Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 12.09.2025 o 14:42, magnet napisał:

No więc może pójść na początek w Omegon Hunter 2.0 10x50 ED?

A po co się pakować w jakąś nową dachówkę której potem w razie czego nie sprzedasz?

https://www.olx.pl/d/oferta/lornetka-nikon-action-ex-10x50cf-CID767-ID175qtI.html

Masz tu lornetkę na gwarancji (nie znam sprzedającego żeby nie było). Taką lornetkę sprzedasz bez problemu bez straty.

Kup i obserwuj nawet na początek bez statywu i zobacz czy to Cię po prostu wciągnie. Nawet z ręki wyłapiesz tym jaśniejsze obiekty z katalogu Messiera a z czasem dokupisz statyw.

• Like 1

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano (edytowane)

Przychylam się do Nikon 10x50 EX. I to kup używanego. Ale z odbiorem osobistym i sprawdzeniem, czy wszystko z nim ok. Lornetka ta jest bardzo dobra na początek i w ogóle. I jest porro pryzmatyczna. Same zalety. Kup na początek coś co w razie co łatwo i bez straty sprzedasz. Albo lepiej...weź pożycz od znajomych jakąkolwiek lornetkę 8x/10x i spójrz w niebo, czy w ogóle Ci to wystarczy.

Edytowane przez andy_2000
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Nie, nie padł. Kupiłem na ten moment lornetkę Nikon 10x50 EX + zbieram/ pracuje nad literaturą fachową w temacie astronomii. Druga sprawa to taka, że małżonka zorganizowała mi nieoczekiwany/ zaległy urlop więc chwilowo czasu nie było się udzielać na forum. Jeszcze okazji nie miałem pobawić się lornetką i jak tylko ogarnę sprawy służbowe to zacznę przygodę z obserwacjami. Co do teleskopu to na razie tylko się rozglądam, czytam itd.  😉

Nie mniej jednak wszystkim dziękuję za żywą dyskusję i pomoc w tym temacie. 

Czy temat uważam za zamknięty to chyba raczej nie gdyż to początek dla mnie + oczywiście przyda się ten wątek dla innych tego typu jegomości podobnej materii jak ja! 

Napisano

Super, dziękuję za info.

Dobry wybór z tą lornetką. Będziesz zadowolony a i na dzienne wypady to bardzo fajna sprawa.
Czystego nieba zatem - co z racji pory roku będzie rzadkie, ale jak złapie mróz warunki bywają wspaniałe.

pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 9.09.2025 o 19:31, Czadras napisał:

Będę zupełnie szczery: czuć tu wiele Twoich wątpliwości, widać rozmowy z samym sobą i duży rozstrzał jeśli chodzi o to, co chciałbyś naprawdę z tym teleskopem robić - przynajmniej tak wnioskuję po modelach, które podałeś. Plus sam przyznajesz się do odrobiny lenistwa 🙂

To nie jest żaden zarzut, raczej idzie mi o to, by to wszystko wziąć pod uwagę przy ustalaniu tych "warunków brzegowych" pod kątem zakupu. 

Myślę, że bardzo dobrym posunięciem będzie wzięcie proponowanej przez Kolegów lornetki. Ale nie żadnego SkyMastera (tego zwłaszcza nie) czy StarLight, w tym budżecie możesz operować na znacznie lepszych opcjach. I istnieje szansa, że przy tej lornetce/tych lornetkach zostaniesz. 

Kluczowe pytanie: widziałeś kiedyś, jak wyglądają planety czy DS-y w teleskopie o rozmiarach, które chodzą Ci po głowie? I zdajesz sobie sprawę, że by docenić ich piękno (bo na pewno nie wielkość), trzeba będzie w sobie wybudzić trochę pasji? W przeciwnym razie popatrzysz na Saturna i Jowisza kilka razy, złapiesz fotony z jakiejś Andromedy i może Ci się znudzić. To forum widziało już mnóstwo takich historii. 

A tu wracamy do lornetki. Gdybyś jednak decydował się na tę opcję, daj znać, gdy będziesz przejeżdżał przez Wrocław. Kupiłem niedawno taką, o której teraz w Polsce jest szczególnie głośno - podejrzewam, że niektóre widoki z niej mogą Cię zachwycić. Jeśli nie, no cóż, będziesz musiał kombinować dalej 🙂

Napisano

Dzień dobry, 

jeszcze nie zaczęłam, myślę 🙂

Przekonuje mnie lornetka - czy mogę prosić o podanie parametrów i nazwy tej fenomenalnej lornetki ?