Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Bardzo ładne, no i wiem dlaczego mgławica nosi taką nazwę. Gratuluję wytrwałości i końcowego efektu.

Edytowane przez Foton
Napisano
54 minuty temu, Foton napisał:

Bardzo ładne, no i wiem dlaczego mgławica nosi taką nazwę.

Pierwszy raz oglądam zdjęcie IC1848 i pierwszy raz o niej słyszę. Już o niej poczytałem. Jestem pod wrażeniem jakosci zdjęcia, piotrfie moje szczere uznanie i gratulacje. Pozdrawiam. 

Napisano
Godzinę temu, Foton napisał:

no i wiem dlaczego mgławica nosi taką nazwę

Oficjalnie to nazywają tę mgławicę "Dusza", ale moim zdaniem wygląda jak prosiak. Z resztą kto wie jak wygląda dusza? 😉

Napisano
Godzinę temu, piotrfie napisał:

Oficjalnie to nazywają tę mgławicę "Dusza", ale moim zdaniem wygląda jak prosiak. Z resztą kto wie jak wygląda dusza? 😉

Kolega prosiaka widzial kiedys? 😉 Dla mnie to maly niedzwiadek goniacy pszczole 🙂

William Optics Zenithstar 73 III APO, Sky-Watcher Star Adventurer GTi, ZWO ASI1600MM Pro, ZWO EAF 5v, Filtry + kabelki

http://www.astrobin....s/FunkyKoval35/

Napisano

Dla mnie też to jest prosiak. Ale to jest piękne, że każdy widzi co innego.

Co do jakości zdjęcia, no cóż. Gwiazdki zmasakrowane, brak koloru. Jasne partie mgławicy prześwietlone. Ale kolor mi się podoba. 

Pozdrawiam, Stefan

Napisano
32 minuty temu, Stiopa napisał:

Dla mnie też to jest prosiak. Ale to jest piękne, że każdy widzi co innego.

Co do jakości zdjęcia, no cóż. Gwiazdki zmasakrowane, brak koloru. Jasne partie mgławicy prześwietlone. Ale kolor mi się podoba. 

Bo to jest prosiak z Duszą na ramieniu. 

• Haha 2
Napisano
6 godzin temu, Stiopa napisał:

Gwiazdki zmasakrowane, brak koloru.

Dzięki @Stiopa za dobre słowo 🙂
Co prawda materiał miejski, jeśli chodzi o kolor gwiazdek, jest z natury słaby, ale można było gwiazdki z większą atencją potraktować.
W takim razie wersja 2.0 (mam nadzieję, że lepsza 🙂)

IC_1848.thumb.jpg.876358863cdc1aa55b1e77fc53e96bb3.jpg

• Like 1
Napisano
9 godzin temu, FunkyKoval35 napisał:

Kolega prosiaka widzial kiedys? 😉 Dla mnie to maly niedzwiadek goniacy pszczole 🙂

Ani niedźwiadek, ani prosiak. 😁

A gdzie nóżki mają te "zwierzaki" ba ja tu nie widzę. Ryjek świński owszem jest na pierwszym planie 🤭

SW MAK127, ALT AZ
Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm, nasadka GSO dielektryk 2", Baader 90° pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°.
TS 15x70 MX Marine ED, DO Titanium 8x56 ED.

Napisano
15 godzin temu, piotrfie napisał:

Dzięki @Stiopa za dobre słowo 🙂
Co prawda materiał miejski, jeśli chodzi o kolor gwiazdek, jest z natury słaby, ale można było gwiazdki z większą atencją potraktować.
W takim razie wersja 2.0 (mam nadzieję, że lepsza 🙂)

Jest ciut lepiej. Tylko dalej za mocno je traktujesz przy obróbce. Zobacz:

Screenshot_20251110-085537(1).thumb.png.f2e25e80f50da8ce0eaceb59e7df30b9.png

Obwódki za mocno się wyróżniają a środek biały aż w oczy razi. Oddzielasz gwiazdki od mgławicy do processingu? Jeśli tak to jak potem je obrabiasz? Ja robię tak już po wyrównaniu tła i kalibracji koloru. Ale jeśli masz blurexterminator to po wyrównaniu tła robię najpierw correct only. Wtedy jeszcze kalibracja koloru i oddzielam gwiazdy pod reszty. Potem lekki strecz, tak, żeby środki nie były za mocno wypalone, tak na poziomie akceptowalnym jakbyś chciał, żeby wyglądały. Potem podbijam kolor czyli saturacja. Usuwasz ewentualną magente lub/i zielony. I tyle. Po złożeniu całości spowrotem, na koniec można zrobić dekonwulację ale delikatnie, żeby właśnie gwiazdy wyglądały tak jak wyciągnąłeś nie ostre świecące punkciki z obwódkami. 

Pozdrawiam

Napisano
1 godzinę temu, Stiopa napisał:

Jest ciut lepiej. Tylko dalej za mocno je traktujesz przy obróbce. Zobacz:

Screenshot_20251110-085537(1).thumb.png.f2e25e80f50da8ce0eaceb59e7df30b9.png

Obwódki za mocno się wyróżniają a środek biały aż w oczy razi. Oddzielasz gwiazdki od mgławicy do processingu? Jeśli tak to jak potem je obrabiasz? Ja robię tak już po wyrównaniu tła i kalibracji koloru. Ale jeśli masz blurexterminator to po wyrównaniu tła robię najpierw correct only. Wtedy jeszcze kalibracja koloru i oddzielam gwiazdy pod reszty. Potem lekki strecz, tak, żeby środki nie były za mocno wypalone, tak na poziomie akceptowalnym jakbyś chciał, żeby wyglądały. Potem podbijam kolor czyli saturacja. Usuwasz ewentualną magente lub/i zielony. I tyle. Po złożeniu całości spowrotem, na koniec można zrobić dekonwulację ale delikatnie, żeby właśnie gwiazdy wyglądały tak jak wyciągnąłeś nie ostre świecące punkciki z obwódkami. 

Pozdrawiam

Astrofotograf prawdę ci powie 🤶

(napisał wizualowiec 😉).

• Haha 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
3 godziny temu, Stiopa napisał:

Oddzielasz gwiazdki od mgławicy do processingu?

Oddzielam, a przed oddzieleniem kalibruję kolor 🙂. BXT na gwiazdkach unikam, bo z RedCata kształt gwiazd wyszedł ładny, a doostrzanie jeśli coś zmienia, to raczej na gorsze. Jednak sądzę, że problem nie musi leżeć w obróbce, a w materiale. Materiał to głównie Ha i Oiii (filtr ALP-T) normalizowany potem pod HOO na mgławicy. Dla kolorowych gwiazdek przydałoby się nieco materiału RGB, którego nie mam, stąd albo gwiazdki są sprane z koloru, albo ciemne. Ale pobawię się jeszcze nieco tymi gwiazdkami nie wyciskając ich za bardzo, a jak nic z tego nie wyjdzie, to będę musiał (jak pogoda się poprawi) dozbierać po prostu trochę zwykłego sygnału RGB bez filtrów.

Napisano
3 godziny temu, piotrfie napisał:

Oddzielam, a przed oddzieleniem kalibruję kolor 🙂. BXT na gwiazdkach unikam, bo z RedCata kształt gwiazd wyszedł ładny, a doostrzanie jeśli coś zmienia, to raczej na gorsze. Jednak sądzę, że problem nie musi leżeć w obróbce, a w materiale. Materiał to głównie Ha i Oiii (filtr ALP-T) normalizowany potem pod HOO na mgławicy. Dla kolorowych gwiazdek przydałoby się nieco materiału RGB, którego nie mam, stąd albo gwiazdki są sprane z koloru, albo ciemne. Ale pobawię się jeszcze nieco tymi gwiazdkami nie wyciskając ich za bardzo, a jak nic z tego nie wyjdzie, to będę musiał (jak pogoda się poprawi) dozbierać po prostu trochę zwykłego sygnału RGB bez filtrów.

Przed kalibracją koloru zrób BXT ale tylko correct only, ładnie wyrówna kształt gwiazdek. Potem po oddzieleniu zrób tylko strecz i saturację. Nie wyostrzaj. Może pomoże. 

Napisano

No dobra @Stiopa, więcej z tego to nie wycisnę, ale może jest lepiej 🙂
Trochę w innej kolejności, ale nieco oszczędniej przyciśnięte, więc gwiazdki są teraz miękkie, a sama mgławica mniej intensywna, więc nie przepalona na prosiakowej paszczy.
Kolory gwiazdek niestety nie takie jak powinny, ale skoro w materiale jest tylko czerwony i turkusowy, to i gwiazdki tylko w tych odcieniach.

IC_1848_s.thumb.jpg.3ef74c628f6093bb5d311a5705f70b43.jpg

Napisano

Idziesz w złą stronę. Odpocznij od tego i usiądź za kilka dni. Porównaj jutro swoje fotki. Sam zauważysz co jest nie tak. 😉