Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Daje lajka w ciemno 👍 Mój ulubiony cykl. Robie se kawusie i zabieram za czytanie 😀 

• Like 1
  • Thanks 1

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 13.12.2025 o 12:28, Erik68 napisał:

Przy większym powiększeniu  cpd rośnie,przy mniejszym powiększeniu  cpd maleje.

Proszę wyjaśnij to dokładniej.

Czytając ten artykuł od początku myślałem że cpd jest cechą obserwowanego obiektu, więc gdy go powiększymy bardziej, wtedy detale w nim zawarte się oddalają od siebie, bo stają się większe, czyli układają "rzadziej" - czyli cpd powinno spadać. Odpowiednio - zmniejszając powiększenie, cpd powinno rosnąć, gdyż obiekt się zmniejsza i jego detale się "zagęszczają", jest ich więcej w obserwowanym jednym stopniu.

Wtedy cpd=0 oznaczałoby jednolite tło ("zero herców", stałość, brak zmian), a przyjmując że rozdzielczość oka wynosi 3 minuty łuku, czyli 1/20 stopnia, wtedy cpd=20 oznaczałoby max co oko może rozróżnić w dzień, w przypadku czarno białych linii.

Aż doszedłem do tego cytowanego zdania - które jest przeciwnością tego co miałem w głowie 🙂 Więc zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem cpd nie jest jakąć cechą oka, wtedy byłoby tak jak w tym zdaniu. Dlatego proszę o rozjaśnienie tematu.

• Like 1
Napisano

Lechu witam na FA! Dobrze że dołączyłeś do naszego forum , gdzie wizual może utyka,ale wciąż żyje.Oczywiście ,wracając do sedna ,jak tylko znajdę trochę czasu odpiszę,bo nie da się tego wytłumaczyć w kilku zdaniach.

• Like 1

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano (edytowane)
W dniu 5.01.2026 o 13:43, stratoglider napisał:

Proszę wyjaśnij to dokładniej.

Czytając ten artykuł od początku myślałem że cpd jest cechą obserwowanego obiektu, więc gdy go powiększymy bardziej, wtedy detale w nim zawarte się oddalają od siebie, bo stają się większe, czyli układają "rzadziej" - czyli cpd powinno spadać. Odpowiednio - zmniejszając powiększenie, cpd powinno rosnąć, gdyż obiekt się zmniejsza i jego detale się "zagęszczają", jest ich więcej w obserwowanym jednym stopniu.

Wtedy cpd=0 oznaczałoby jednolite tło ("zero herców", stałość, brak zmian), a przyjmując że rozdzielczość oka wynosi 3 minuty łuku, czyli 1/20 stopnia, wtedy cpd=20 oznaczałoby max co oko może rozróżnić w dzień, w przypadku czarno białych linii.

Aż doszedłem do tego cytowanego zdania - które jest przeciwnością tego co miałem w głowie 🙂 Więc zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem cpd nie jest jakąć cechą oka, wtedy byłoby tak jak w tym zdaniu. Dlatego proszę o rozjaśnienie tematu.

Tak – wzrost powiększenia:pozwala zarejestrować więcej szczegółów, umożliwia teleskopowi pracę bliżej swojej granicy dyfrakcyjnej,zwiększa liczbę fizycznie dostępnych częstotliwości przestrzennych.I to jest czysta fizyka: „krzywa idzie w prawo” (ku wyższym cpd). Ale nie dotyczy to oka(psychofizyka). Oko nie widzi:obrazu w ognisku teleskopu, obiektu w sensie fizycznym.Oko widzi kąt na siatkówce. Co robi powiększenie z punktu widzenia oka (CSF)-powiększenie zawsze obniża retinalne cpd,bo obraz zajmuje większy kąt,więc cykle „rozciągają się” na większą powierzchnię siatkówki ,oko „dzieli” częstotliwość przez M(powiększenie,przeskalowuje cpd- powiększenie/cpd obiektu.

Powiększenie zwiększa liczbę fizycznie dostępnych szczegółów w obrazie teleskopu, co w sensie fizycznym odpowiada przesunięciu obrazu ku wyższym częstotliwościom przestrzennym (cpd) – tak jak w analizie CCD lub MTF instrumentu.
Jednak dla oka obserwatora powiększenie powoduje przeskalowanie obrazu kątowo, w wyniku czego częstotliwości przestrzenne widziane przez oko są dzielone przez powiększenie, a ich wykrywalność określa funkcja CSF oka.Nie można w obserwacjach wizualnych astronomicznych ,stosować tylko zasad fizyki , bo to tylko 50% prawdy,drugie 50% to psychofizyka,czyli nasz detektor oko-mózg.

Odnośnie widzenia fotopowego- dziennego,czy nisko mezopowego(j.pow.obiektu >12mpas)co też dotyczy obserwacji Księżyca , planet , gwiazd ,lub jasnych gromad otw i kulistych, rozdzielczość kątowa jest głównym ograniczeniem,możliwości dostrzegania szczegółów,kontrast ,jest tutaj sprawą drugoplanową . Rozdzielczość (Rayleigha, Dawesa, itp.) mówi tylko:„czy dwa punkty mogą być rozróżnione przy wysokim kontraście”. Nie mówi NIC o: niskokontrastowych strukturach,obiektach rozciągłych,widzeniu skotopowym. W widzeniu skotopowym(nocnym)kontrast i gradient jasności są czynnikiem dominującym,a rozdzielczość kątowa jest tylko warunkiem koniecznym, ale NIE wystarczającym.Nie zobaczymy szczegółów,o odpowiednio dużej wielkości kątowej czy nawet przekraczających tą wielkość,bez odpowiedniego gradientu jasności (różnicy kontrastów pomiędzy tłem mgławicy a szczegółem)Przy niskiej luminacji teleskopu ,nawet jeżeli trafimy powiększeniem idealnie w max.CSF czułości oka(1-2cpd) ,a kontrast i gradient jasności ,będą zbyt niskie,szczegół nie zostanie wykryty.To największy błąd amatorskiej astronomii wizualnej -stosowanie zasad "rozdzielczość=widzialność"dla widzenia skotopowego.

Edytowane przez Erik68
  • Like 5

Napisano

Bardzo fajnie opracowane i, co najważniejsze, ze źródłami. 

Jeszcze z mojej strony dodałbym dla zainteresowanych taką pozycję, z której sam już dość dawno czerpałem wiedzę o obserwacjach wizualnych:

Michael P. Borgia - Human Vision and The Night Sky: How to Improve Your Observing Skills

• Like 2
  • Thanks 3

jolo-astrojolo.png

Napisano

Zbieram na bino bo rozumiem, że nie ma co zamieniać teleskopu np. 16 cali na 23 bo z bino zobaczę tyle samo.

Kiedy bardziej szczegółowy artykuł o tym ?

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, krzych napisał:

Kiedy bardziej szczegółowy artykuł o tym ?

Oj ...to gdzieś w 10-11 części ,jest jeszcze sporo tematów do poruszenia zanim ruszę kwestie widzenie jednooczne vs dwuoczne.Dla niecierpliwych najważniejsze wnioski ,które rozwinę w części tego dotyczącej.

Widzenie dwuoczne(lornetki,lornety,bino-newtony),binonasadki to trochę inna bajka.

1-Binocular summation -psychofizyczny efekt sumowania(składania )obrazów z dwóch oczów.Dla źródeł punktowych ,w zależności od osobnika;bino factor:1.2-1.4xD(mierzone w warunkach labolatoryjnych).Dla ob.rozciągłych,w zależności od j.obiektu b.factor:1,4-1,7xD(testy empiryczny w naturze robione przez kilku niezależnych doświadczonych obserwatorów)  

2-Widzenie binokularne (dwuoczne) pozwala na lepszą percepcję kontrastu w warunkach skotopowych w porównaniu do widzenia monocularnego (jednoocznego)

3-Krzywa dla widzenia binokularnego rośnie szybciej, co oznacza, że przy niższym poziomie luminancji, kontrast jest lepiej dostrzegany

4-Wysoka luminancja (blisko 1) prowadzi do nasycenia postrzeganego kontrastu, osiągając maksimum zarówno w przypadku widzenia dwuocznego, jak i jednoocznego, jednak w przypadku widzenia monocularnego wymaga to wyższej luminancji.

5-Lornetki, dzięki dwóm oczom, umożliwiają lepszą integrację informacji, co skutkuje mniejszym szumem w porównaniu do teleskopów, w których obserwator korzysta z jednego oka. To zjawisko jest szczególnie istotne w warunkach skotopowych, gdzie niski poziom światła wymaga maksymalnej czułości, którą lornetki zapewniają lepiej niż teleskopy.

6-W miejscach z wysokim zanieczyszczeniem światłem, lornetki będą lepszym wyborem do obserwacji obiektów rozciągłych w warunkach skotopowych, ponieważ oferują lepszą wykrywalność, mniejszy szum oraz lepszą percepcję kontrastu dzięki wykorzystaniu obu oczu.

7-Widzenie dwuoczne ,redukuje percepcyjną wariancje tła*

*-efekt psychofizyczny- oznacza, jak bardzo „niestabilne” wydaje się oko-mózgowi tło nieba, gdy próbuje ono ocenić jego prawdziwą jasność.

Wady dotyczące większych bino -newtonów-koszt(wszystko x2),gabaryt/waga,trudność kolimacji.Można założyć ,ze graniczna wielkość mobilnych bino-newtonów,to ok 10"-12".

Edytowane przez Erik68
  • Like 2
  • Thanks 1