Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Od jakiś 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem SkyWatchera Dobson 6, który był prezentem. Chcę głównie skupić się na początku, na planetach i obserwacjach księżyca, a DSO wpadnie w swoim czasie. Do sedna. Obserwacje prowadzę z miejsca bez jakiegokolwiek zanieczyszczenia światłem. Jestem laikiem i trochę zajmuje mi znalezienie obiektu na niebie, a jak już znajdę (np. Saturn) to dość szybko ucieka z pola widzenia, co jest oczywiście normalne. Nie wiem w 100% czy wkręcę się na tyle w astronomie żeby inwestować chore pieniądze np. na system GOTO, dlatego pytanie moje jest takie: Czy jest jakiś sposób/system, aby taki obiekt jak najdłużej utrzymać w polu widzenia?  Poczytałem coś o silnikach krokowych, które niwelują obrót ziemi i można je wykonać samodzielnie, ale technicznie mam dwie lewe ręce. Są jakieś gotowe systemy z takimi silnikami, które dadzą radę obracać tak ciężki teleskop? Albo macie jakieś inne pomysły?

Napisano

Do dobsona to kolego najprostrzym rozwiązaniem  jest platforma paralaktyczna , na którą  stawia się  cały taki teleskop.

Wygoogluj sobie i zobaczysz co i jak.

Pozdrawiam

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 Jest: BM 102/600  GSO cc6  ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano (edytowane)

@Hocik, witamy na Forum !

Obiekt możesz utrzymać cały czas w polu widzenia. Ustawisz np. takiego Saturna na ~ 10 % pola widzenia i obserwujesz aż dojedzie do ~ 90 %. Zanim ucieknie przestawiasz go znowu na  ~ 10 %.

Np. w powiększeniu 200 i z okukarem 60* pole widzenia jest 60*/200 = 0.3*. Ziemia w 24 h obraca się o 360*, więc w godzinę 15*, więc 0.3* w 0.3/15*60 = 1.2 minuty. 80 % tego to około minuty. Więc w najmniej korzystnym przypadku przy takich obserwacjach korygujesz Dobsona mniej więcej co minutę (a w najlepszym przypadku w ogóle, gdyby Saturn był koło Gwiazdy Polarnej).

Wielu z nas dziesiątki lat tak obserwuje, niektórzy siedząc na drabinach przy większych Dobsonach, i jest OK.

Platforma paralaktyczna albo inny napęd bardzo przydają się dopiero przy obserwacjach słabych obiektów, które trudno znaleźć, i które obserwuje się w bardzo dużych powiększeniach. U mnie platforna działa dopiero dla powiększeń ponad 300. Dla mniejszych wolę popychać Dobsona co minutę niż rozstawiać platformę i pilnować zakresu jej pracy.

Edytowane przez Mareg
  • Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
11 godzin temu, Mareg napisał:

Dla mniejszych wolę popychać Dobsona co minutę niż rozstawiać platformę i pilnować zakresu jej pracy.

Dokładnie tak. 

Poza tym platforma to wydatek, którego, jak mniemam, @Hocik chciałby uniknąć (skoro pisze, że w goto nie chciałby inwestować na razie to i w platformę też pewnie niekoniecznie). Sądzę, że akurat do planet goto, które w końcu bez problemu jest w stanie utrzymać obiekt w polu widzenia, jest mniej kłopotliwe w użyciu od platformy.

Nie wiem jakim okularem obserwujesz, bo można pomyśleć o okularze o szerszym polu widzenia. Wtedy planeta będzie w polu widzenia dłużej. Tyle, że taki okular o polu widzenia np. 100° to też sporą inwestycja.

Jednym słowem bez kosztów się nie da, natomiast jest parę opcji o różnym koszcie i skuteczności, które można rozważyć.

Napisano

Pytanie  było  o zmotoryzowany sposób  utrzymania obiektu/ planety w polu widzenia, upgrade go to jest ze trzy razy droższe  od tej synty a platforma w tej samej cenie..

A moim zdaniem  tak jak i waszym jest to zbędny wydatek. Też korzystam  czasem z synty 8 i tak jak i koledzy wyżej nie widzę  takiej potrzeby.

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 Jest: BM 102/600  GSO cc6  ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano

Dodam jeszcze  że pierwszą rzeczą w   którą zainwestowałem do  dobsona  było łożysko obrotowe .

I zamiast szarpania się  (płyty na teflonie) teraz gładko wszystko  chodzi na łożyskach.