Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka, mam pytanie chciałbym kupić swój pierwszy teleskop. obejrzałem już kilkanaście filmików na yt ale chciałem zapytać was o radę 

Mieszkam na wsi pod Piotrkowem, raczej byłbym zainteresowany samym oglądaniem niż fotografowaniem.

Myślałem żeby kupić Teleskop Sky-Watcher N-254/1200 SYNTA 10 DOBSON Pyrex (aka Dob 10" Classic 250P) na stronie teleskopy.pl jest za 2600zł 

Czy możecie mi powiedzieć czy polecacie produkt i czy warto (jeżeli tak to jakie) kupić jakies dodatkowe komponenty do tego teleskopu? Chciałbym na start zmieścić sie do 3k

Dziękuję za poświęcony mi czas, Będę wdzięczny za odpowiedź.

Napisano
20 minut temu, sosna napisał:

Zerknij na giełde, jest flex z akcesoriami za 2,5k

No właśnie nie ma
😞

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

Napisano

Temat wałkowany tysiąc razy, użyj opcji "szukaj"...

A tak na poważnie 😀:

Pomyślałbym na Twoim miejscu nad GSO zamiast Skywatcherem. Mam newtona na dobsonie, przy czym jest to właśnie GSO i zwierciadło 12". Wcześniej używałem Skywatcherowego newtona 150/750. Wiem że obydwa sprzęty to trochę inna skala, ale wolę GSO. Wyciąg zdecydowanie lepszy niż w Skywatcherze, do tego z microfocuserem. Okulary dołączane do zestawu w GSO są o niebo lepsze niż w SW. Brak soczewki Barlowa niewiele zmienia, bo ta w zestawie SW to totalna padaka. Lepiej na początek kupić taniego barlowa GSO 2,5x APO 1,25". Do tego gdzieś na forach spotkałem się z informacją że zwierciadła GSO są wykonywane z większą dokładnością niż Skywatcherowe. 

Co do samego teleskopu który wstępnie wybrałeś: Spoko opcja. W miarę uniwersalny, tj. uzyskasz zadowalający efekt obserwacji każdego typu obiektów na niebie. Obskoczysz Księżyc, planety i obiekty głębokiego nieba. Do tego naprawdę spore możliwości i jeszcze znośne wymiary. 10-tka to chyba ostatni newton ze sztywną tubą na dobsonie który jest jako tako mobilny. Bo 12-tka to już jest krówsko straszne i wymaga sporo samozaparcia żeby go przenosić gdzieś dalej niż parę metrów, o wożeniu na odległe miejscówki nie wspominając. To że mieszkasz w miejscu obserwacji niewiele zmienia, skoro i tak sprzęt trzeba wynieść z domu, gdzieś ustawić na działce itd. Dobrze jeśli na początku nie zrazi Cie ten element obserwacji.

Co do tego, co warto dokupić jest największy problem. Sam teleskop da Ci sporo, ale to dodatki warunkują wykorzystanie sprzętu w 100%.

1. Ze względu na światłosiłę f/5 (koma) i montaż azymutalny (trzeba ręcznie podążać za obiektem podczas obserwacji) najwygodniej korzysta się z dobrze skorygowanych wieloelementowych okularów szerokokątnych tj. z polem widzenia min. 60stopni. Na forach polecane są ES-y z seri 68' lub 82', Vixeny LVW, Baadery Morpheusy czy Pentaxy XW. Każde z takich używanych szkieł kosztuje 400-1000zł i w górę. Sam korzystam z Hyperionów, które są odrobinę tańszą alternatywą i czasami były nazywane "gorszymi braćmi LVW" ze względu na podobieństwa w budowie i dawane obrazy. 

Nie chcę się tutaj rozpisywać o tym jakie konkretnie ogniskowe i modele powinno się skompletować na początku. Poszukaj po forach tematu wyboru źrenicy wyjściowej w zależności od obiektu który chcesz obserwować. Sam klasyfikuje sobie okulary na 3 typy:

- Planetarne: źrenica wyjść. 0,7-1,5mm

- do DSów małych : ź.w 2-4mm

- do DSów rozległych: ź.w. 5-7mm

1.1. W zestawie z GSO masz niewygodnego Plossla 9mm (niekomfortowe odsunięcie źrenicy) który spełnia rolę okularu planetarnego oraz kiepsko skorygowanego 30mm Erfla oferującego  sporą komę oraz źrenice wyjść. 6mm (do rozległych DSów). Brakuje okularu do źrenic 2-4mm czyli w przedziale 10-20mm. Czyli np szukasz takie ES-a z seri 82' w ogniskowej 14mm. Używki chodzą po ok 500zł

1.2. W zestawie SW masz planetarnego plossla 10mm który jest względnie wygodny w użytkowaniu, ale daje bardzo kiepskie obrazy. Do niego zdecydowanie lepszy plossl 25mm (ź.w. 5mm) do większych DSów. Do tego licha soczewka barlowa która razem z powyższymi rozszerza Ci teoretycznie kolekcję o substytut okularów 5mm i 12,5mm. Analogicznie jak z GSO przydałby się okular do średnich powiększeń z zakresu ogniskowych 14-18mm.

2. Zanim skompletujesz okulary możesz pomyśleć o dokupieniu filtrów, które znacząco poprawiają obraz uzyskiwany w teleskopie. Ja posiadam tanią dobrą chińszczyznę od SVbony i polecam ich filtry UHC i OIII do mgławic. CLS też spoko do szerokiego spektrum obiektów. Do tego warto nabyć tanie filtry GSO szare (do Księżyca) oraz kolorowe (wczoraj testowałem jasnożółty na Jowiszu i robi robotę). Do tego jakiś polaryzacyjny (ja mam SVBony).

Można by się długo doktoryzować, a pewnie i tak okaże się że połowa moich rad jest bez sensu wg innych użytkowników. Dlatego polecam Ci:

- Kupić GSO zamiast SW (2900zł)

- dokupić używany okular z ogniskową ok. 14-18mm i polem widzenia większym niż 60st (500zł)

- kupić używany lub nowy filtr UHC i polaryzacyjny w oprawie 1,25 np SVBony (180zł)

- kupić używane lub nowe filtry jasnożółty i szary ND 0,9 w oprawie 1,25 np. GSO (80zł)

Podsumowując: Do ceny teleskopu dodajesz 750zł za akcesoria i możesz cisnąć z obserwacjami 😀 Pozostałbym na Twoim miejscu przy 10calowym newtonie, bo okulary i inny szpej zawsze dokupisz, ale lustra już tak łatwo nie rozciągniesz.

• Thanks 1

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano

Jeszcze uzupełniając temat filtrów: polecałem oprawę 1,25cala z założeniem, że okular średniego zakresu ogniskowych ma podobną średnicę. Jeśli kupisz coś szerszego (np. ES 82' 18mm ma mocowanie 2") to trzeba filtry do DSów kupić na początek w tym większym rozmiarze. Generalnie dobrze jest mieć zdublowane  filtry mgławicowe do opraw 1,25 i 2" ponieważ obiekty DS często obserwujesz pełnym zakresem ogniskowych. Nieduże kątowocgalatkyki czy mgław.planetarne możesz obserwować okularem 10mm ze źrenicą wyjść. 2mm., a rozległe mgławice typu Veil okularem 35-36mm ze źrenicą 7mm. W jednym i drugim przypadku potrzebne mogą być filtry.

Tu o źrenicach>>>>
https://astromaniak.pl/viewtopic.php?t=1036

Napisano

Na ten moment kupiłem:

es 14mm 82° i filtry  svbony: UHC, polaryzacyjny i CLS oraz GSO jasnożółty i filtr księżycowy ND 0,9  ciemnoszary T=13%. Wszystko w standardzie 1,25"

Oczywiście z polecenia GSO dobsona 10" deluxe 

Reszta sądzę że po nowym roku dopiero 

• Like 1
Napisano

No to myślę że teraz czeka Cie największe rozczarowanie, czyli oczekiwanie na dobrą pogodę 😅

A na poważnie, to naprawdę fajny sprzęt i jeśli chcesz poznawać skarby nieba to da Ci wiele satysfakcji. Zalicz na sam początek M42 w Orionie to odchudzony portfel od razu stanie się mniej bolesny

• Like 1

Napisano

Już nie mogę się doczekać pierwych obserwacji haha, jeszcze raz dziękuję za pomoc i polecenia. 

• Like 1
Napisano

Jeszcze co do istotnych dodatków zapomniałem o jednym i mam nadzieje że nie będziesz miał mi tego za złe. 😞
Chodzi o kolimator. Optycznego nigdy nie miałem, za to korzystam z laserowego (Delta albo GSO - nie pamiętam, ale to jeden i ten sam produkt). Warto się w niego zaopatrzyć żeby skolimować swojego newtona. Na oko też jesteś w stanie dokonać wstępnej, bardzo podstawowej kolimacji, ale żeby wykorzystać sprzęt na full no to potrzeba już kolimatora. Być może optyczny jest wystarczający, ale nigdy nie korzystałem więc się nie wypowiem. 

Napisano

A czy po zakupie teleskopu będzie on potrzebował kolimacji? Czy są już fabrycznie skolimowane ?

Napisano (edytowane)

Jak zamawiałem 12-tke z teleskopów peel to kolimacja była poprawna. Nie idealna, ale wystarczająca do obserwacji, na dobrym poziomie. Laser w lustro główne trafiał prawie centralnie, natomiast był delikatny rozjazd na kolimatorze tj lustro główne delikatnie przekrzywiało wiązkę lasera. Wszystko tak naprawdę zależy jak mocno kurierzy wytrzęsą sprzęt w drodze z Chin lub Tajwanu (nie wiem skąd GSO przypływa). Sam sklep raczej nie robi kolimacji u siebie przed sprzedażą

Edytowane przez Polarkowy