Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuję do tytułowego refraktora dokupić kątowkę i okular. Z racji ograniczonego budżetu  zwróciłem uwagę na poniższe:

SVBONY SV188P 2", dielektryczna, 90 stopni  oraz okular Svbony 26 mm SV154 SWA 70° 2

Czy mogę prosić o opinie czy  do obserwacji obiektów DS będzie to przyzwoity zestaw na początek?  

Z góry dziękuję za pomoc i opinie.

• Like 1
Napisano

Cześć. 

Wiesz 102mm do DS to jakby nie było  trochę  skromnie, ale jak masz dobrą miejscówkę  z niezłym niebem to tym zestawieniem można już powalczyć o takie DS w kontekście.

Wiem że  pytasz konkretnie  o okular i kątówkę  ale moim zdaniem  lornetka 20x80 miała by tutaj znacząca przewagę na DS.

• Confused 1

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 GSO cc6 Jest: SW 102/1000  BM 102/600   ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano (edytowane)
56 minut temu, Alf112 napisał:

Wiem że  pytasz konkretnie  o okular i kątówkę  ale moim zdaniem  lornetka 20x80 miała by tutaj znacząca przewagę na DS.

W komforcie obserwacji i wyłuskiwania bardzo słabych i rozległych DSów na pewno, ale pod względem uniwersalności doboru źrenic i zasięgu gwiazdowego już nie bardzo. A biorąc pod uwagę koszt dobrej lornetki o parametrach 20x80 to autor wątku do 102-ki dokupi w tej cenie nie jeden podstawowy, a trzy średniej/dobrej klasy okulary 😉

Wracając do meritum wątku, co do samego zestawu się nie wypowiem, ale jeśli chcesz wykorzystać potencjał teleskopu na słabych DS-ach zarówno pod ciemnym jak i jasnym niebem, to bardzo dużo dają filtry wąskopasmowe typu UHC, OIII i H-beta. Nawet podstawowe od SV bony dadzą więcej satysfakcji niż dobrze skorygowany i drogi okular.

Edytowane przez Polarkowy
  • Confused 1

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano (edytowane)

@darek0508, witamy na Forum !

W Twoim teleskopie okular z ogniskową 26 mm da powiększenie 500/26 = 19.2 razy i źrenicę wyjściową 102/19.2 = 5.3 mm.
To będzie odpowiednia źrenica do obserwacji pod dobrym, ciemnym niebem.
Do obserwacji pod gorszym, podmiejskim niebem lepsza byłaby źrenica ~ 4 mm, która wtedy da przyjemniejsze, ciemniejsze tło i trochę większe powiększenie, zwiększające trochę zasięg obserwacji.
W takim przypadku chyba lepszy byłby okular ~ 20 mm.

Okular z Twojego pytania jest uważany za bardzo dobry w swoim przedziale cenowym i na pewno nadaje się do obserwacji DS-ów achromatem f/5.
Także proponowana kątówka na DS-y będzie odpowiednia.

O wspomnianych wyżej filtrach pomyślisz kiedyś, jak ogarniesz sobie już kątówkę i z dwa, trzy lepsze okulary, i jak będziesz więcej wiedział, jakie obiekty najbardziej Cię interesują.
Także uwagami na temat lornetki się nie przejmuj, bo Twój achromat f/5 z wymiennymi okularami jest o wiele bardziej uniwersalny niż lornetka 20x80.

Edytowane przez Mareg
  • Like 2

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

A ten okular to nie jest czasem konstrukcja erfla?

Cena pole i piec soczewek na to wskazuje , jeśli to erfl to jak dla mnie to się do F5 nie nadaje , przecinki zamiast gwiazd w dużej części pola.

Sama ogniskowa to już zależy co chcesz obserwować głównie jakie DS , ja jako pierwszy okular do 102/500 bralbym raczej coś pokroju 15-20 mm

Lacerta 16/82

SW swa 17/70

Es 18/82 

Ewentualnie nawet krócej 14 mm ES albo maxvisin

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Na kątówkę SVBony prawdopodobnie się zdecyduję.

Co do okularów to chyba  rzeczywiście lepszy byłby jakiś krótszą ogniskową. choć do SV154 zachęciła mnie atrakcyjna cena.

Poczytam o tych trzech zaproponowanych i może jeszcze o 22 milimetrowej wersji SW SWA.

Co do pytania jakie DS-y chciałbym obserwować to każda własnoręcznie (własnoocznie) znaleziona "mgiełka" z katalogu Messiera, czy innego sprawi mi frajdę 🙂

• Like 2
Napisano (edytowane)

22 mm z tej serii też miałem, też dobry okular .Do tego wygodne w użyciu , ER dobry i regulowana muszla 

Poluj na jakieś używki , zaoszczędzisz trochę to może zmieścisz w budżecie jeszcze jeden okular albo jakiś filtr chociaż z tym bym się nie spieszył i najpierw pobawił się bez .

Jakie masz niebo w miejscu obserwacji ?

Pamiętaj , że to robi dużą różnicę i warto wybrać się gdzieś gdzie wpływ LP jest możliwie niski.

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
19 godzin temu, Mareg napisał:

O wspomnianych wyżej filtrach pomyślisz kiedyś, jak ogarniesz sobie już kątówkę i z dwa, trzy lepsze okulary, i jak będziesz więcej wiedział, jakie obiekty najbardziej Cię interesują.

Jestem zdania, że i tak i nie 😉 Wyraziłem się też nieprecyzyjnie.

Żeby wykorzystać pełne możliwości sprzętu trzeba rozwijać kolekcję na każdym polu. Faktem jest że dobre 2-3 okulary przydadzą się zdecydowanie bardziej do gromad czy galaktyk. Filtry tutaj prawie nic nie pomogą, a ich największa zaleta to obiekty mgławicowe. Natomiast biorąc pod uwagę ograniczone fundusze filtr to szybki tuning sprzętu za "grosze". Dobry okular do f/5 zaczyna się od ok. 400-500zł (używka), gdzie za filtry svbony z drugiej ręki dawałem 100-200zł. Oczywiście podaje przykład filtrów z taniej półki (chociaż z dobrymi opiniami) zamiast topowych producentów, droższych 2-3krotnie. Dlatego jeśli autor chce niedużym kosztem zwiększyć możliwości swojego sprzętu, a nie jest przywiązany do jednej konkretnej kategorii obiektów DS, to taki filtr może dać mu dużo satysfakcji na początkowym etapie obserwacji. 

Swego czasu nie rozumiałem fenomenu filtrów kolorowych w wizualu, do czasu gdy zerknąłem na Jowisza przez swój wysłużony i bardzo podstawowy niutonek 4,5" i filtr jasnozółty. Wydatek całe 40zł, a jakość obserwacji nieporównywalna z wcześniejszymi widokami. UHC za stówkę i widok M42 to analogiczna sytuacja.

Także potwierdzam, że okulary to jest mega istotna kwestia, ale w filtry też warto inwestować. 

• Like 1

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano (edytowane)

Moja opinia jest taka , że na początek fajnie zacząć bez filtrów żeby potem mieć coś do odkrycia na nowo , zaliczyć upgrade,coś na zasadzie jedzenia łyżeczką powoli, ale filtry na DS to jak najbardziej słuszna inwestycja , doprecyzyjmy odrazu że filtry pomagają jedynie na cześć mgławic (spokojnie jest ich sporo )

Do galaktyk i gromad sie nie nadają , no dobra , w duzym teleskopie 10" wzwyż pod kiepskim niebem z użyciem szerokiego CLSa można jakąś poprawę zaliczyć sumarycznie , chociaz często i tak lepiej sprawdzi się mniejsza źrenica i większy power, zwłaszcza na .galaktykach.

Wracając do jakości nieba , B4 B4 nie równe , między niebem 4,2 a 4,8 jest już spora różnica , ale mieć B4 w zasięgu jedynie 10 km to i tak super, jeśli kawałek dalej masz lepsze niebo to i warto pojechać dalej, ja jeżdżę około 50 km na obserwacje .

Poza samym wskazaniem mapy LP zwróć też uwagę na warunki lokalne , gdzie jest luna w jakim kierunku, podatność na mgły, brak jakiś źródeł światła blisko , przejeżdżających aut itp 

Edit : aha bo zapomniałem , filtry SVbony są bardzo spoko ale akurat UHC o którym pisze @Polarkowy uważam za słaby , znaczy się komuś może to pasować, ale dla mnie ten filtr jak na UHC jest dużo za szeroki, dużo bardziej wolałbym Oriona ultrablock albo optilong l enhance, którego sam posiadam .

Po prostu zysk z tak szerokiego UHC jest mały , ale też trzeba mu to oddać że jest tani

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Polarkowy napisał:

(...)

Także potwierdzam, że okulary to jest mega istotna kwestia, ale w filtry też warto inwestować. 

Pełna zgoda, tyle, że przy ograniczonym budżecie trzeba wybierać, i niestety zacząć od spraw najważniejszych na danym etapie rozwoju hobby, a wszystko inne zostawić na potem.
Zwłaszcza, że, jak wiemy, hobby czasem "nie chwyta", i dobrze jest minimalizować koszty takiej ewentualności.

Przy odpowiadaniu na pytania początkującym staram się zawsze pamiętać, że oni często i tak są przytłoczeni nawałem informacji i opcji wyboru, tak, że jak ktoś pyta o okulary, to odpowiadam na temat i nie dorzucam jeszcze więcej pytań, co często bardziej szkodzi niż pomaga.
Po co gość ma myśleć o filtrach, jak nie ma jeszcze ogarniętych okularów. Najlepszy filtr będzie działał kiepsko z kiepskim okularem.

Bardzo mnie zdziwiło wspomnienie filtrów H-beta początkującemu, bo przecież to są najbardziej wyrafinowane filtry do wizuala, nadające się do niewielu obiektów, ciemne, najlepiej działające z większymi aperturami i wymagające bardzo dużej źrenicy wyjściowej.
Ciekawe ilu z nas, nawet z dłuższym stażem, ma filtry H-beta.
Żeby nie było że teoretyzuję, to tak się składa, że ja akuratnie taki filtr mam.

A jak już sobie tak fajnie dyskutujemy w wątku o okularach dla pierwszego achromatu, to wyrażę swoje jeszcze większe zdziwienie uwagami o lornetce zamiast teleskopu, który pytający już najprawdopodobniej ma.
Może kupił go za prawie wszystkie swoje oszczędności, jeszcze nigdy nim w niebo nie wycelował, a tu fachowcy na specjalistycznym forum piszą mu, że jego teleskop jest do bani i powinien był sobie kupić lornetkę.

Może trochę bardziej powinniśmy ważyć co piszemy, zwłaszcza do początkujących, i starać się pamiętać, jak to było u nas na początku hobby.

Edytowane przez Mareg
  • Like 2

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi. Temat oczywiście ze względu na mnogość okularów i  innych akcesoriów na rynku nigdy się nie wyczerpie dlatego bardzo chętnie poczytam i wezmę pod uwagę ewentualne kolejne posty. Nauki nigdy dosć, a szczególnie obserwacji nieba w moim przypadku.

Nie chcąc łapać kilku "srok za ogon" skupię się poszukiwaniu okularu.  O filtrze pomyśle być może później.

Na chwilę obecna pozostaje mi Maczek 102...  lornetka Nikon Action 10 x 50. 

Napisano
9 godzin temu, Mareg napisał:

, to wyrażę swoje jeszcze większe zdziwienie uwagami o lornetce zamiast teleskopu, który pytający już najprawdopodobniej ma.
Może kupił go za prawie wszystkie swoje oszczędności, jeszcze nigdy nim w niebo nie wycelował, a tu fachowcy na specjalistycznym forum piszą mu, że jego teleskop jest do bani i powinien był sobie kupić lornetkę

Nie było  moją intencją hejtować sprzętu, raczej  sugestią no ale masz rację słabo wyszło. 

Mea culpa.

• Thanks 1

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 GSO cc6 Jest: SW 102/1000  BM 102/600   ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju