Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Adrian, świetna robota. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że zaliczysz 100%. Też bawię się w coś takiego pod nazwą "Zdobyć Messiera"  ale mi brakuje jeszcze około 25 obiektów.

Powodzenia.

• Thanks 1

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano
17 godzin temu, szdom1 napisał:

Adrian, świetna robota. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że zaliczysz 100%. Też bawię się w coś takiego pod nazwą "Zdobyć Messiera"  ale mi brakuje jeszcze około 25 obiektów.

Powodzenia.

To nie tak dużo, najgorzej jest z nisko położonymi obiektami w Wężowniku, Skorpionie i Strzelcu oraz z gromadą galaktyk w Pannie. Można dodać do tego jeszcze M83. U mnie byłoby znacznie mniej obiektów, ale sporo braków było wyciagane z szerszych kadrów (przydałoby się zrobić z większej ogniskowej) i tak większość ze Strzelca jest z jednego kadru ze zlotu w Bieszczadach. Galaktyki w Pannie też są z jednego kadru poza 3 (bo fociłem osobno Łańcuch Merkaliana), bo nie wiedziałem jak to ugryść to wziałem wszystkie naraz - tak jak się okazało, M61 jest mocno oddalona od reszty, dlatego nie ma jej w kadrze,. Problem też był, że cześć galaktyk była zbyt blisko siebie, więc musiałem robić resize 150 a nawet 300%,, aby były osobno na zdjeciach. M52 wyciągnięta ze starego kadru, gdy łapałem gwiazdę nową w Kasjopei, M101 na jasnym niebie z okazji supernowej. 

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om