Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=6183&language=pl&srsltid=AfmBOopzqPkmrLG-PGdGi7UDp0W3kXVt5mQ_Hw8-33JWgieNOEsWviPy

Chciałbym sprzedać świetny astrograf do zdjęć DS. Jego ogromną zaletą jest karbonowa tuba i światło F 2,8. Świetnie nada się pod ciemne niebo z kolorowymi kamerami jak i pod zaświetlone z filtrami wąskopasmowymi czy też Duo.

Tuba trzyma kolimację i nie jest podatna na różnice temperatur. Wszystkie zdjęcia jakie robiłem nim są tu na forum.

Stan techniczny jest bardzo dobry, (po zakupie SQA106) umyłem LG, ponownie skolimowałem Ocalem v3, pod matrycę Asi533 jest wystarczająco świetnie, pod APS-C do sprawdzenia, po transporcie być może małe korekty trzeba będzie wprowadzić.

Z wyglądu drobne otarcia gdzieniegdzie nie wpływające na cokolwiek, drobne pyłki mogą się znajdować, na LW delikatne mikroryski, pojawiły się (nie wiem jak) po tym jak wyczerniałem je farbą Noctutec antireflex zakupioną w TSie. To było ponad 2 lata temu, przez ten czas nie zauważyłem jakiegokolwiek pogorszenia obrazu do tej pory.

Aktualnie nie są dostępne w tubie karbonowej a z tubą aluminiową w nieco niższej cenie.

Sprzedaję tylko z powodu że zmieniam na drugi teleskop o ogniskowej 500mm, SQA lub FRA, jako uzupełnienie do aktualnego sprzętu z kamerą mono.

W gratisie z teleskopem jest koncentryczny kolimator do szybkiego ustawienia LW i LG.

https://www.teleskop-express.de/en/telescope-accessories-5/telescope-collimation-and-test-11/ts-concenter-visus-2z-justageokular-fuer-newtons-suitable-for-eyglasses-15901

oraz odrośnik 15cm drukowany 3d z wyczernieniem zakupiony u Daniela Nimmervoll z Austrii, widoczny na zdjęciach. 

Kolimator Ocal V3 również mogę sprzedać, cena do dogadania, po sprzedaniu teleskopu.

Cena jaka mnie interesuje to 5900 złotych.

Do kosztów należy dodać symboliczne 5 dyszek na wysyłkę, teleskop i odrośnik w oddzielnych paczkach. Teleskop kurierem a mniejsza może być paczkomatem.

Osobiście polecam odbiór osobisty w Białymstoku, ewentualnie tak do 100km możemy się umówić z transportem. Ze względu na moją pracę szczegóły w PW.

20251007_103339.jpg

20251007_103439.jpg

20251007_103904.jpg

20251007_104111.jpg

20251007_104147.jpg

20251007_104328.jpg

20251007_110514.jpg

odrośnikH6.jpg

Gem45, TS150F2,8, Asi533mmp, Astronomik LRGBSHO
Pozdrawiam Marek.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...