Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, Andrzej Lach napisał:

Z wczorajszego wieczoru, godzina 19:09 - 20:24.
Kometa i jej warkocz dobrze widoczne przez lornetkę w warunkach miejskich.

no nie bardzo długi warkocz. słaby tylko koma większa 😉

p

Napisano

Dzisiaj warunki dużo lepsze niż wczoraj, więc o 19:00 ponownie ruszyłem z Canonem 10x30 w teren. Kometa wyraźnie jaśniejsza, wokół jądra widoczna lekka poświata plus wyraźniejszy warkocz. Muszę przyznać, że C/2025 A6 zrobiła miłą niespodziankę 🙂

Nawet na Smartfonie coś się złapało 😉 

Lemmon1.jpg.e0ac0af5777c307b48354e147c4fcae9.jpg

• Like 9

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42, Canon IS II 10x30, APM 20x70 ED
MAK 90

Napisano

W Pixinsight. Szczerze mówiąc nie jest to ani łatwe, ani szybkie, ani tanie, ale tych komet tak mało fotografuję, że nie chce mi się uczyć tego robić w czymś nowym. No chyba, że się pojawi jakiś Easy AI Comet stacker, to na pewno się skuszę 🙂 

• Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

Właśnie dziś wieczorem wreszcie chwilowo zrobiło się bezchmurne niebo i spojrzałem na kometę oceniając jej jasność na +4.0 mag przez lornetkę DO extreme ED 7x50 ładnie było widać jądro i komę komety oraz warkocz około 1 stopień długości 😁

Zrobiłem przy okazji zdjęcie komety z smartfona ale niestety zimny wiatr wiał i trochę zjechane kometa i gwiazdy. 

IMG_20251026_185535.jpg

• Like 6

p

Napisano

Pierwsza obserwacja zaliczona. Na fotografowanie nie było szans, zaraz przyszły chmury, ale wiedziałem kometę w SCT8"

W pierwszej chwili pomyślałem, że to. będzie coś wielkiego, z długim ogonem nad horyzontem, wytrzeszczałem więc oczy w poszukiwaniu a między prawdą a Bogiem dostrzegłem  szarą plamkę w szukaczu. Dopiero w okularze widać, że to kometa...

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

@ignisdei Pod jakim niebem?
U mnie może nie była tak spektakularna jak zeszłoroczna Tsuchinshan-ATLAS, ale gołym okiem widziałem kometę z warkoczem we wtorek. W lornetce i 8" Newtonie była oczywista. Niebo Bortle 4. Teraz ponoć jest jaśniejsza, ale nie mogę zweryfikować, bo co wieczór chmury mam 😕

• Like 1
  • Sad 1
Napisano

Nie mam złego nieba, ale całkiem możliwe że to przez młody księżyc, który wisiał nad horyzontem. Kometę znalazłem po gwiazdach.

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Spotkanie z tą kometą miałam tylko jedno, i to ponad miesiąc temu! 28 września ok. godziny 3:30 pomiędzy chmurami piętra wysokiego udało mi się ją dorwać przez APM 25x100 - ot jak delikatnie świecąca kuleczka pośród gwiazd Rysia. Obserwowała wtedy ze mną moja siostra, a Lemmon to jej trzecia kometa. 🙂 

Liczyłam, że uda mi się ją znowu zobaczyć, tym razem na wieczornym niebie - zwłaszcza, że kilka dni spędzam teraz w rodzinnej wsi. Niestety zawsze na wieczór zbierają się chmury piętra wysokiego, które akurat przypadkiem najgęstsze są na zachodzie, a jeśli już mają zamiar ustąpić, to dopiero gdy kometa już smacznie śpi pod horyzontem. Trochę żal, ale przynajmniej raz ją widziałam, więc chociaż jest zaliczona jako moja ósma kometa. 

• Like 3
  • Sad 1

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano

Kometa co raz słabsza i jeszcze to przy pełni księżyca. to już moja ósma ocena tej komety! 

Dziś kometę obserwowałem przez lornetkę DO extreme ED 7x50 i oceniłem na +4.5 mag,DC=7 gwiazdo podobna,warkocz gdzieś na 1.0° 

szkoda że co raz niżej kometa schodzi 😉

foto 4.11.2025 z smartfona.

IMG_20251104_185417.jpg

• Like 7

p

Napisano

Brawo za wytrwałość 👏🏻 biorąc pod uwagę łysego chama co marnuje tylko jako taką pogodę 

• Like 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...