Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam pomocy, ponieważ ja się w tym temacie nie orientuję, a dziadek poprosił mnie o pomoc z wybraniem teleskopu o następujących wymaganiach: zakres cenowy 4000- 6000 złotych, teleskop do astrofotografii z możliwością przymocowania aparatu fotograficznego do niego, teleskop przeznaczony głównie do planet Układu Słonecznego, ale i dalszych obiektów, mgławic i gwiazd, a także żeby teleskop posiadał system który naprowadza go na obiekt i utrzymuje obserwację na nim. Nie jestem pewien czy za taką cenę jest możliwe aby spełnić każdy wymóg, ale będę wdzięczny jeśli jakieś wskazówki i propozycje z modelami teleskopów ktoś podeśle. Pozdrawiam 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Jeśli chodzi o zestaw do astrofotografii, który, jak widzę, miałby spełnić wszelkie potrzeby fotograficzne, to trudno będzie. Trzeba nieco kompromisów.

W tym przedziale cenowym jest ciężko, choć jest to możliwe.

Jeśli chodzi o coś niedrogiego, łatwego w użytkowaniu i zdatnego dla początkującego astroamatora, to w tym przedziale (a nawet taniej) jest tylko chyba jeden gotowy zestaw: ZWO SeeStar S50.
Jedna uwaga, ma wbudowaną kamerę (niestety tylko full HD) - nie można dołączyć innego "aparatu fotograficznego", ale kamera - nawet niechłodzona - to jednak zaleta, nie wada.Jest to sprzęt prosty w obsłudze (sterowanie z aplikacji na smartfonie lub tablecie). Nie ma wyśrubowanych parametrów, ale z drugiej strony jak chce się robić zdjęcia lub EAA (obserwacje wspierane elektronicznie) to jest to najtańsza sensowna opcja, a w dodatku całkiem niezła.
Poniżej masz 2 przykładowe zdjęcia zrobione właśnie tą "zabawką"

M51"picture-fa37914fe8c99dbf00e3b2a54a2e180e

Na forum jest cały wątek poświęcony zdjęciom z SeeStara, więc można zobaczyć co można z tego wyciągnąć. 
Jeśli chce się nim robić zdjęcia DSO (mgławice itp.) to należy dodatkowo zaopatrzyć się w głowicę do statywu pozwalającą na ustawienie go w trybie ekwatorialnym.
Z resztą przejrzyj sobie całe 9 stron wątku - jest tam sporo użytecznych informacji.

Edytowane przez piotrfie
  • Like 1
Napisano

Autor zaznacza że  ma to być sprzęt głównie  do US a SeeStar ze swoją ogniskową niewiele tam pokaże, choć jak na początek  przygody z astrofoto to niezły  pomysł żeby ogarnąć w prosty sposób  co z czym i do czego.

Napisano

Trochę nie czuję ducha takiej zabawki, i wydaje mi się że dziadek @Astronowy starszy o pokolenie lub dwa, też go nie złapie. W sensie, jak dobrze rozumiem? Można sobie to postawić na tarasie, iść do domu, ustawić na smartfonie co ma być fotografowane, i czekać aż porobi i prześle zdjęcia?

Nie łatwiej po prostu wpisać w google?😄

Napisano
4 godziny temu, DamianN napisał:

Trochę nie czuję ducha takiej zabawki, i wydaje mi się że dziadek @Astronowy starszy o pokolenie lub dwa, też go nie złapie. W sensie, jak dobrze rozumiem? Można sobie to postawić na tarasie, iść do domu, ustawić na smartfonie co ma być fotografowane, i czekać aż porobi i prześle zdjęcia?

Nie łatwiej po prostu wpisać w google?😄

Proces robienia zdjęcia jest w praktyce niezależny od zestawu.

Ustawiasz teleskop na montażu ustawiasz ostrość, następnie ustawienie monta względem bieguna, wycelowanie na obiekt  i parę godzin czekania, gdy komputer, albo inny ASI-air zbiera kolejne klatki. 

A jak już tych parę (albo i wiecej) godzin pozbierasz to siadasz przed kompem i za pomocą jakiegoś softu w rodzaju Sirila czy Pixa obrabiasz materiał. 

Efekt zarówno od jakości materiału, jak i od obróbki.

Oczywiście na małej aperturze Seestara zbierzesz mniej świaltła, jesteś ograniczony do 30sek. klatek, rozdzielczości absolutnie nie powala. Każdy z tych parametrów można poprawić budując większy zestaw, ale cena gwałtownie rośnie.

Nie widzę zestawu dla początkującego, o parametrach pozwalających na lepsze fotki w podanym budżecie.

• Like 1
Napisano
W dniu 14.11.2025 o 23:21, Astronowy napisał:

Cześć, szukam pomocy, ponieważ ja się w tym temacie nie orientuję, a dziadek poprosił mnie o pomoc z wybraniem teleskopu o następujących wymaganiach: zakres cenowy 4000- 6000 złotych, teleskop do astrofotografii z możliwością przymocowania aparatu fotograficznego do niego, teleskop przeznaczony głównie do planet Układu Słonecznego, ale i dalszych obiektów, mgławic i gwiazd, a także żeby teleskop posiadał system który naprowadza go na obiekt i utrzymuje obserwację na nim. Nie jestem pewien czy za taką cenę jest możliwe aby spełnić każdy wymóg, ale będę wdzięczny jeśli jakieś wskazówki i propozycje z modelami teleskopów ktoś podeśle. Pozdrawiam 

Ciężko będzie doradzić jeśli nie doprecyzujesz .

Dziadek chce sprzęt do obserwacji US, DS czy do astrofotografii planetarnej czy do astrofotografi  głębokiego nieba ? 

Wiem wiem , do wszystkiego 😅

Do czego zmierzam?  tak się nie da  po porostu, każdy z tych sprzętów dobrany stricte pod któreś z tych zastosowań będzie innym zestawem , także jak kolega @piotrfie słusznie prawi , trzeba pójść na kompromisy i to nie małe by znaleźć coś pośrodku ale nie będzie łatwo bo wiemy bardzo niewiele tak o potrzebach jak i o tym czy i jak się dziadek orientuje w temacie obserwacji i astrofotografii , a to ostatnie zwłaszcza takie łatwe nie jest .

Sestar s50 jest zdecydowanie dobrym pomysłem na start astrofoto głębokiego nieba .

Do tego mozna dobrać na przykład Newtona 200/1000 na montażu eq5 z napędem na jedną oś i z kamerką i barlowem focić tym US plus wykorzystać do obserwacji wizualnych zarówno US jak i DS .

• Like 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

A np jakis mniejszy maczek+ eq 3-2 z prowadzeniem w jednej osi? Albo az gti i wtedy jest tez goto?.Do tego kamerka planetarna, zasilanie jakies i komp. W 6k sie powinno spokojnie zmiescic jak sie znajdzie uzywki, tylko ze to raczej tylko ksiezyc i us.