posunięciem będzie wzięcie proponowanej przez Kolegów lornetki. Ale nie żadnego SkyMastera (tego zwłaszcza nie) czy StarLight, w tym budżecie możesz operować na znacznie lepszych opcjach. I istnieje szansa, że przy tej lornetce/tych lornetkach zostaniesz. 

Kluczowe pytanie: widziałeś kiedyś, jak wyglądają planety czy DS-y w teleskopie o rozmiarach, które chodzą Ci po głowie? I zdajesz sobie sprawę, że by docenić ich piękno (bo na pewno nie wielkość), trzeba będzie w sobie wybudzić trochę pasji? W przeciwnym razie popatrzysz na Saturna i Jowisza kilka razy, złapiesz fotony z jakiejś Andromedy i może Ci się znudzić. To forum widziało już mnóstwo takich historii. 

A tu wracamy do lornetki. Gdybyś jednak decydował się na tę opcję, daj znać, gdy będziesz przejeżdżał przez Wrocław. Kupiłem niedawno taką, o której teraz w Polsce jest szczególnie głośno - podejrzewam, że niektóre widoki z niej mogą Cię zachwycić. Jeśli nie, no cóż, będziesz musiał kombinować dalej 🙂

• Like 3

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my" 

Napisano

Kolega Czadras mnie rozgryzł 😉 ale te moje rozterki to wynikają z mojej niewiedzy i braku doświadczenia w tej materii a chciałbym jak widzicie wszystko naraz a to jak widzę - tak się nie da! Może i dobrze bo by by było za nudno jakby jednym teleskopem wszystko opędził...

Dobrze, że kolega  Czadras mieszka niedaleko mnie to teraz będę go męczył (!) a tak poważnie to może i skorzystam z z zaproszenia bo we Wrocławiu głównie pracuje a mieszkam pod Wrocławiem gdzie ciszej i spokojnie ale najpierw się muszę dokształcić, żeby wstydu nie było...  Może kolega zdradzić co to za lornetka? Chodzi mi o to w jakim kierunku trzeba iść a mówiąc prościej ile kasy na takie cudo trzeba szykować żeby rzeczywiście oczy się otworzyły? 

co do: 

39 minut temu, Czadras napisał:

Kluczowe pytanie: widziałeś kiedyś, jak wyglądają planety czy DS-y w teleskopie o rozmiarach, które chodzą Ci po głowie? I zdajesz sobie sprawę, że by docenić ich piękno (bo na pewno nie wielkość), trzeba będzie w sobie wybudzić trochę pasji? W przeciwnym razie popatrzysz na Saturna i Jowisza kilka razy, złapiesz fotony z jakiejś Andromedy i może Ci się znudzić. To forum widziało już mnóstwo takich historii. 

to nie widziałem na żadnym teleskopie amatorskim, ani w ogóle innym nawet tych co wskazałem; widziałem tylko to co Hubble;a wrzuca do neta 😉 ale tak poważnie to właśnie się tego trochę obawiam, że mam za duże oczekiwania/ albo wyobrażenie w stosunku do tego co zobaczę na tych teleskopach powiedzmy amatorskich, no ale znowu: skoro na dobrej klasy lornetce można coś zobaczyć to i dobry teleskop się znajdzie! Jestem jeszcze pełen optymizmu 😉 

• Like 1
Napisano

....ale w "miarę uniwersalny", mobilny, o szerszym zastosowaniu....

newton Sky-Watcher BKP 15075 EQ3-2 150/750 z napędem na jedną oś.

+ Telrad,

.... a do tego kilka Pentaxów / TeleVue... 

DSO, planety, księżyc..... Wszystko.

Napisano
Godzinę temu, Czadras napisał:

A tu wracamy do lornetki. Gdybyś jednak decydował się na tę opcję, daj znać, gdy będziesz przejeżdżał przez Wrocław. Kupiłem niedawno taką, o której teraz w Polsce jest szczególnie głośno - podejrzewam, że niektóre widoki z niej mogą Cię zachwycić. Jeśli nie, no cóż, będziesz musiał kombinować dalej 🙂

To przez Ciebie i do mnie już jedzie SRBN 😃 Ale tak, lornetka to fajny wybór na początek (i nie tylko).

• Like 1

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Dobra lornetka 15 x70 to minimum DO skyguide ale chyba lepiej dołożyć do serii BA 8 np DO extreme, ts marine , oberwerk itd

Oczywiście dochodzi do tego zakup porzadnego statywu.

Obawiam się niestety , że to co pokaże lornetka vs Twoje oczekiwania może wypaść blado .

W związku z powyższym radził bym przed wydaniem nie małej kasy zobaczyc gdzieś u kogoś czy na zlocie co i jak można zobaczyć . 

Lornetka jest naprawdę super na początek, sam zaczynając przez ponad rok zdobywałem niebo tanią budżetową lornetką 10x50 porro , ale lornetka jest dobra na początek dla osób które mają w sobie ten specyficzny astro pierwiastek , tylko wtedy można zachwycić się tym , że wow obserwuje inną galaktykę, wow to ta słynna mgławica planetarna m57 , znalazłem ją jest mam ją, oglądam efekt śmierci gwiazdy , wow mogę to widzieć na własne oczy taką tanią lornetką, podczas gdy osoba postronna słysząc twe zachwyt powie ,ja tam  nic nie widzę , na co patrzysz ? To ? Ta szara kropeczka ? Taka niewyraźna gwiazda jakby ?

Oczywiście nie wiemy czy to masz czy nie , być może sam nie wiesz czy masz ? 😉

Także powtórzę , możliwość spotkania się gdzieś z obserwatorami z różnym sprzętem była by dla Ciebie bez cenna , jednak jeśli nie ma takiej opcji to kupic narazie w miarę tanio używany teleskop 🔭 i ,zacząć coś obserwować a wiele Ci się wyjaśni , teraz jest dobry coraz lepszy czas na Saturna i Jowisza , ksiezyc jest cały rok a to bardzo fajny obiekt na poczatek , 

Trzeba kupić coś co pozwoli w miarę dobrze pokazać Ci już US bo od tego zaczniesz , potem jasne łatwe klasyki DS , do tego wszystkiego wystarczy na początek cokolwiek co jest sensownym teleskopem , poprostu omijamy najtańsze buble typu Opticon.

Nie chcesz Newtona no trudno , w takim razie może Mak127 , dość często krążą na rynku wtórnym , latwo to kupić i łatwo sprzedać, pokaże już bardzo fajnie US przy dobrym seeingu i wystarczy do wielu DS jedynie poza rozległymi kątowo .

Refraktory będą albo bardzo drogie ED,apo albo długie jak np SW 100 F10 , a jak krótkie to obarczone aberracjami które  mocno zdegradują US a do tego swiatlosilne przez co wymagające droższych okularów .

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

andy_2000 - króko i na temat, dziękuje! 

Paweł Sz. - psycholog? czy tylko taka mała uszczypliwość 😉

Wszystko przyjmę z godnością i pokorą...

Napisano
2 godziny temu, magnet napisał:

andy_2000 - króko i na temat, dziękuje! 

Paweł Sz. - psycholog? czy tylko taka mała uszczypliwość 😉

Wszystko przyjmę z godnością i pokorą...

Ani to ani to, ciekawość 😃

• Like 1

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
3 godziny temu, magnet napisał:

to nie widziałem na żadnym teleskopie amatorskim, ani w ogóle innym nawet tych co wskazałem; widziałem tylko to co Hubble;a wrzuca do neta 😉 ale tak poważnie to właśnie się tego trochę obawiam, że mam za duże oczekiwania/ albo wyobrażenie w stosunku do tego co zobaczę na tych teleskopach powiedzmy amatorskich, no ale znowu: skoro na dobrej klasy lornetce można coś zobaczyć to i dobry teleskop się znajdzie! Jestem jeszcze pełen optymizmu 😉 

To zanim w ogóle przejdziemy do wyboru lornetki ( @Koszy89 dobrze Ci radzi, już z poprawką na Twoje oczekiwania) albo teleskopu, będzie dobrze, byś spojrzał w sieci na szkice, które pokażą Ci, jakiego widoku możesz się spodziewać. Dyplomatycznie rzecz ujmując: to nie jest Hubble. Jeszcze lepiej byłoby, gdybyś wybrał się na jakiś zlot (akurat to dobry na to czas), nawet w ramach przelotu, i na miejscu skonfontował swoje oczekiwania z obrazami, które zobaczysz. Istnieje nie tak znowu małe prawdopodobieństwo, że dzięki temu zaoszczędzisz trochę pieniędzy, albo stracisz drugie tyle na zakup lepszego sprzętu 🙂

Kwestia StarSense - to jest bardzo dobry system dla początkującego, będziesz szybko znajdował obiekty. Inna sprawa, że tak szybko, że stracisz przyjemność z szukania ich na własną rękę. Prawdopodobnie tańszą opcją okaże się nie zakup teleskopu z tym systemem, ale kupienie obok lepszego teleskopu najtańszego Celestrona ze StarSense i zamontowanie systemu na teleskopie docelowym. 

Czym będzie teleskop "docelowy" dla początkującego, jeśli to w ogóle zasadna kategoria? Upierałbym się, że to jakiś 6- lub raczej 8-calowy Dobson, nawet jeśli je całkowicie odrzucasz. Po prostu żaden z tych tam wymienionych teleskopów nie pokaże Ci tyle i nie będzie prostszy w obsłudze. Wady? Tak, to w przypadku 8-tki "mały kloc", pół tego forum leczy urazy kręgosłupa. 

Żart!

A może nie?...

PS. Smutne, ale prawdziwe jest to, że teleskop, który spełniłby wszystkie Twoje obecne oczekiwania, nie istnieje, przynajmniej nie w tym przedziale cenowym. Będziesz musiał pójść na kompromisy pomiędzy obrazem, mobilnością, itd. Słowem: rada "zacznij od lornetki" jest bardzo dobra, a ta z "wybierz się na zlot lub popatrz przez czyjś teleskop" może wydawać się banalna, ale w rzeczywistości jest najlepszą z możliwych.

• Like 4

Napisano

Ja nie dorzucę do tematu nic nowego. Mogę tylko zaprosić Cię na obserwację teleskopem w okolice Wrocławia. Mam 8 cali Newtona, będziesz mógł sprawdzić co przez niego widać w naszej okolicy.

• Like 4

ATM 13",GSO 8", ES-y 82 : 24mm, 14mm, 8,8mm, 6,7mm, 4,7mm , GSO Superview 30mm, Nikon Action EX 10x50

Napisano
4 godziny temu, bikfisz napisał:

Ja nie dorzucę do tematu nic nowego. Mogę tylko zaprosić Cię na obserwację teleskopem w okolice Wrocławia. Mam 8 cali Newtona, będziesz mógł sprawdzić co przez niego widać w naszej okolicy.

dzięki wielkie. jak się tylko jakoś ogarnę to dam znać...

Napisano
Godzinę temu, wessel napisał:

W sumie to i tak dobrze że nie Autor nie wpadł na pomysł , żeby teleskop nadawał się też do astrofotografii 🙂

no jak to nie! przecież mówiłem, że uniwersalny, docelowy i do rozbudowy :] A tak poważnie, to fakt, widzę mój błąd i że to nie jest tak, ze coś przeczytam założę budżet na 6k i coś się kupi fajnego w sklepie... Może i ten Newton to nie takie głupie na początek, albo nawet i lornetka z tym, że ja myślałem, że lornetka to 500zł to super a tu nie to już 1k, 2k i więcej/ apm 16x70 ed to nowy 3,4k + do tego statyw to wyjdzie już 4k! Jak by to Kargul powiedział: "toż to szok!" Widzę tu moje ostre braki w wyksztalceniu + rozumiem teraz "oszczędne i kąśliwe" komentarze Pawła Sz. a tak na marginesie podziwiam kwiecisty język kolegi nie wspominając właśnie o sprzęcie jakim się posługuje tj. lornetki. 

Musze to wszystko przetrawić w zaciszu...

Napisano

Lornetka sprzęt bardzo dobry i wręcz nieodzowny, ale nikt mi nie wmówi, że coś naprawdę interesującego, zwłaszcza dla początkującego a w szczególności dla 8 latka, da się przez lornetkę zobaczyć. Da się lornetką nauczyć nieba, da się rozkoszować szerokimi polami i wydłubywać DSy, ale na księżycu zobaczymy kilka kraterów i jakieś ciemniejsze i jaśniejsze plamy, Wenus, Mars i Saturn to będę malutkie czerwono pomarańczowe tarczki bez żadnych szczegółów, a Jowisz ciut większa tarczka z 4 kropeczkami u boku. Żeby w pełni docenić lornetkę trzeba być już w dość zaawansowanym stadium choroby Astrofilii 😉

Jeśli miałbym doradzać to w pierwszej kolejności odwiedziny jakiegoś zlotu, jak się nie uda zwalczyć niecierpliwości to w budżecie 4-5 tys. spokojnie jak radzi @Koszy89 spraw sobie 8 calowego używanego Dobsona jako sprzęt stacjonarny  + dobrą lornetkę na wypady i jako uzupełnienie Dobsona. 
I będziesz zadowolony, a jak nie to sprzedasz praktycznie bez straty kasy. Stawiam dolary przeciwko orzechom że nawet jak nie połkniesz bakcyla lornetka z tobą zostanie - więc tu nie oszczędzaj.

• Like 1

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, QooT napisał:

... nikt mi nie wmówi, że coś naprawdę interesującego, zwłaszcza dla początkującego a w szczególności dla 8 latka, da się przez lornetkę zobaczyć. ...

No, interesujący pogląd. Jednak ja (i nie tylko ja) jestem żywym przykładem na pogląd przeciwny 😛

Ed.: zaś co do obserwacji przez ośmiolatka, to jak pisał poeta "porzućcie wszelką nadzieję" 😘

Edytowane przez Janko
  • Like 3

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Napisano
Godzinę temu, QooT napisał:

Lornetka sprzęt bardzo dobry i wręcz nieodzowny, ale nikt mi nie wmówi, że coś naprawdę interesującego, zwłaszcza dla początkującego a w szczególności dla 8 latka, da się przez lornetkę zobaczyć. 

I po tych słowach pewnie większości lornetkowców stąd gruszka fotograficzna się w kieszeni otwiera... 🙂

Myślę, że nie ma żadnej reguły jeśli chodzi o preferencje lornetka vs. teleskop. Znam znacznie starszych niż 8 lat ludzi bez żadnego doświadczenia, których lornetka na samym początku wciągnęła bardziej niż 8-calowy Dobson. No bo czy te 8 cali to naprawdę laików rzuca na kolana jeśli chodzi o widok Jowisza, Saturna czy DS-ów? W większości przypadków spotykałem się mniej więcej ze słowami: "A czemu to takie małe?" albo "No dobra, Koperniku, i na to wydałeś te kilka tysięcy?". 

Ciekawostka: kilkuletnia chrześnica po obserwacji Syriusza w 8 calach z włożonym w wyciąg Delosem nazwała tego Syriusza "diamencikiem" (pewnie chodziło o spajki). Tydzień później większe wrażenie zrobiła na niej Droga Mleczna pod wiejskim niebem przez starą lornetkę 15x50. Różnie to jednak bywa 🙂

• Like 1
  • Haha 1

Napisano (edytowane)
25 minut temu, Czadras napisał:

.

...Znam znacznie starszych niż 8 lat ludzi bez żadnego doświadczenia, których lornetka na samym początku wciągnęła bardziej niż 8-calowy Dobson...

It is me, it is @Panasmaras, and so on, and so on!

Wciągnęła i nigdy nie wypuściła 🙃

Edytowane przez Janko
  • Like 3

Bułat Okudżawa

Napisano

Zaczynałem od lornetki i mogę powiedzieć, że jestem "lornetkowcem", ale zawsze mi było blisko do wyższych powiększeń. Jednak są obiekty i zjawiska, które wymagają teleskopu, choćby niewielkiego. Szczególnie jeśli mieszka się w mieście z dużym LP i do wyboru z balkonu są Słońce, Księżyc i planety.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
2 godziny temu, QooT napisał:

Lornetka sprzęt bardzo dobry i wręcz nieodzowny, ale nikt mi nie wmówi, że coś naprawdę interesującego, zwłaszcza dla początkującego a w szczególności dla 8 latka, da się przez lornetkę zobaczyć. Da się lornetką nauczyć nieba, da się rozkoszować szerokimi polami i wydłubywać DSy, ale na księżycu zobaczymy kilka kraterów i jakieś ciemniejsze i jaśniejsze plamy, Wenus, Mars i Saturn to będę malutkie czerwono pomarańczowe tarczki bez żadnych szczegółów, a Jowisz ciut większa tarczka z 4 kropeczkami u boku. Żeby w pełni docenić lornetkę trzeba być już w dość zaawansowanym stadium choroby Astrofilii 😉

Trochę źle się wyraziłem, z tym "coś interesującego". Bardziej chodziło o to że takie widoki nie rzucają na kolana od pierwszego momentu, są one bardziej jak by to ująć - wytrawne? Wymagają docenienia na bardziej abstrakcyjnym poziomie.

To trochę jak z paleniem papierosów - praktycznie nikomu nie smakuje pierwszy buch - a jednak nałogowców nie brakuje 😉

Z drugiej strony nie znam ani jednej osoby na której pierwszy widok księżyca przez 8 calowy teleskop nie zrobiłby piorunującego wrażenia w tym na 8 latkach i młodszych też- wiem bo sam mam dzieci 🙂

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.