Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim. Planuję kupić do montażu Eq3-2 napęd jednoosiowy. Czy z zamontowanym napędem mogę również używać naprzemiennie pokrętła mikroruchów na przykład gdyby padły mi baterie? Na montażu bolce są po obu stronach osi. Podobnie chciałem zapytać czy mogę ręcznie korygować ostrość mając zamontowany autofokuser skywatcher na wyciągu crayforda. sk_n150750eq3-2_2.jpg

Napisano

Nie miałem napędu w eq3.2 ale podejrzewam że wygląda to podobnie jak mam w eq5.

Jak padną baterie trzeba wysprzęglić motor , u mnie luzuje się nakrętkę i wysuwa się zębatkę łączącą motor z trzpieniem ślimaka.

Co do autofokusa to nie wiem .

Nie mniej napęd jednoosiowy pobiera bardzo mało energii , nawet mały powerbank wystarcza na kilka sesji obserwacyjnych także chyba nie masz się czy martwić.

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Co do eq3-2 to powinno sie dac, bo tak jak koszy napisal tam jest sprzegielko i mozna je poluzowac. Co do baterii, przez pol roku sie nie rozladowaly a bywalem pod golym niebem ok 1-2 na miesiac po ok 2-3 godzinki. Zawsze mozna wozic drugi zestaw baterii.

• 5 miesięcy później...
Napisano

MIałem ten montaż z dedykowanym napędem w osi RA. Ogólnie ok, do prostej astrofoto, głównie Księżyc i planety. Na pewno wygodnie w wizualu. 
Jest lepsza, a przynajmniej ciekawsza opcja - OnStep do EQ3-2. Poczytaj.

Napisano

Muszę sprostować. Nie tylko Księżyc i Planety. Andromeda też mi ładnie wyszła na tym montażu. Także spoko. Motor na pewno doda skrzydeł pasji.