Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moge sie mylic, ale ja by zjechal z czasami naswietlania drastycznie w dol. Sam zaczynalem moja przygode w centrum miasta i wiem jak to wyglada. Przy 180s ma sie potworne gradiety ktore potem ciezko zwlaczyc na finalowym zdjeciu - stad tak mocno wyciete tlo?  Ogolnie jesli focisz z miasta, gdzie masz duzo swiatel miejskich dobieraj czasy naswietlania tak by pik na histogramie nie przekraczal 1/3 jego zakresu, lub mniej. Zwiekszajac czasy naswietlania poza 1/3 i tak nie dostaniesz juz wiecej detalu na zdjeciu, a tylko bardziej zasmiecisz sobie zdjecie szumem z LP. 

William Optics Zenithstar 73 III APO, Sky-Watcher Star Adventurer GTi, ZWO ASI1600MM Pro, ZWO EAF 5v, Filtry + kabelki

http://www.astrobin....s/FunkyKoval35/

Napisano
38 minut temu, FunkyKoval35 napisał:

Moge sie mylic, ale ja by zjechal z czasami naswietlania drastycznie w dol. Sam zaczynalem moja przygode w centrum miasta i wiem jak to wyglada. Przy 180s ma sie potworne gradiety ktore potem ciezko zwlaczyc na finalowym zdjeciu - stad tak mocno wyciete tlo?  Ogolnie jesli focisz z miasta, gdzie masz duzo swiatel miejskich dobieraj czasy naswietlania tak by pik na histogramie nie przekraczal 1/3 jego zakresu, lub mniej. Zwiekszajac czasy naswietlania poza 1/3 i tak nie dostaniesz juz wiecej detalu na zdjeciu, a tylko bardziej zasmiecisz sobie zdjecie szumem z LP. 

Dzieki za uwagi, tak tez było.Spróbuje.

Napisano

Z mojej strony sugerowałbym wrócić do obróbki, myślę że z materiału jaki masz można uzyskać o wiele fajniejszy efekt.
Może opisz czym obrabiasz i jakie zabiegi wykonałeś będzie można zasugerować jakieś zmiany.

• Like 1
Napisano
51 minut temu, Andrzej Lach napisał:

Z mojej strony sugerowałbym wrócić do obróbki, myślę że z materiału jaki masz można uzyskać o wiele fajniejszy efekt.
Może opisz czym obrabiasz i jakie zabiegi wykonałeś będzie można zasugerować jakieś zmiany.

Graxpert background + denoising.Stretch GHS i Curve w Siril. Wieczorem moge podrzucić stacka i ew. sprawdzisz co sie da z tego zrobic.Jest problem z LP. Nie daje rady go zminimalizować ekstrakcją tla.Moze jakbym sie pobawił w Photoshopie.... bo widzialem ze tak sie da ale na razie sie uczę podstaw glównie w Siril.

• Like 2
Napisano
3 minuty temu, WolekMKN napisał:

Graxpert background + denoising.Stretch GHS i Curve w Siril. Wieczorem moge podrzucić stacka i ew. sprawdzisz co sie da z tego zrobic.Jest problem z LP. Nie daje rady go zminimalizować ekstrakcją tla.Moze jakbym sie pobawił w Photoshopie.... bo widzialem ze tak sie da ale na razie sie uczę podstaw glównie w Siril.

Ja też chętnie zerknę na stack.

Pozdrawiam

Napisano
13 minut temu, WolekMKN napisał:

Super, z chęcią zobaczę.
Coś ewidentnie poszło nie tak, wymieniłeś denoising, a szum jest nie tylko gigantyczny, ale też kompletnie brak przejść tonalnych (zobacz gwiazdy).

image.png.c5f9f2bbc067d82145d5301615d29f68.png

Napisano
3 minuty temu, Andrzej Lach napisał:

Plik nie jest dostępny bez uprawnień, możesz zrobić link publicznym?

Możesz sprawdzić. Już po mały dla mnie te Google to czarne magie 😄

Napisano

Załączam swoją wersję, rzeczywiście trudny (przynajmniej jak dla mnie) materiał.
Dużo lepiej pewnie nie jest, np. gdzieś po drodze zgubiłem kolory gwiazd.

Użyłem Siril:

• GraXpert + Spectrophotometric Color Calibration + Cosmic Clarity Sharpen
  • Żeby poradzić sobie z tłem użyłem Starnet, gdzie w wersji Starless pozostała tylko NGC6207
  • Potem Generalised Hyperbolic Stretch Transformations

Następnie Photoshop:

• NoiseXTerminator
  • Crop + Resize

M13-stack4.thumb.png.e2980eca12b07f94f80ec837d658243d.png

• Like 3
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

No i pieknie...czyli cos sie da wiec dalej trzeba trenowac i walczyc. Moze faktycznie z takim niebem i okolicznosciami to lepiej zejść z czasem ekspozycji.Poczekam na dogodne warunki i sprobuje np. 30sek.

Edytowane przez WolekMKN
  • Like 1
Napisano

Temat powinien nazywać się "Pimp my M13".

Bardzo konkretne porady i kompletnie inne zdjęcie, włącznie z widocznym Mercedesem w gromadzie. Ciężko przejść obojętnie.

W dniu 11.11.2025 o 08:13, Andrzej Lach napisał:

Załączam swoją wersję, rzeczywiście trudny (przynajmniej jak dla mnie) materiał.
Dużo lepiej pewnie nie jest, np. gdzieś po drodze zgubiłem kolory gwiazd.

Użyłem Siril:

• GraXpert + Spectrophotometric Color Calibration + Cosmic Clarity Sharpen
  • Żeby poradzić sobie z tłem użyłem Starnet, gdzie w wersji Starless pozostała tylko NGC6207
  • Potem Generalised Hyperbolic Stretch Transformations

Następnie Photoshop:

• NoiseXTerminator
  • Crop + Resize

M13-stack4.thumb.png.e2980eca12b07f94f80ec837d658243d.png

• Like 2
Napisano

Z ciekawości i ja ściągnąłem tego stacka. Nie jest to łatwy materiał. Na pewno flaty ci  "nie siadły" i tak jak  @Andrzej Lach ja tez mialem problem z kolorem. Wydaje mi się, ze kolejnym razem powinienes zmienić proporcje i zamiast 40x180sek, spróbować zrobić 180x40sek. Powinno wyjść dużo lepiej, choć pewności nie mam 😉 

Moja wersja obrobiona w PIX-ie  w sumie w identyczny sposób jak wersja Andrzeja z Sirila.

M13 stack.jpg

• Like 1
  • Thanks 1