Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,  miałem zwarcie w kamerze Mono Asi 1600  MM Pro. Po wyrwaniu wtyczki zasilania poszedł dym z kamery...

Poszedł jeden Chip, ten koło USB 3, ma  wypaloną dziurę,  dlatego nie mogę odczytać oznaczeń. Proszę aby ktoś spojrzał na swoją płytę ,względnie podrzucił mi zdjęcie lub schemat płyty od tej kamery, lub podbnej, będę szukał po Chinach. 

20250926_153900~2.jpg

20250926_153549~2.jpg

20250926_154229.jpg

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Czat GPT powiedział mi

Obudowa to klasyczny SOIC-8 / SOP-8, co pasuje do wielu popularnych układów typu:

FSUSB25 / FSUSB30 – przełączniki USB,

AP2553 / TPS2553 / RT9728 – przełączniki prądowe USB (zabezpieczenia 500 mA–2 A),

LM25xx / MP25xx – regulatory impulsowe (buck).

👉 Kluczowy trop to oznaczenie na PCB: U2 jest przy gniazdach USB i przy rezystorze pomiarowym „30A” → to niemal na pewno power switch / kontroler prądu USB (load switch).

Typowo w tym miejscu producenci używają układów TPS2553 / TPS2546 / AP2553. Mają one właśnie oznaczenia z „25” na obudowie.

Najbardziej prawdopodobne części (z datasheetami)

1. Texas Instruments TPS2553 — precyzyjny, programowalny power-switch / current-limit (typowo stosowany jako zabezpieczenie VBUS). Przykł. oznaczenie katalogowe: TPS2553DBVT (SOT-23 / inne warianty). Datasheet TI. 

2. Diodes Inc. AP2553 / AP2552 — seria precision adjustable current-limited switches, do ~2.1 A w zależnych wariantach. Datasheet Diodes Inc. (AP2553). 

3. TPS254x / TPS2546 (TI) — rodzina „USB charging port controller + power switch” — stosowana kiedy układ ma też funkcje detekcji/limitów dla portów ładowania. Sprawdź, gdy płytka ma dodatkowe funkcje detekcji D+/D-. Datasheet TPS2546.

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Od gpt wyciągnąłem takie dane;

Konkretne części, które pasują do top-markingu CGF

TPS2115ADR / TPS2115A (TI) — top-marking CGF w wersjach SON8/QFN8/TSSOP-8. (dostawcy: Mouser, DigiKey, eBay). 

Co teraz zrobić — praktyczny plan

1. Sprawdź rodzaj obudowy układu na Twojej płytce:

Jeśli chip ma odsłonięte pady/nie wystające nóżki (QFN/SON8) — zgadza się z TPS2115 (CGF).

Jeśli to SOIC-8 (nóżki po bokach) — nadal możliwe, ale trzeba bardzo uważać z pinoutem; TPS2115 występuje w kilku pakietach (TSSOP-8, SON8 itp.).

2. Porównaj pinout TPS2115 (datasheet) z ułożeniem ścieżek na Twojej PCB — szczególnie piny VIN/OUT, EN, FAULT, GND. Jeżeli piny odpowiadają funkcjom (wejście zasilania, wyjście do VBUS, pin sterowania), to potwierdzenie jest bardzo silne. (Mogę to porównać jeśli dasz zdjęcie całej sekcji płytki pokazujące ścieżki/pady). 

3. Jeśli potwierdzisz zgodność pakietu/pinoutu — można bezpiecznie zamówić TPS2115 (wersję pasującą do pakietu i temperatury pracy). Najbardziej typowe: TPS2115PWR / TPS2115ADR. 

Napisano

Znalazłem chyba mam dziada

Co myślicie?

Screenshot_20250926-175445~2.png

20250926_154229~2.jpg

Napisano

W polskim sklepie 10 zł 😀

TPS2115ADRBR TEXAS INSTRUMENTS - IC: przełącznik analogowy | multiplekser; Ch: 2; VSON8; 2,8÷5,5VDC | TME - Części elektroniczne Polska https://share.google/TYvjqCcKg3kjXcxog

Napisano (edytowane)

Moja rada to zanies/wyslij to to jakiegos serwisu naprawiajacego elektronike. Jak kupisz to co nie trzeba to przy uruchomieniu kamery moze dalej nie dzialac i tyle, ale moze tez popalic inne elementy. Nie wiesz tez czy nie popalilo teraz innych elementow.

Edytowane przez FunkyKoval35

William Optics Zenithstar 73 III APO, Sky-Watcher Star Adventurer GTi, ZWO ASI1600MM Pro, ZWO EAF 5v, Filtry + kabelki

http://www.astrobin....s/FunkyKoval35/

Napisano

Tak tak , u miejscowego  elektronika już byłem,  ale on pod tym swoim szkłem powiększającym nie mógł odczytać nazwy chipa,  mówił żebym zdobył to cuś on mi to polutuje...

Poczekam do końca weekendu, najwyżej to kupię i zobaczymy czy kamera się wykryje, po przylutowaniu. Wizualnie wygląda IDENTYCZNIE .

GPT też obstawia to jako pewniaka...

Napisano

Pragnę Was poinformować  że sprawa została pomyślnie załatwiona, a już miałem zamawiać nową płytę główną gdzieś w Chinach. Rozmowa z czatem GPT dała pozytywny rezultat, metodą prób i błędów chip został zidentyfikowany.

Koszt nowego czipu wraz z przesyłką z Polski (bo części są swobodnie dostępne w naszym kraju)  to około 30 zł, miejscowy  serwis elektroniczny wziął za wlutowanie 50 zł. Tak więc całość nie licząc kosztów paliwa, dojazdu do serwisu to jakieś 80 zł kamera wykrywa się i wypala klatki , temat zostawiam , bo kamery ZWO nie mają bezpieczników a ludzie niepotrzebnie kupują drogie podzespoły, jeżeli można kupić pojedynczą część starczy ją tylko znaleźć, kupić ibwymienić..😎

20251003_190403~2.jpg

• Like 1
  • Thanks 3

• ignisdei zmienił tytuł na Proszę o pomoc w identyfikacji podzespołu, naprawa kamery ZWO, problem rozwiązany
Napisano

Dokładnie! 😀

• Like 1