Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio coraz czeście używam swojego Skywatchera 90/900 na montażu AZ-3 którego posiadam od bardzo dawna do robienia zdjęć nieboskłonu. Problemem jednak jest fakt że nie daje on praktycznie żadnych możliwości poza nijakimi zdjęciami saturna/jowisza lub księżyca. Zastanawiam się nad zakupem nowego teleskopu który umożliwiłby mi robienie zdjęć DSO (tak mam świadomość że do tego wymagany jest cały zestaw tzn. startracker/teleskop/montaż i kamera). W oko wpadł mi ZWO Seestar S30/S50 ze względu na jego prostote i niską cenę. Wiem że jest on mocno ograniczony w stosunku do planet jak i modyfikacj (bo owych nie da się na nim wprowadzić). Jeśli chodzi o mój budżet to wynosi on skromne ~3000zł. Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.

Poniżej pare zdjęć jakie udało mi się zrobić używając iPhona 15 Pro w połączeniu z moim teleskopem jak i bez niego.

https://imgur.com/a/zz06ARp

Napisano

W tym budżecie mieści się jedynie używany zestaw typu obiektyw, Canon np. 1100 D i napęd na jedną oś. Oczywiście używane. Seestar to raczej EAA , ale jako wstęp do astrofotografii też można go traktować. 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Ja niedawno zakupilem uzywke canon 600d, zrobilem w nim moda i dokupilem nowy obiektyw 50mm f/1.8 od canona. Wyszlo ok 1300zl. Potrzebny byl jeszcze jakis montaz i padlo na Az Gti. Montaz nowy wiec wyszlo ok 2tys zl ale idzie znalezc uzywke za ok 1300zl. Nie bedzie sie "samo" robic ale bezproblemowo da sie pofocic i przy okazji pouczyc co i jak dziala. Ja do tego zestawu mam jeszcze obiektyw 200mm f/2.8 i asiair no i skrzynke z akumulatorem jako zasilanie calosci. Sprzecik smiga bardzo fajnie.

Jako ze sie jeszcze ucze to nie ma sie czym pochwalic ale testowo ostatnio zrobilem godzinke na Łabedziu i tak wyszlo.

Klatki 60x60s+komplet kalibracyjnych po ok 30. 

Cygnus 27.08.25v1 (2).jpg

Edytowane przez volund82
  • Like 5
  • Thanks 1