Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Szanownych Forumowiczów,

Mam takie proste pytanie. Napatoczyłem się w Astroshop.de na dwa podobne teleskopy: Omegon 150/750 z jakimś podstawowym montażem i Sky Watcher 150/750 OTA. Obydwa Newtony wyglądają podobnie, ale ceny mają dość zróżnicowane. Czy to tylko marketing i chęć pozbycia się Omegona z magazynu, czy stoi za tym coś więcej? Jakie widzicie pros & cons obydwu gratów? Nie mam żadnego dowiadczenia z Newtonami, tak że każda Wasza uwaga będzie dla mnie bardzo cenna. Chciałbym mieć coś niewielkiego, a dość jasnego do DS-ów (wizual). Jest to dobry wybór, czy może lepiej bedzie zainwestować w coś większego?

https://www.astroshop.de/teleskope/omegon-teleskop-n-150-750-eq-3/p,13764

https://www.astroshop.de/teleskope/skywatcher-teleskop-n-150-750-explorer-150p-ota/p,15564

Z góry dziękuje za opinie i uwagi.

Paweł

"Jeżeli godność nauk mamy oceniać według ich przedmiotu, to bez porównania najprzedniejszą z nich będzie ta, którą nazywają astronomią." Copernicus

Napisano (edytowane)

Ty naprawdę  nie widzisz różnicy, choćby oglądając zdjęcia tych sprzętów ?

Pająki, wyciągi,  słabiutki prosty montaż Omegona , szukacze.....różnica jest kolosalna stąd  niska cena Omegona.

SW to fajna poręczna tuba i w tej cenie, gabarytach i wadze ciężko znaleźć  coś lepszego na DS-ki

Edytowane przez Alf112
Napisano
1 minutę temu, Alf112 napisał:

Ty naprawdę  nie widzisz różnicy, choćby oglądając zdjęcia tych sprzętów ?

Pająki, wyciągi, montaże , szukacze.....różnica jest kolosalna stąd  niska cena Omegona.

Widzę, ale niewiele mi one mówią. Odnośnie szczegółów chciałem się właśnie zapytać, o ile to one grają tak dużą rolę.  Czyli tuby są podobne, a akcesoria robią cenę, tak?

"Jeżeli godność nauk mamy oceniać według ich przedmiotu, to bez porównania najprzedniejszą z nich będzie ta, którą nazywają astronomią." Copernicus

Napisano

Tuby mają tę samą  aperturę i ogniskową (może  są nawet na tej samej optyce, ale tego nie wiemy)I tu kończą  się  podobieństwa. 

Na pierwszy rzut oka cały osprzęt  Omegona jest słaby i archaiczny, łącznie  z tym montażem. 

Sw to porządna sprawdzona tuba z dwucalowym wyciągiem, jak chcesz coś mobilnego do wizuala to polecam , miałem ją powieszoną na Az4 i sprawdzało  to się  b.dobrze jeśli  wziąć  pod uwagę aperturę do masy i gabarytu.

• Thanks 1
Napisano
Teraz, Alf112 napisał:

Tuby mają tę samą  aperturę i ogniskową (może  są nawet na tej samej optyce, ale tego nie wiemy)I tu kończą  się  podobieństwa. 

Na pierwszy rzut oka cały osprzęt  Omegona jest słaby i archaiczny, łącznie  z tym montażem. 

Sw to porządna sprawdzona tuba z dwucalowym wyciągiem, jak chcesz coś mobilnego do wizuala to polecam , miałem ją powieszoną na Az4 i sprawdzało  to się  b.dobrze jeśli  wziąć  pod uwagę aperturę do masy i gabarytu.

I to chciałem wiedzieć. Dzięki.