Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim ,

Mam pewien problem z kolimacją w teleskopie GSO 16 Truss wersja z sześcioma karbonowymi rurkami .

Otóż o ile sama kolimacja przebiega normalnie  , teleskop trzyma kolimację po rozłożeniu i ponownym złożeniu to występuje dryf kolimacji podczas zmiany elewacji tj ruchu "tubusem" góra dół . Nie jest to jakiś duży ruch ale zauważalny, odpowiada powiedzmy na oko równowartości obrotu o około 15* śrubą kolimacyjną LG .

Moje przypuszczenia oscylują wokół ciężkiego jednak przecież LG ale czy to napewno to , nie wiem , a jeśli to to jak to poprawić ?

Wiem , że nie ma zapewne wielu użytkowników tego teleskopu, więcej chyba mamy wśród forumowiczów posiadaczy różnych ATM ów czy Taurusów ale może ktoś coś wie słyszał czytał i podpowie , konstruktorzy ATM pewnie coś wiedzą.

Zapraszam do wymiany myśli pomysłów, chętnie posłucham też innych cennych rad dotyczących użytkowania tej kobyły 😉

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

@Koszy89, może wsadź kolimator laserowy w wyciąg i rusz teleskopem od pionu do poziomu, sprawdzając co się dzieje z plamką na lustrze głównym. Jeśli się rusza, to wygląda to na ugięcie kratownicy.

I to bym raczej obstawiał. Korekcja tego będzie trudna, poza odciążeniem klatki górnej, np. lżejsze szukacze, wyciąg. Radykalna poprawa to chyba tylko ATM klatki górnej i/lub kratownicy.

Jeśli to nie kratownica, to możesz próbować lepszego ustalenia położenia lustra głównego w celi. Niestety nie mam pojęcia jak jest mocowane lustro w GSO 16" (ale chętnie bym się dowiedział). W moim Taurusie lepiej napiąłbym pas obejmujący lustro i zmniejszył luz "górnych trzymadełek" lustra.

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

@Mareg dzięki za odzew i podpowiedzi , może i faktycznie ugięcie się kratownicy , może i nie tyle samej kratownicy co może blacha dolnego tubusu coś pracuje a do niej przykręcone są przecież uchwyty do mocowania rurek .

Ja myślałem że może sprężyna pod LW jest za słaba i tam się coś ugina , ale twoja podpowiedź naprowadziła mnie na pewien test , obciąże dodatkowo klatkę z LW I zobaczę czy wtedy dryf znacznika kolimatora jest większy jako że narazie nie był zamontowany nawet szukacz tylko sam kolimator optyczny w wyciągu , laserowego narazie nie mam tzn mam ale są baterie do wymiany i pewnie będzie go trzeba skolimowac.

Jeśli wtedy dryf będzie większy tzn że można przestać podejrzewać sprężynę LW , cele LG czy ugięcie pająka tylko szukać usztywnienia konstrukcji.

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Zobacz czy wszytko jest dokręcone. Ale ugięcia na drewnianych celach LW to norma, stawiam na to. Ja stwierdziełm, że kupuję płytę aluminiową pod mojego 16" i zastępuję wszystkie poziome elementy, wycinając na wzór , wstawiłem rurki jednak to nie wystarczyło. Mam jak to ładnie określiłeś dryf i jest spory przy wychyleniach, ugina się sklejka pod lustrem 16 cali! Przy wizualu nie jest to drastyczne jednak gwiazdy dostają komy, choć żaden z punktów podparcia lustra nie jest nachalnie przykręcony.   

image.png

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano (edytowane)

Dzięki @ignisdei

Zostało mi jeszcze trochę śrubek do posprawdzania. Teleskop mam od trzech dni dopiero i jeszcze jest co przy nim zrobić dokupić poprawić, umyć 🫣zacząłem jednak od jakiejś wstępnej kolimacji żeby jak się przypadkiem niebo otworzy jutro czy coś móc zaspokoić rządze pierwszego światła chociaż testowo 😉

A tu o patrzę że kolimacja w punkt przecież była ,a biorę tube do pionu to lekko odjechała.

U mnie cela LW jest aluminiowa , spięta czterema prętami nie za dużo chyba , mogło by być 6-8 

Może dziś wyjmę też z tubusa cele z LG to i tam się mimo wszytko też przyjrzę czy gdzieś coś może ma luz jakiś .

Mocniejsze dokręcenie śrub kontrujących cele nic nie dało jakby co.

Edit : no i jest jeszcze płytka z wyciągiem która też to jednak usztywnia 

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...

Napisano

U mnie też cela oczywiście jest aluminiowa, ale  w moim egzemplarzu cela  jest jest przykręcona do poziomej sklejki i od sklejki górnej odchodzą rury trzymające całą konstrukcję... lustro 16 cali waży niesamowicie dużo. Dlatego dwa poziome elementy utrzymujące  konstrukcję, zostaną wymienione na aluminiowe o grubości sklejki wtedy wzrośnie waga jednak wróci sztywność. Po łożyskowaniu i tak muszę używać przeciwwagi na tył po wymianie elementów na aluminiowe nie będę już musiał dociążać konstrukcji...

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Chyba trochę pobłądziliśmy luźno między celą LG a górna częścią czyli hmm celą klatką dla pająka i LW 😉 ale to nic , wszytko trzeba posprawdzac.

Chciałbym już zaraz teraz coś zacząć z tym rzeźbić ale wisi nade mną długa lista spraw w domu wciąż odkładanych na później 🫤

Może coś wieczorem podziałam to wrzucę jakiejś fotki narazie tylko takie poglądowo GSO-Teleskop-Dobsona-N-406-1829-Truss-DOB.thumb.jpg.30bf75f8edfc00d36f08e2d033437d2b.jpg

gso_dobson_16_0.jpg

Spróbuję pomóc...

Napisano

Sprawa jasna...te nowe  Taurusy mają zabudowaną cele jak Light Bridge? większa sztywność ..Trzeba było od razu wkleić rysunek?  😉 ja obserwator starej daty jestem przyzwyczajony do starych skrzynkowych cel w Taurusach. U Ciebie bym raczej szukał ugięć u góry, nie na dole... 😀

Ps. To jest GSO o to Marek pisał o Taurusie już już czaję😂

Napisano

Nie wiem jak jest dokładnie w Lightbridge ani jak jest w taurusie 😂 a jak cela LG wygląda u mnie w GSO postaram się wkrótce wrzucić jakieś fotki 😉

Spróbuję pomóc...

Napisano

Tak to wygląda w GSO 16 " , wybaczcie brudne lustro , kupiłem używkę , narazie nie umyłem.

Lustro siedzi na takich trójkątnych łapach jak widać , ale te łapy stykają się z lustrem tylko na wierzchołkach , pewnie tak musi być , od góry trzy łapy na lustrze ale to to chyba asekuracyjnie tylko bo nawet w powietrzu były , opuściłem je ale bez docisku żadnego .

Po rancie jak widać dano silikon jest w trzech miejscach .

Jak dla mnie to ta misterna konstrukcja nie utrzymuje tego ciężkiego lustra i stąd ten dryf kolimacji .

Chodzi mi po głowie dać silikon po całym obwodzie lustra , co myślicie ?

Z drugiej strony ciekawe czy to zobaczę w wizualu.

IMG_20251014_215408209.jpg

IMG_20251012_202337304_HDR.jpg

IMG-20251012-WA0003.jpeg

IMG_20251014_222046202.jpg

Spróbuję pomóc...

Napisano

Mogę się mylić,ale być może silikon blokuje obrót lustra,a do centrowania służy to.

Screenshot_20251014_235247_Chrome.jpg

• Thanks 1

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano (edytowane)

Przykład jak lustro 10" mocują Anglicy:

VX10_cela_1.jpg.b6318880d226db8881a15e6873174c5c.jpg

VX10_cela_2.jpg.ac279efc2b958d7075b1608cd43fd1ad.jpg

Jak widać, plastikowe śruby dociskające lustro po bokach są regulowane i zaklejone silikonem.
Podobnie dolne podparcia są regulowane na plastikowych śrubach i te miejsca są także zapaćkane silikonem.
Więc silikon jest zawsze tylko punktowo.

Twoje lustro jest sporo większe i cięższe, więc jest trudniej, ale może też wystarczyłyby silikon tylko miejscowo.
Może silikon nakładać tylko w miejscach podparć pod lustrem jak lustro jest całkowicie poziomo ?
Wtedy przy zmianie pochylenia teleskopu może trzymałoby się tych podparć.

I na pewno dobrze, że poprawiłeś łapki trzymające lustro od góry.
W celi na powyższych zdjęciach łapki dobrze trzymają lustro od góry przez podkładki filcowe.

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
7 godzin temu, SZKLARZ napisał:

Mogę się mylić,ale być może silikon blokuje obrót lustra,a do centrowania służy to.

Dzięki za odzew 👍🏻

To są takie korkowe przekładki między celą a lustrem , nie powiem też im się przyglądałem zwłaszcza że nawet nie wszędzie stykają się z lustrem 🤨

Może dać tam coś grubszego i mniej poddającego się .

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dzięki @Mareg za foty i podpowiedzi .

Takie śruby dorobione na łapach po bokach to ciekawy pomysł i nie trudny do wykonania .

Zaś jeśli chodzi o te trójkąty trzymające lustro od spodu to muszę to jeszcze poegzaminowwc czy to może czasem nie jest już przyklejone fabrycznie , trudno to ocenić .

Spróbuję pomóc...

Napisano
10 godzin temu, Koszy89 napisał:

Dzięki za odzew 👍🏻

To są takie korkowe przekładki między celą a lustrem , nie powiem też im się przyglądałem zwłaszcza że nawet nie wszędzie stykają się z lustrem 🤨

Może dać tam coś grubszego i mniej poddającego się .

Tak,ale ostrożnie z tym , nie bez powodu jest tam korek,lustro musi mieć miejsce na "pracę". 

• Like 1

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

PTMA - W-wa.

Napisano

Zostaw korek,ja u siebie tak zrobiłem.podłożyłem tekturowe podkładki,tak aby lekko wchodziły i problem znikł.

• Like 1

PTMA - W-wa.

Napisano

Zabralem się za próbne improwizowane ustalenie LG w celi .

Brakujące pady i przerwy tam gdzie są uzupełnilem z czuciem tekturą oraz dołożyłem korkowe krążki wycięte z korka w wolne miejsca .

Wszystko z czuciem nic na siłę , zdaje sobie sprawę że to musi lekko pracować.

Zobaczymy czy przyniesie to jakikolwiek efekt .

Próba przyniosła niewielki efekt in plus I myślę że chociaż to tylko improwizowane tekturki i korki to tu już się raczej więcej nie uzyska .

Myślę że to chyba cela cała "pływa " lekko na tych śrubach kolimacyjnych , może też za słabe sprężyny jak z resztą proponował @fornax

Sprawdziłem też w prosty sposób czy to może też są jakieś ugięcia na kratownicy czy klatce LW .

Zapierając nogą dół tuby ciągnąłem silnie to za rurkę to za klatkę LW i nie udało mi się wywołać zauważalnej różnicy wskazania kolimatora także ten trop odpuszczam .

Myślę co by tu jeszcze można łatwo zrobić ale chyba czekam na kawałek nieba żeby poobserwować jak wyglądają gwiazdki w różnych położeniach tuby .

Dodam że kolimujac teleskop w położeniu około 50-60 stopni największą odchyłka pojawia się gdy tuba jest w pionie i odpuszczają wtedy zapewne działające siły a masa lustra rozkłada się równo po całości 

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano

Mały update z prac nad ustabilizowaniem kolimacji oraz garść fotek jak zbudowana jest cela LG w teleskopie GSO 16.

Kierując się radami usunąłem silikon.

Wyjąłem LG i przyjrzałem się celi od środka , zdjęcia wszystko pokazują, wagi nie są przykręcone tylko leżą swobodnie na celi , trójkątne łapy łączą się z wagą na czymś w rodzaju głowicy kulowej która zapewnia dostosowanie się do płaszczyzny lustra . Padami na trójkątach jest zwykłą naklejona pianka , nic specjalnego ale może spełnią swą rolę .

Po ponownym włożeniu LG na miejsce , siadło ono jakby bardziej na tych łapach ale nadal można łapami poruszać. Pady na trójkątach zakończone są od góry ślizgim papierem więc tarcie tam jest zminimalizowane więc może dlatego .

Po obwodzie zostawiłem narazie  trzy pady korkowe doszcelnione tymczasowo tektura i dodałem trzy pady z takiej fajnej pianki z pracy .

To nadal faza testów i rozwiązanie tymczasowe, docelowo znajomy druknie mi te pady na drukarce .

Po prostu nie mam narazie tego a chce być w razie co gotowy na pierwsze światło jakby wpadła pogoda , jak będę wymieniał pady to wtedy umyje już też lustro. Byłby to też dobry czas żeby może wymienić sprężyny na mocniejsze .

Możecie coś polecić jak je dobrać gdzie kupić?

Głównym problemem uważam jest że cela lustra płynie na tych śrubach kolimacyjnych które łączą ją z podstawą tuby, postanowiłem więc maksymalnie to spiąć poprzez mocniejsze dokręcenie śrub kontrujących , ustawiłem kolimację na czarnych śrubach a potem dokrecalem kontry które oczywiście dalej kolimowały cele , potraktowałem je więc jako dalszą kolimację .

Wszytko to razem wzięte dało taki efekt że odchyłka jest teraz zauważalnie mniejsza co mnie bardzo cieszy choć to nadal idealnie nie jest .

IMG_20251018_114153876.jpg

IMG_20251018_114212533.jpg

IMG_20251018_114222316_HDR.jpg

IMG_20251018_114228981.jpg

IMG_20251018_114304547.jpg

Spróbuję pomóc...

Napisano

A tak wygląda odchyłka choć nie wiem czy dobrze widać , jedno zdjęcie pokazuje kolimacje OK dla tuby w około 45 stopni drugie maksymalną odchyłkę która jest gdy tuba jest w pionie.

Dodam że idąc tubą od 45 stopni w dół kolimacja prawie się nie zmienia , idąc w górę zaczyna się wyraźniej psuć od około 75 stopni wzwyż 

IMG_20251018_150848305.jpg

IMG_20251018_150512394.jpg

Spróbuję pomóc...