Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. 

Na swój pierwszy teleskop kupiłem Dobson SK 8 skywatcher classic 200P. Dołączam zdjęcie.

Mam problem z jego ustawieniem. Mianowicie ustawiam kolimator laserowy na sam środek kółka w lustrze na spodzie ale gdy tylko nim lekko poruszę to się wszystko przestawia. Dlaczego tak się dzieje może ktoś miał tak i wie co może być nie tak. 

Pisząc ten post teraz pomyślałem że może te śruby ustawiające powinny być wszystkie na max dokręcone żeby tak się nie działo. Proszę was o pomocSkywatcher-Dobson-Teleskop-N-200-1200-Sk

Napisano
46 minut temu, astrojoint napisał:

ale gdy tylko nim lekko poruszę

Czyli czym poruszysz? Kolimator powinien stabilnie siedzieć w wyciągu. Może wyciąg ma luz?

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano

Kolimator siedzi stabilnie. Gdy tylko przekrece teleskop wiązka lasera nie znajduje się już w okręgu w lustrze na dole 

Napisano (edytowane)

Zdecydowanie coś jest za luźno.
W pierwszej kolejności sprawdziłbym, czy odpowiednio dokręcone są śruby napinające ramiona pająka. W drugiej śruby kolimacyjne lustra wtórnego. Powinny być dokręcone do delikatnego oporu. Nic na siłę, ale luzu być nie może.

Na 95% to będzie jedna z tych rzeczy. Jeśli nie, to zostaje chyba tylko wyciąg. Pełna tuba nie może być tak wiotka.

Edytowane przez Rysz
Napisano

Dziękuję za podpowiedzi. Dzisiaj to sprawdzę. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Może to przez za bardzo dokręcone to koło drewniane  na spodzie na którym się teleskop obraca co? Bo nie tak łatwo nim obracać, a odkręciłem to dosyć mocno aby podczas obserwacji mi nie uciekały obiekty z pola widzenia.