Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Mam kartę podarunkową do Empiku i może wykorzystał bym ją na zakup teleskopu. No goto się raczej nie nastawiam, ale może coś co można z czasem uzupełnić o goto? Oczywiście szukam coś z dopłatą, tak w sumie ok 1500 może. Jak ktoś ma chwilę i ochotę przejrzeć ofertę na stronie Empiku i coś zasugerować to super. Ewentualnie proszę o podpowiedź gdzie są po lepsze miejsca na zakup, używany również, to może sprzedam kartę😉. Zima to na niebie sporo do oglądania, a za długo zwlekałem z realizacją w sumie chyba marzenia z dawnych lat.

Napisano

Przeczytaj jakieś tematy na temat zakupu pierwszego teleskopu, zwróć uwagę jakie dane należy podać by ktoś mógł Ci pomóc, wróć wtedy tutaj , doprecyzuj ,a spróbujemy pomóc.

• Like 2

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127  ,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32 , 10x50 ,20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

To raczej będzie pierwszy i ostatni zakup, chodzi mi o konkretną markę i jeśli byłaby opcja o rozbudowę i goto to super, no i montaż na trójnogu, czy jak to się nazywa.

Napisano

Przeczytaj parę  tematów  na temat kupna pierwszego teleskopu  tak jak radzi kolega Koszy 89 i wtedy napewno ktoś  pomoże. 

Nie o taką  odpowiedź nam chodziło. 

Ale bez zapoznania się  z jakimkolwiek  wątkiem  tak właśnie  odpowiedziałeś a to nam nic nie mówi. 

Napisano
56 minut temu, mike10 napisał:

To raczej będzie pierwszy i ostatni zakup, chodzi mi o konkretną markę i jeśli byłaby opcja o rozbudowę i goto to super, no i montaż na trójnogu, czy jak to się nazywa.

Optymalny wybór zwłaszcza pierwszego teleskopu to nie taka prosta sprawa , to który będzie odpowiedni dla Ciebie zależy od kilku czynników a ty nie chcesz nam ich podać.

Jeśli się spieszysz i nie chce Ci się poświęcić na to trochę czasu tylko chcesz poprostu kupić to kupuj ale ciężko w ten sposób kupić dobrze "pod siebie "zwłaszcza z zerowym rozeznaniem w sprzęcie , z dużym prawdopodobieństwem będzie to chybiony nie optymalny zakup .

Na podstawie tego co piszesz naprawdę NIC SENSOWNEGO  nie można doradzić .

Pytasz o konkretną markę , to tak( kolejność przypadkowa) 

Celestron, skywatcher , GSO, APM, askar , SVbony, Lzos ,televue, ES, WO, intens,  Vixen , Takahashi, bresser, TAURUS ,

• Like 1

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127  ,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32 , 10x50 ,20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

Ja też jestem świeży tak że nie pomogę za dużo ale myślę że chłopakom chodziło o takie dane jak:

Skąd będziesz obserwował. Będzie to balkon w bloku w mieście, działka na przedmieściach, ogród na wsi czy może masz zamiar wozić teleskop na ciemniejsze miejscówki.  ( https://lightpollutionmap.app/ zobacz tutaj w jakim stopniu jest zanieczyszczone światłem niebo w twojej okolicy)

Nastawiasz się na bardziej na obserwacje wizualne czy astrofotografie (chociaż w tym budżecie o sprzęt do astrofoto będzie ciężko)

Co będzie obserwowane? Układ słoneczny i jakieś jaśniejsze obiekty głębokiego nieba czy raczej galaktyki/mgławice? 

https://www.empik.com/teleskop-sky-watcher-dobson-8-pyrex-classic-200p-synta-sky-watcher,p1396182352,elektronika-p nie ma sprzętów uniwersalnych ale tutaj masz teleskop najbardziej polecany na początek. Pooglądasz nim fajnie układ słoneczny ale pokaże też sporo obiektów głębokiego nieba. Tyle że nie rozbudujesz go o system goto, a bynajmniej nie w rozsądnych pieniądzach.

https://www.empik.com/sky-watcher-bk-909-eq3-sky-watcher,p1279635285,elektronika-p tutaj masz telepa do którego zamontujesz goto, tyle że musisz liczyć się z wydatkiem praktycznie drugie tyle co na ten zestaw, i pokaże on zdecydowanie mniej i w gorszej jakości niż ten wyżej.

Edytowane przez DamianN
  • Like 2
Napisano

"To raczej będzie pierwszy i ostatni zakup" "opcja o rozbudowę i goto" "no i montaż na trójnogu":

Sky-Watcher CQ350 lub taniej Sky-Watcher NEQ6 PRO Go-To SynScan lub o podobnej, dużej nośności (goto i montaż na trójnogu, pierwszy i ostatni zakup)

- Sky-Watcher BKP 250/1200 OTAW (sporo do oglądania)

- okulary Pentax / Televue / Baader Morpheus / Takahasi  (pierwszy i ostatni zakup)

Masz warunki spełnione.

• Like 2
  • Haha 1
Napisano
8 godzin temu, mike10 napisał:

Ja również myślałem że mój pierwszy zakupiony teleskop będzie tym pierwszym i ostatnim . W tej chwili mam czwarty teleskop 😁

• Like 2
  • Haha 2

Teleskop GSO 10" DELUXE 254 / 1250 , Teleskop BRESSER MESSIER 12"  Dobson NT 305 / 1525                                                                                                                                                                Okular : ES 30/82 , ES 24/82 ,  Morpheus 4.5 , 6.5 , 12.5 , 17.5 , Pentax XW 3.5 , 7 , 16.5/85 , 23/85 , Tele Vue Delos 10                                                                                                                            Filtr : Astronomik OIII 12nm 2", Baader UHC-L  2", Baader H-BETA 5.5 nm 2" Baader OIII 8nm 1.25" 

Napisano

Ja mialem siedem teleskopów. Obecnie powróciłem do trzeciego.

Wybor teleskopu to same kompromisy... 

• Like 1

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano (edytowane)
W dniu 6.12.2025 o 12:56, mike10 napisał:

To raczej będzie pierwszy i ostatni zakup...

Oj, naiwny, naiwny

https://youtu.be/E-0If8l_K3Y?si=iqU94_ifSRHKBL5e

Edytowane przez Janko
  • Like 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

• 2 miesiące później...
Napisano

A na ile masz wspomniany kupon? Bo z tego co widzę cena Empikowa to ponad 2200, a na teleskopy.pl jest za 2000zł. Na wejściu masz taniej o 10%, tylko dlatego że nie trzymasz się kurczowo jednego sklepu.

Co do wyboru sprzętu to mniej więcej tak jakbyś zadał pytanie że chcesz kupić sobie samochód, już raczej docelowy. Co polecacie? Na tak postawione pytanie każdy odpowie Ci inaczej bo każdy ma inne potrzeby. Jeden woli sportowy, inny combi, kolejny woli suv-y, a jeszcze inny małe miejskie wozidło. Do tego przekrój marek, od najtańszych do najdroższych. Więc pewnie już rozumiesz że tak zadane pytanie jest zbyt ogólne, żeby ktokolwiek mógł Ci pomóc.

Napisz gdzie mieszkasz (miasto/wieś), skąd chcesz obserwować (z balkonu/tarasu/ogródka/miejscówki pod ciemnym niebem), jaka jest jakość nieba w miejscu gdzie chcesz obserwować (zaświetlone czy ciemne), czy to ma być sprzęt stacjonarny czy wyjazdowy, czy obserwacje wizualne czy astrofoto, jakie obiekty chcesz obserwować (księżyc, planety, gwiazdy zmienne/obiekty głębokiego nieba tzw. DS-y). Wtedy będzie można cokolwiek doradzić.

• Like 3

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano

Wieś, ogródek, ciemne niebo, obiekty wszystkie, bez dalekich wyjazdów, wizualne

• Like 2
Napisano

15 minut temu, mike10 napisał:

O te informacje od początku mam chodziło inaczej nie da się pomóc.

No i o dpowiedź jest jedna.

Newton na Dobsonie i tu nie ma co koła na nowo odkrywać.

Teraz tylko 8-10 cali czy większy to zależy od budżetu.

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)
49 minut temu, mike10 napisał:

https://teleskopy.pl/@2035?gad_source=1&gad_campaignid=22146832300&gbraid=0AAAAA-rshMy39Bdn_CzllF8Z4R_1Wm-zx&gclid=Cj0KCQiAhtvMBhDBARIsAL26pjE6G1iJkWkoDKjS9GsEG1wd20ZL7DqIxw066VJNDCqGQyGKe74jdY0aAlTnEALw_wcB

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=1451&language=pl&srsltid=AfmBOooBp_iBBDelNmYvcniFBo1WWUZBjPOxp3JLfCG3mbZT7snn2SKV

W teleskopach.pl jest GSO 8" ze sztywną tubą za 2k lub Skywatcher synta 8" z rozsuwaną tubą ciut drożej. Ten pierwszy moim zdaniem lepszy mechanicznie i z lepszej jakości okularami. Ten drugi bardziej kompaktowy, z okularami gorszymi jakościowo, ale lepiej zestrojonymi z ogniskową. Zarówno w pierwszym jak i drugim trzeba się liczyć ze stopniową wymianą okularów w przyszłości na droższe i lepiej skorygowane pod taką światłosiłę (f/6). Jeden jak i drugi da Ci więcej frajdy w wizualu niż wskazany przez Ciebie wcześniej SW 150/750 na EQ3-2. Krótki newton 6cali f/5 jest spoko jako sprzęt balkonowy, ale pod ciemnym niebem zaczyna mu brakować trochę apertury. Teleskop 8" zbiera prawie dwa razy więcej światła niż 6". Do tego lusterko wtórne w newtonie 8" f/6 będzie miało podobne lub mniejsze rozmiary niż w tym SW 150/750 (przy większej średnicy lustra głównego), a to skutkuje lepszym kontrastem na planetach. 

Co do porównania apertur to poniższa grafika całkiem trafnie prezentuje różnice w odbiorze obrazów

m13.jpg.d1fc5fd2e089f60dfb143c485d4a8ce1.jpg

edit: Poniżej link do astroszkiców obiektów z katalogu Messiera jednego pana, który głównie obserwował przez newtona 8". Tak żebyś wiedział, czego się spodziewać po takiej aperturze >>>

https://www.deepskywatch.com/messier-dso-sketches.html

Edytowane przez Polarkowy
  • Like 2

Napisano (edytowane)

Osobiście mam uraz do zakupów astro w takich miejscach jak Empik. Kiedyś kupiłem u nich lornetkę 10x50. Przyszła w częściach - jeden obiektyw wyrwany z korpusu. Poprosiłem o zwrot na nieuszkodzony model. Odesłali ten sam szmelc... Finalnie zwrócili kasę, ale po mojej stronie stracony czas i nerwy. Lepiej sprzedać kupon i kupić za kasę w porządnym sklepie lub na forumowej giełdzie.

Edytowane przez Mc ślimack
  • Like 1
Napisano
51 minut temu, Polarkowy napisał:

Poniżej link do astroszkiców obiektów z katalogu Messiera jednego pana, który głównie obserwował przez newtona 8". Tak żebyś wiedział, czego się spodziewać po takiej aperturze >>>

https://www.deepskywatch.com/messier-dso-sketches

Super są te szkice i w ogóle dużo dobra jest  u Niego na stronie , ALE , zwróćmy proszę uwagę na jakość nieba jaką ma do dyspozycji, tak żeby mieć świadomość że w przełożeniu na jakieś solidne nawet B4 w Polskich warunkach to takich widoków spodziewajmy się raczej w 12 calach 

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
1 godzinę temu, mike10 napisał:

Jeszcze co do typu montaży, to:

1. Montaże paralaktyczne (EQ) - najtańszy sensowny to np SW EQ3-2: Dobre do śledzenia (po doposażeniu w napęd) w dużych powiększeniach np. planet, Księżyca. Mało intuicyjne do ręcznej obsługi. Koniczność przekręcania tuby newtona w obejmach podczas zmiany fragmentu nieba który chcemy oglądać (wyciąg okularowy zmienia swoje położenie pod wpływem zmiany orientacji teleskopu na montażu). Przy refraktorach czy konstrukcjach typu MAK czy SCT problem ten tak mocno nie doskwiera, bo koryguje się jedynie obrót kątówki. Względnie łatwe w transporcie (poza samą wagą).
2. Montaże azymutalne (AZ) na trójnogu: Dobre do mniejszych powiększeń, bardziej intuicyjne i zdecydowanie lżejsze. Możliwość zablokowania pozycji, czasem doposażone w mikroruchy. Tuba pozostaje w stałym układzie, nie trzeba nią kręcić w obejmach. Łatwe w transporcie bo względnie lekkie i nieduże.
3. Montaże azymutalne-skrzynkowe (Dobson): Tanie, proste i wytrzymałe pod ciężkie i duże newtony. Raczej brak możliwości blokady pozycji. Stateczność wynika z samej masy sprzętu i odpowiedniego wyważenia. Intuicyjne podobnie j.w. Przypisane do konkretnej tuby, tj. jak chcesz zmienić teleskop na większy/mniejszy, to kupujesz/sprzedajesz razem z montażem.

25 minut temu, Koszy89 napisał:

Super są te szkice i w ogóle dużo dobra jest  u Niego na stronie , ALE , zwróćmy proszę uwagę na jakość nieba jaką ma do dyspozycji, tak żeby mieć świadomość że w przełożeniu na jakieś solidne nawet B4 w Polskich warunkach to takich widoków spodziewajmy się raczej w 12 calach 

Wiadomix. Bardziej chodziło mi o to żeby mniej więcej pokazać, co i jak widać przez teleskop (te znane "ulotne mgiełki"). Dla nas to oczywiste, ale początkujący często zderzają się ze ścianą jeśli chodzi o wyobrażenia-efekt końcowy. Czy te widoki bardziej przypominają 8 pod ciemnym czy 12 cali pod takim sobie niebem, to już moim zdaniem kwestia drugorzędna.

• Like 1

Napisano

Ale chyba na trójnogu to można postawić wszędzie i oglądać, a z dobsonem to słabo wygląda 

Napisano
11 minut temu, mike10 napisał:

Ale chyba na trójnogu to można postawić wszędzie i oglądać, a z dobsonem to słabo wygląda 

Jeśli obserwujesz ze stromego zbocza góry to tak, ale zakładając że jest jako tako równy teren, bez znaczących spadków to nie ma różnicy