Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
22 godziny temu, magnet napisał:

Tak też mi poradził jeden ze sprzedawców jednego ze znanego sklepu astronomicznego tj. montaż AZ4 + refraktor APO SW 120/900 EDX

Tylko to już tuba typowo planetarna i ED czyli na lepszym szkle, czytaj droższa.

Ja myślałem o achromacie SW 120/600. Kupisz taki na giełdzie w okolicach 1000zł (za 1200-1300 trafiają sie z lepszym wyciągiem GSO) do tego AZ4 na stalowych nogach w okolicach 700-800zł.

Niech to będzie nawet 2tys, zostanie ci 2tys na jakiś zestaw trzech przyzwoitych okularów i zostanie jeszcze 2tys na przyzwoitą lornetkę ze statywem np 😉

Ale chyba najlepiej tak jak proponowali też koledzy, podjechać na obserwacji z grupą obserwacyjną z Twojej okolicy i popatrzeć przez różne sprzęty i zobaczyć "z czym się to je" 🙂. Obrazków z Hubble-a nie zobaczysz 🙂 Raczej coś w ten deseń =>

image.jpeg.a94451df58e5a426e920dbb522ff40ee.jpeg

Tutaj przykład szkiców z małego achromatu 102/600 =>

• Like 4

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
W dniu 9.09.2025 o 13:40, magnet napisał:

Witam wszystkich. 

/.../

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady, i pozdrawiam wszystkich. 

Ja polecam na początek napisać/spotkać sie z astromiłośnikami z okolic Wrocławia, popatrzeć przez ich sprzęty, porównać, podnieść, czy nie za ciężki i dopiero później zdecydować co kupisz.

Małe podpowiedzi poniżej (linki z 3 forów astronomicznych):

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1bfYCFkgARrt4fJFm-fHfglpVk1Q&ll=52.055595405329846%2C19.670876792978785&z=7

https://astropolis.pl/communitymap/

https://astromaniak.pl/viewtopic.php?t=12292&start=10975

• Like 3

Newton 12' DOB GOTO, refraktor Sky-Watcher SK909 EQ3-2, okulary: 100°: 8, 10 13, 17 i Soligor 25, lornetka 15x70
Na meteory: PL000E, PL000F i PL000G https://globalmeteornetwork.org/status/, czasem oko nieuzbrojone

Napisano

M.K. - tak to dobry pomysł. Tak chyba muszę zrobić, bo nie ruszę z miejsca!

Muszę jeszcze tylko się trochę dokształcić/ zrobić sobie podsumowanie co do czego/ za i przeciw i wtedy ruszam na konsultacje...

Dzięki za linki. I dziękuję wszystkim za żywą dyskusję. Oczywiście jak ktoś, chce jeszcze dołożyć swoje 3 grosze to zapraszam. Na pewno mi pomogą 😉

Napisano
15 minut temu, magnet napisał:

M.K. - tak to dobry pomysł. Tak chyba muszę zrobić, bo nie ruszę z miejsca!

Muszę jeszcze tylko się trochę dokształcić/ zrobić sobie podsumowanie co do czego/ za i przeciw i wtedy ruszam na konsultacje...

Dzięki za linki. I dziękuję wszystkim za żywą dyskusję. Oczywiście jak ktoś, chce jeszcze dołożyć swoje 3 grosze to zapraszam. Na pewno mi pomogą 😉

E tam , nie czekaj na to aż sobie usystematyzujesz doksztalcisz itd pojedziesz zobaczysz popytasz i w jedną noc ogarniesz więcej niż w tydzień czytania internetu.

• Like 3

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
W dniu 9.09.2025 o 13:40, magnet napisał:

chce zaszczepić coś mojemu synowi 8 lat któremu od samego początku czytam na dobranoc właśnie różne książki o kosmosie

9 godzin temu, magnet napisał:

Może i ten Newton to nie takie głupie na początek, albo nawet i lornetka

@magnet urzekłeś mnie tym wpisem o swoim 8-latku 😉 Dyskusja potoczyła się w stronę 8 calowego Dobsona (pewnie jednego z nielicznych teleskopów, o których można powiedzieć, że są dość "uniwersalne") i w stronę lornetek, więc mam dla Ciebie propozycję. U mnie robi się dość ciasno ostatnio, nie tylko jeśli chodzi o lornetki, (a kolejna jedzie z Włoch tym samym transportem co kolegi @Paweł Sz. 😉), więc chętnie Ci wypożyczę zarówno 8-calowego Dobsona GSO z jakimiś podstawowymi okularami,  jak i lornetkę 15x70 na szkle ED na powiedzmy 2 miesiące, żebyś mógł sobie potestować z synem jedno i drugie, żeby stwierdzić czy to jest to. Tyle, że do takiej lornetki, to już musisz mieć statyw nawe dla siebie, bo syn to ją w ogóle ledwo udźwignie. Z Wrocławia pod Poznań nie jest tak daleko. Jeśli nie, to na poważnie rozważ propozycję kolegi @Czadras i umów się na obserwacje, ale może na początek jednak bez syna 😉

• Like 3

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

@taffik wychodzi na to, że po zamówieniu TEJ lornetki postanowiłeś dosłownie rzucić wszystko - czyli teraz zostaje wyjazd w Bieszczady 🙂

Witaj w "zielonym" klubie! Zapytam tylko: 12 czy 15? Nie mogę się doczekać Waszych wrażeń.  

Masz tu świetną propozycję @magnet. W ostateczności możemy umówić się na jakiejś łące czy pagórku z @bikfisz i będziesz miał blisko i Dobsona, i dobre lornetki.

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my" 

Napisano
2 minuty temu, Czadras napisał:

12 czy 15

Ja 15x56, kolega @Paweł Sz.  inną 😉

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

O Pawle wiem, 12, jak u mnie. Mam podejrzenie, że pod koniec września z ziemi włoskiej do Polski tych wojaży będzie jeszcze więcej, a ich sponsorem będzie już cyferka "6" 🙂

• Haha 2

Napisano

Sorry za offtopik , ale czy moglibyście podrzucić jakieś info link skąd zamowiliscie SRBC ? Na ich stronie 15x56 widnieje jako nie dostępna a ta interesuje mnie szczególnie .

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Od tego tygodnia sklep Tecnosky z Włoch (https://www.tecnosky.eu/pub/it/binocoli-e-cannocchiali.html?produttore=327) prowadzi sprzedaż chyba jako jedyny w Europie (to info od @Paweł Sz. ). Niestety strona tylko po włosku, a trzeba założyć konto, żeby złożyć zamówienie. Ale nie ma tego złego - człowiek chociaż trochę liźnie nowego języka 😀

• Like 1
  • Thanks 1

Napisano
11 godzin temu, QooT napisał:

Lornetka sprzęt bardzo dobry i wręcz nieodzowny, ale nikt mi nie wmówi, że coś naprawdę interesującego, zwłaszcza dla początkującego a w szczególności dla 8 latka, da się przez lornetkę zobaczyć.

Heeeelooooł?! Mój syn ma 8 lat i bardzo lubi spoglądać przez lornetkę 😉

Odnośnie SRBN to jutro z @taffik poczynimy pewnie pierwsze krótkie obserwacje (jeśli lornetki dotrą w całości i z poprawną kolimacją 😃).

• Like 1

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Ja jakoś tego zachwalania lornetki nie rozumiem. Jedyne miejsce, w którym to lornetka na prawdę zrobiła na mnie wrażenie, było bardzo dobre niebo. Ale już chwilę później chciałem zbliżyć się do obiektów i jakoś brakowało telepa.
Wizual to (dla mnie) przede wszystkim możliwie największa średnica soczewki/lustra, adekwatna do potrzeb ogniskowa plus doskonałe okulary. 

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, andy_2000 napisał:

Ja jakoś tego zachwalania lornetki nie rozumiem. Jedyne miejsce, w którym to lornetka na prawdę zrobiła na mnie wrażenie, było bardzo dobre niebo. Ale już chwilę później chciałem zbliżyć się do obiektów i jakoś brakowało telepa.
Wizual to (dla mnie) przede wszystkim możliwie największa średnica soczewki/lustra, adekwatna do potrzeb ogniskowa plus doskonałe okulary. 

Dlatego każdy obserwuje czym chce, jak chce i gdzie chce. Jeden woli duże powiększenia i detal, a drugi mniejsze w szerokim polu z kontekstem. Także tu nie ma co rozumieć, trzeba to po prostu zaakceptować 🙂 

Dlatego autor posta powinien się z kimś dogadać i popatrzeć przez różne sprzęty - to jedyna słuszna ścieżka.

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 8

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Dobra lornetka zawsze się przyda, mając teleskop i tak lornetka jest pomocna do wyszukiwania wstępnego obiektów, a i do codziennego użytku jak na wycieczki też się sprawdzi, np. Nikon Action EX 10x50 sprawdzona konstrukcja pod nocnym niebem i nie tylko.

• Like 1
Napisano

"do wyszukiwania wstępnego obiektów" ok, ale lornetka jest nijak nie sprzężona z telepem. Do wyszukiwania wstępnego mam Stellarium Pro i Teltrad. Jednak nic nie zastąpi solidnego EQ Go-To.

Nikon Action EX 10x50  - zgodzę się, fajna lornetka za rozsądną cenę. Można polecić.

Napisano
8 godzin temu, Janko napisał:

Dziękuję za ten link, nawet nie będąc jego adresatem - to jest jeden z najlepszych wpisów na tym forum, jakie czytałem. Choć chyba bardziej pasuje do niego słowo "najpiękniejszych" 🙂

• Like 2

Napisano (edytowane)

Inne teksty Marka @Panasmaras też są świetne, np. 

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/5582-grupa-lokalna-w-lornetkach/

Edytowane przez Janko
  • Like 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

No ciekawe to wszystko/ włącznie z tymi tekstami z linków (jak dla mnie to już chyba 6 dan z astronomii - szacunek!) + tak muszę się poumawiać na oglądanie/ to na pewno otworzy mi oczy.

Co raz bardziej przekonujecie mnie  w stronę lornetek na początek. Myślę nad czymś takim jak: Omegon Hunter 2.0 10x56 ED (pole widzenia 6,1st; cena ok 1300zł ) lub Omegon Hunter 2.0 10x50 ED (pole widzenia 6,6st, cena ok 1500zł  - która lepsza? Waga w/w lornetek ok 0,9-1,0kg Czy może coś innego? Czy do tego potrzebuje już statyw? Czy może APM MS 12x56 ED? Pole widzenia ok 6st, ale waga już ok 1,5kg + cena ok 2400zł. Tu już statyw pewnie na bank! Co myślicie? 

Później/ za jakiś czas jak już się jakoś ogarnę może APM 16x70 Magnesium ED APO - tu cena ok 3400zł ufff + wiadomo już porządny statyw itd. Co myślicie? 

Napisano

PS. co do "lornetek" na początek zamiast "teleskopu" na początku przygody z amatorską astronomią to już wiem gdzie tkwi szkopuł! Każdy taki delikwent amator/ laik jak słyszy hasło lornetka to od razu przychodzi mu do głowy pytanie co? jak to? bo są lornetki i LORNETKI czyli zabawki <500zł i coś lepszego za >2000zł nie mówiąc już, ż >5000zł, >10 000zł itd, - to oczywiście w uproszczeniu, ale laik nie zdaje sobie sprawy po prostu i na hasło teleskop myśli: no tak, jakże by inaczej no przecież to TELESKOP. Chyba wiecie o co mi chodzi tj. to niestety efekt braku podstawowej wiedzy która kończy się ignorancją a tym zakresie... 

no i właśnie do tego muszę się Wam przyznać  i przeprosić... 

Paweł Sz. miał nosa! 

Napisano

Czyli teraz dobry statyw do kompletu np. Benro Mach 3 TMA 37 AL plus dobra głowica olejowa video np. Benro S6, S6 pro, ewentualnie coś z Manfrotto z regulowaną przeciwwagą, do 16x70 wystarczy do cięższych i większych to coś z większą przeciwwagą

Napisano
10 minut temu, tomason napisał:

Czyli teraz dobry statyw do kompletu np. Benro Mach 3 TMA 37 AL plus dobra głowica olejowa video np. Benro S6, S6 pro, ewentualnie coś z Manfrotto z regulowaną przeciwwagą, do 16x70 wystarczy do cięższych i większych to coś z większą przeciwwagą

Ten budżet to mi się już wymyka > 7k! a mieliście pomóc... 🙂 

Napisano
37 minut temu, magnet napisał:

Próbowałem 👿. Więc może jednak leżaczek i lornetka? Możns spróbować za bańkę, za dwie będzie świetnie a za trzy - tylko pomarzyć 🙂.

• Like 1

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Napisano
1 godzinę temu, magnet napisał:

No ciekawe to wszystko/ włącznie z tymi tekstami z linków (jak dla mnie to już chyba 6 dan z astronomii - szacunek!) + tak muszę się poumawiać na oglądanie/ to na pewno otworzy mi oczy.

Co raz bardziej przekonujecie mnie  w stronę lornetek na początek. Myślę nad czymś takim jak: Omegon Hunter 2.0 10x56 ED (pole widzenia 6,1st; cena ok 1300zł ) lub Omegon Hunter 2.0 10x50 ED (pole widzenia 6,6st, cena ok 1500zł  - która lepsza? Waga w/w lornetek ok 0,9-1,0kg Czy może coś innego? Czy do tego potrzebuje już statyw? Czy może APM MS 12x56 ED? Pole widzenia ok 6st, ale waga już ok 1,5kg + cena ok 2400zł. Tu już statyw pewnie na bank! Co myślicie? 

Później/ za jakiś czas jak już się jakoś ogarnę może APM 16x70 Magnesium ED APO - tu cena ok 3400zł ufff + wiadomo już porządny statyw itd. Co myślicie? 

Wpisz sobie w Google hasło Sky Rover Banner Cloud i poczytaj o tej lornetce, nawet przewijała się tu w tym wątku. Do wersji 10x50 czy 12x50 nie potrzebowałbyś aż tak drogiego statywu. Opinie są różne, ale ona może zjadać na śniadanie wszystkie lornetki w tym przedziale cenowym i wiele z tych droższych. 

Chociaż na start może faktycznie starczy Ci coś tańszego, na leżaku, jakaś Delta Extreme czy nawet Chase. Jestem też bardzo ciekawy Delty Forest w 3. generacji, bo jej design jest po prostu przepiękny (to tak na marginesie, to raczej lornetka turystyczna niż do astro). 

Co do APM 16x70 - uważaj. Na sąsiednim forum znajdziesz wątek, w którym lornetkowi mistrzowie zauważają dużą różnicę w jakości obecnie sprzedawanych APM 16x70 w stosunku do tych starszych. Tu znacznie pewniejszą opcją byłby zakup z drugiej ręki egzemplarza z niebieską obwódką, ale to wszystko później. Najpierw jakaś 10-tka czy 12-tka do przeglądu i nauki nieba. 

Godzinę temu, magnet napisał:

Jeśli dasz nam jeszcze tydzień, dojdziemy do 20k 🙂

• Haha 1

Napisano
1 minutę temu, Czadras napisał:

Jeśli dasz nam jeszcze tydzień, dojdziemy do 20k 🙂

chyba zamknę ten wątek 😕 

A tak poważnie - proszę mnie ewentualnie wyprowadzić z błędu: mój wybór na początek typu Omegon Hunter 2.0 ED to dlatego, że to chyba w miarę lekka (?)  i poręczna lornetka z centralny/ pojedynczym ustawieniem ostrości jak rozumiem bardziej ergonomiczna (?) co pozwoliłoby mi korzystać z ręki "na szybko" - żeby się zaznajomić z niebem gdzieś na uboczu zabudowań. Oczywiście jakiś w miarę lekki i sensowny statyw też można by kupić na dłuższe obserwacje - w/w lornetka waży ok 1 kg więc chyba jakiś podstawowy wystarczy. Później myślę kupić cos bardziej "porządnego" właśnie klasy typu APM, ale jak widzę wszyscy szukają oszczędności i nowsze w dzisiejszych czasach nie zawsze oznacza lepsze bo nowa generacja itp...

A już się witał z gąską., ech...

Przeglądam oczywiście giełdy, szukam, czytam itd. ale czy w takim razie patrząc na nowy sprzęt nie ma się na czym się oprzeć?  Szukam równolegle tj. patrzę nowe polecane i od razu używane do porównania cenowo. 

Napisano (edytowane)

@magnet, z Twoimi rozterkami i rozrzutem potencjalnych opcji najlepiej kup coś klasycznego na giełdzie, co ewentualnie potem będziesz mógł łatwo sprzedać za podobne pieniążki.

Nie ma sprzętów całkowicie uniwersalnych, nawet przy nieograniczonym budżecie, bo albo widać więcej i trzeba dźwigać kloca i czekać godzinami na jego adaptację termiczną, albo jest mniej zachodu ale i zakres tego co można zobaczyć jest uboższy. Tu każdy musi znaleźć swój kompromis, co najczęściej jest długim i wyboistym procesem, i często kończącym się i tak na kilku sprzętach na różne okazje i obiekty. Dlatego jak nie jesteś pewny tego co chcesz, a wyraźnie nie jesteś pewien, to zacznij delikatnie od czegoś z giełdy albo jeszcze lepiej jedź na jakiś zlot aby wyrobić sobie swoje zdanie.

Jak koniecznie chcesz coś kupić nowego, to najpewniejszą i najbardziej uniwersalną opcją jest zgrabna lornetka do ręki z astronomiczną żrenicą wyjściową, mniej więcej 8x40, ze średniej pólki cenowej. Przykładów na tym i sąsiednim forum jest wiele.

Do ~ 8x40 nie trzeba jeszcze statywu, można wziąść na wycieczkę, ale też pocieszyć się niebem, zwłaszcza tym bardziej ciemnym.  A jak Ci się spodobają obserwacje, zmarzniesz parę razy w towarzystwie chrumkających dzików i nadal będziesz chciał zobaczyć więcej, to wtedy pomyślisz nad następnym sprzętem, a taka lornetka może zostać z Tobą na zawsze.

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Musze w takim razie w końcu coś wybrać: to może APM 10x50 Magnesium ED APO, lub APM MS 12x56 ED, a może tak nieśmiało w końcu Fujinon 10x50 FMTR-SX - ale on w sumie trochę drogi; APM jeszcze znośnie, ale znowu opinie o nowych są różne,

No więc może pójść na początek w Omegon Hunter 2.0 10x50 ED? tylko nie mogę nigdzie znaleźć żadnej recenzji? Wie ktoś, coś może o nim? Ratujcieeeeeeeeeeeeee...

Napisano (edytowane)

Nie będąc koneserem ani wyjadaczem nie dostrzeżesz zalet  APM Magnesium czy Fuji 10x50. Natomiast Ty sam i Twoje dziecko zauważycie natychmiast ich ciężar, nieporęczne indywidualne ustawianie ostrości i, co by tu nie mówić, ograniczone możliwości powiększenia 10x i apertury 50 mm. Dachówki 12x56 będą tu wyraźnie górą. Brałbym pod uwagę jeszcze Delta Optical Titanium 12x56 i zwłaszcza Kowa 12x56 Prominar.

Edytowane przez Janko

Bułat Okudżawa

Napisano

A ja nie jestem pewien czy Ty masz ochotę oglądać niebo, czy może bardziej kupić sobie sprzęt. Jeśli masz kłopot wybrać się i sprawdzić co widać przez różnego rodzaju sprzęt, to kiedy masz zamiar obserwować?

Myślę że gdybyś czas który poświęciłeś na studiowanie stron z rodzajami teleskopów i lornetek itp. poświęcił na wyjazd pod nocne niebo wiedziałbyś znacznie więcej.

Ale cóż takie czasy. Jak ktoś chce biegać to zamiast wyjść z domu to studiuje fora i  godzinami wybiera, koszulki, spodenki , buciki , zegareczki. Pełno potem wszędzie "profesjonalistów" na czyściutkim rowerku za 15 k PLN, w stroju jak z Tour de France itp.

Tak więc mili państwo , mniej gadżetów a więcej przeżywania. 

• Like 1
  • Thanks 2

ATM 13",GSO 8", ES-y 82 : 24mm, 14mm, 8,8mm, 6,7mm, 4,7mm , GSO Superview 30mm, Nikon Action EX 10x50