Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim! Od lat uwielbiam oglądać niebo, a od niedawna zacząłem się zastanawiać nad zakupem swojego pierwszego teleskopu (z ewentualnymi możliwościami astrofoto - myślę, że na początek bliższe obiekty więc fajnie jakby teleskop dawał mi również taką możliwość - w dalszej przyszłości również DS). Byłoby mi niezmiernie miło jeśli bardziej doświadczone w temacie osoby byłyby chętne pomóc mi z podjęciem tej decyzji 😁

Więc tak, początkowo myślałem o tej ofercie:
https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-mak-127-eq3-2-127-1500?q=127

Jednak zacząłem trochę więcej czytać o różnych montażach i systemach go-to/synscan przez co zacząłem się zastanawiać nad tymi dwoma ofertami:
1. https://deltaoptical.pl/montaz-sky-watcher-az-gti-wi-fi?srsltid=AfmBOooTVXUBW8fgCw3-krDMBD5DLlOfcCMlz0f06rAANKZ0T9NvtVoW
2. https://deltaoptical.pl/montaz-star-adventurer-gti-stalowy-statyw-neq2?srsltid=AfmBOooUhS7a_do_fwnlffnNmzJc3XftqhabHyBjR9ROMZcYKtH3YWSk

Który montaż będzie lepszy na początek?

Do tego Tuba Sky-Watcher BKMAK 127 i teraz pytanie lepiej kupić z wyciągiem 1,25" czy od razu 2", mam na myśli te oferty:
1. https://deltaoptical.pl/tuba-optyczna-sky-watcher-bkmak-127-sp

2. https://deltaoptical.pl/tuba-optyczna-sky-watcher-bkmak-127-otaw?srsltid=AfmBOoqX9SAHJhe_USEm6UrxPtmz324KEV33JqcrKT25r2z1-uN4Ab5Z

Jak potem wygląda mocowanie aparatu do takiej tuby rozumiem, że będę potrzebować jeszcze jakiegoś adaptera? 

Warunki obserwacyjne - balkon w mieście / od czasu do czasu również balkon na wsi

Z góry dziękuję, za wszelką pomoc i rozwianie wszelkich wątpliwości zakupowych! 

Napisano

Montaże:

Pierwszy azymutalny, drugi paralaktyczny.

To zupełnie inne zastosowania. Jeśli myślisz o obserwacjach wizualnych lepszy będzie azymutalny, szczególnie, że ten to rozwiązanie z napędem i goto.

Jeśli zastanawiasz się nad astrofoto DS to znacznie lepiej nada się paralaktyczny (na azymucie fotografować można planety i Księżyc, natomiast DSy tylko na krótkiej ogniskowej i z krótkimi czasami co w sumie słabo się sprawdza). 

Tyle, że zastanawiasz się nad MAKiem 127, a to długa ogniskowa. Do doskonały teleskop do US, ale trudny jeśli chodzi o DS.

Nie ma sprzętów uniwersalnych. 

Oczywiście MAKiem da się zrobić fotki DS, ale to trudne.

Do focenia na początek montaż praktyczny i np. lustrzanka z teleobiektywem rzędu 200mm. 

Można też pomyśleć o np. SeeStar S50 najtańsze i dość proste w obsłudze dla poczatkujacego rozwiązanie do EAA i prostych fotek w rodzaju picture-200660b2aed920b8bfeb9e08c14e10f5

• Like 1
Napisano
22 godziny temu, piotrfie napisał:

Montaże:

Pierwszy azymutalny, drugi paralaktyczny.

To zupełnie inne zastosowania. Jeśli myślisz o obserwacjach wizualnych lepszy będzie azymutalny, szczególnie, że ten to rozwiązanie z napędem i goto.

Jeśli zastanawiasz się nad astrofoto DS to znacznie lepiej nada się paralaktyczny (na azymucie fotografować można planety i Księżyc, natomiast DSy tylko na krótkiej ogniskowej i z krótkimi czasami co w sumie słabo się sprawdza). 

Tyle, że zastanawiasz się nad MAKiem 127, a to długa ogniskowa. Do doskonały teleskop do US, ale trudny jeśli chodzi o DS.

Nie ma sprzętów uniwersalnych. 

Oczywiście MAKiem da się zrobić fotki DS, ale to trudne.

Do focenia na początek montaż praktyczny i np. lustrzanka z teleobiektywem rzędu 200mm. 

Można też pomyśleć o np. SeeStar S50 najtańsze i dość proste w obsłudze dla poczatkujacego rozwiązanie do EAA i prostych fotek w rodzaju picture-200660b2aed920b8bfeb9e08c14e10f5

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie i sugestie, co do montażu to chciałem kupić taki, który potem będę mógł zupgrade'ować o konkretniejszy zestaw do astrofoto, o Maku myślałem bardziej w kierunku nauki nocnego nieba na samym początku, a z teleskopów pod DS co byłbyś w stanie polecić na przyszłość w połączeniu z tym SWSA GTi?

Napisano

SWSA ma nośność 5kg.

To ogranicza wagę tuby gdzieś do około 2 no max. 2,5kg, bo jeszcze kamera i guiding i wyjdzie lekko że 3,5 a tego bym już na tym montażu za bardzo  nie przekraczał.

SWSA to montaż dla aparatów z dużym teleobiektywem, lub ewentualnie małych apochromatów. Nie wiem czy RedCat 51 WIFD to na niego nie za dużo (waży prawie 2,5 kg,  wart polecenia - ale ja używałem go na montażu AM5, który ma wielokrotnie większy udźwig. To świetna tuba ale nie wiem czy czasem nie jest już na granicy rozsądku dla tego montażu.

Z SWSA najczęściej używany jest Samyang 135, czyli teleobiektyw, choć widziałem też fajne fotki zrobione Evostarem 72 ED. Jednak tej tuby sam nie używałem więc nie wiem jak się sprawuje w praktyce).

Przy wyborze tuby optycznej warto zastanowić się do jakich obiektów chcesz ją zastosować. Od tego zależy wybór ogniskowej itp.

Ten montaż to sprzęt do niezbyt długich ogniskowych. Na SWSA poprzedniej generacji (czyli nie GTi) używałem TAIR-a 3s czyli 300mm. Montaż dawał radę (z gudingiem oczywiście). Sam TAIRa to nie jest sprzęt z górnej półki, bo jako achromat ma aberrację chromatyczna którą widać, choć jako pierwsza tuba do fotek za niską cenę przy mocno ograniczonym budżecie się nada. Pierwsza fotka M31 TAIR-em z Canonem 500D może nie była "doskonała" ale dała mi sporo frajdy.  🙂

Przy sprzęcie czy to wizualowym, czy foto trzeba zawsze mierzyć się z kompromisami wymuszonymi budżetem. 

Poza tym na początku ma się jeden montaż, jedną tubę, a jak się w to wciągnie to potem kolejną i kolejną i kolejną 😉

Przy foto warto pomyśleć o kamerze (optymalnie z chłodzeniem), choć można też użyć aparatu - lustrzanki lub tzw. bezlusterkowca. Jednak gdy przesiadłem się z Canona na kamerę chłodzoną, to poczułem różnicę (pomimo mniejszego pola widzenia, bo kamera miała mniejsza matrycę niż Canon).

Obecnie używam ASI 533 MC Pro, ale jak kamera to i zaraz komputerek (np. ASI-air) i zasilanie przenośne w teren 😉

I plus i plus i plus i już pewnie budżet się że dwa lub trzy razy przekręcił 😉

Na szczęście nie wszystko od razu mieć trzeba i można rozbudowywać zestaw(y).