Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wam, kompletnie nie znam się na teleskopach a chciałabym zasięgnąć rady odnośnie pierwszego teleskopu, który planuję kupić dla swojego męża na urodziny i nie zepsuć niespodzianki 😉 

Szukam teleskopu w okolicach 1000-1500 dla amatora na start. Dodam, że mieszkamy na wsi w centralnej Polsce, otoczeni lasami z dobrą widocznością.

Interesowałam się Teleskop SKY-WATCHER (Synta) BK1309EQ2 na Media Ekspert, ale przyznam, że kieruję się tu wyłącznie opiniami. 

Chciałabym, aby był na nóżkach a wielkość nie ma dużego znaczenia, aczkolwiek wiadomo - fajnie by było, gdyby nie zajmował pół pokoju 😉 

Będę wdzięczna za wszelką pomoc 🙂

Napisano

Ja jestem zielona, ale mąż nie - jest też jesdną z tych osób, którę w 5 minut ogarną obsługę wszystkiego, więc mimo wszystko nadal prosiłabym o rekomendację, z góry dzięki.

Napisano

Jeśli mąż już się tym interesuje i w dodatku jest uzdolniony technicznie, to kupowanie mu sprzętu bez porozumienia może być totalną klapą. Tak więc, ostrożnie! 😉

• Like 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=9021&language=pl

Mieści się w budżecie i nie ma opcji by był rozczarowujący, wysoce uniwersalny w sensie obserwacji zarówno US i DS, nie wymagający dla okularów , stojąc pionowo zajmuje bardzo mało miejsca , około 50 cm średnicy okrąg ,niestety niedostępny ale może warto zapytać kiedy znów będzie .

Można dołożyć i kupić to samo tylko 8 calowy.

Dlaczego ma być na nóżkach ? Co w tym istotnego ?

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
56 minut temu, Janko napisał:

Jeśli mąż już się tym interesuje i w dodatku jest uzdolniony technicznie, to kupowanie mu sprzętu bez porozumienia może być totalną klapą. Tak więc, ostrożnie! 😉

Podzielam zdanie , ale i rozumiem chęć zrobienia niespodzianki.

Oczywiście nie wiemy w jakim stopniu już się interesuje...

Posiada jakiś sprzęt optyczny obecnie którym obserwuje obiekty na nocnym niebie ?

Co chce obserwować?

Nie mniej no w tym budżecie zakładając jednak na prezent kupno nowego to się nic lepszego jak dobsona Newtona nie kupi , niestety, za 1500 teleskop na nóżkach to będzie np to 

https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-909-eq3-2-90-900 o nieporównywalnie mniejszych możliwościach obserwacyjnych od Newtona 6 cali  jaki zaproponowałem wyżej.

Może w budżecie zmieściłby się jeszcze Newton 130/900 na AZ4 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, żona napisał:

Chciałabym, aby był na nóżkach

A jakie to ma znaczenie? Ja rozumiem, że w głowach większości osób teleskop to taki przyrząd "na nóżkach", ale w praktyce wygląda to często inaczej (w zależności od potrzeb, miejsca, przeznaczenia bo nie ma teleskopu do wszystkiego). 

Koledzy wyżej już doradzili, ale jeśli wolisz porady z Media Expert (bez obrazy) to po prostu tam kup (a potem żałuj) 🙂

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 2
  • Thanks 1

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
4 godziny temu, Paweł Sz. napisał:

A jakie to ma znaczenie? Ja rozumiem, że w głowach większości osób teleskop to taki przyrząd "na nóżkach", ale w praktyce wygląda to często inaczej (w zależności od potrzeb, miejsca, przeznaczenia bo nie ma teleskopu do wszystkiego). 

Koledzy wyżej już doradzili, ale jeśli wolisz porady z Media Expert (bez obrazy) to po prostu tam kup (a potem żałuj) 🙂

Jeżeli to ma być teleskop tylko do nieba to nie ma znaczenia , jeżeli zaś także do przyrody (zwierzęta, ptaszki ,itp) to ma dlatego też trzeba rozważyć teleskop soczewkowy na nóżkach ,czyli refraktor na montażu statywowym .

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Leon napisał:

Jeżeli to ma być teleskop tylko do nieba to nie ma znaczenia , jeżeli zaś także do przyrody (zwierzęta, ptaszki ,itp) to ma dlatego też trzeba rozważyć teleskop soczewkowy na nóżkach ,czyli refraktor na montażu statywowym .

Jesteśmy na forum astronomicznym, a nie przyrodniczym 🙂 Chyba każdy się zgodzi, że najlepszy stosunek jakości do ceny to Newton na Dobsonie, a nie 130/900 na eq2. Oczywiście do wizuala. No, ale on nie ma nóżek... Kiepsko wygląda w salonie przy oknie 😄 

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1
  • Thanks 1

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
2 godziny temu, Paweł Sz. napisał:

Jesteśmy na forum astronomicznym, a nie przyrodniczym 🙂 Chyba każdy się zgodzi, że najlepszy stosunek jakości do ceny to Newton na Dobsonie, a nie 130/900 na eq2. Oczywiście do wizuala. No, ale on nie ma nóżek... Kiepsko wygląda w salonie przy oknie 😄 

Uważasz że o obserwacjach krajobrazowo-przyrodniczych nie powinienem tu wspominać? Na sąsiednich forach astronomicznych są tematy w całości poświęcone takim obserwacją.

Napisano
9 godzin temu, Leon napisał:

Uważasz że o obserwacjach krajobrazowo-przyrodniczych nie powinienem tu wspominać? Na sąsiednich forach astronomicznych są tematy w całości poświęcone takim obserwacją.

Nikt Ci nie zabrania 😉 Jednak do obserwacji krajobrazowych jeszcze lepsza będzie po prostu lornetka 🙂 (odwrócenie obrazu itp.) 

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
11 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

No, ale on nie ma nóżek... Kiepsko wygląda w salonie przy oknie

jak się go odpowiedniu pomaluje to nawet może robić za R2D2 😄

• Haha 1
Napisano (edytowane)

@żona, serdecznie witamy na Forum !

Gdyby to moja Żonka chciała kupić teleskop dla mnie i wspomniałaby mi o tym, to ja bym od razu zapytał, czy ona chciałaby, abym ja jej kupił sukienkę na Sylwestra...

Na pewno kupno sukienki jest jeszcze bardziej skomplikowane niż kupno teleskopu, ale obie kwestie są bardzo indywidualne, zależne od gustu, preferencji, częstości używania, pojemności szafy, zasobności portfela...
Jest fason (refraktor, reflektor, katadioptryk), rozmiar (soczewka od paru centymetrów do pół metra lustra) i kolor (światłosiła od f/4 do f/15).
Do tego dochodzi jeszcze wybór bucików, bo kiecka sama bez tego nie zadziała (montaż azymutalny, paralaktyczny, "na nóżkach", "szafka na ziemi"), torebeczki (szukacz optyczny, red-dot, sterowanie komputerem) i oczywiście biżuterii, co w teleskopach mogłoby być wyborem okularów (jaki typ, jakie pole własne, jaka ogniskowa i ILE sztuk !).
Jeśli tyle kwestii trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze prezentu z tyloma "parametrami" to niestety jest dość mało prawdopodobne aby dobrze trafić w gusta obdarowywanej osoby.
Więc ja nigdy nie kupiłbym sam Żonce sukienki, jak już to kupowalibyśmy razem...

Edytowane przez Mareg
  • Like 2
  • Haha 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
1 godzinę temu, Mareg napisał:

Jeśli tyle kwestii trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze prezentu z tyloma "parametrami" to niestety jest dość mało prawdopodobne aby dobrze trafić w gusta obdarowywanej osoby.

Patrzysz z perspektywy posiadania jakichś preferencji. Gdy osoba dopiero zaczyna przygodę to śmiem twierdzić, że sama nie trafi w swoje gusta 🙂 Gusta kształtują się podczas użytkowania. 
Skoro już takie porównanie nastąpiło to tak jakby kobieta nigdy nie miała żadnej sukienki, a po oglądaniu ich na wieszakach/manekinach stwierdziła, że najbardziej chce balową, długą, ciągnącą się po ziemi bo będzie jak księżniczka. A po założeniu wychodzi, że nie da się w tym funkcjonować. 
Z sukienkami jest o tyle dobrze, że można je przymierzyć i wiadomo co i jak. 
Żeby "przymierzyć" teleskop potrzeba dużo więcej czasu i pogody. 

Ja bym polecił 8" teleskop na montażu dobsona jako najbardziej uniwersalny jeśli chodzi o nocne niebo. A najlepiej używany (mimo, że to prezent). 
Np w łódzkim jest
https://www.olx.pl/d/oferta/teleskop-sky-watcher-synta-8-dobson-classic-200p-jak-nowy-CID767-ID18f1hf.html

PS. ma nóżki, tylko małe 🙂 

• Like 2
Napisano

Chyba przestraszyliśmy " żone " 😅

Spróbuję pomóc...