Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początek chciałbym powitać Szanownych Forumowiczów.

Miałem pewne obawy związane z rejestracja na tym forum, ponieważ moje hobby lekko odbiega od tego co jest tutaj omawiane, czyli głównie astronomii optycznej.

Ja już lata temu zainteresowałem się radioastronomią i za swój cel obrałem budowę radioteleskopu, a w zasadzie w teleskopów w dwóch wydaniach: radiointerferometru do obserwacji promieniowania Słońca oraz drugiego przyrządu: w pełni sterowalnej anteny parabolicznej. Garść informacji można znaleźć na mojej stronie radioteleskop.eu 

Dlaczego tu się pojawiłem? Przez lata obserwowałem różne fora astronomiczne i zauważyłem, że co jakiś czas pojawiały się pytania o amatorskie obserwacje radiowe. Niestety, często brakowało odpowiedzi, lub te, które się pojawiały raczej odradzały zainteresowanie się tym tematem, sugerując, że jest to trudne, drogie... Ja chciałbym pokazać, że można pokonać te trudności i nie musi to być drogie. Może uda mi się rozpropagować to, co na świecie zdobyło już dużą popularność. 

Tym postem chciałbym zachęcić osoby, które chciałyby spróbować, ale nie wiedzą od czego zacząć - chętnie pomogę. Myślę, że ja sam uzyskam od Was sporo informacji, ponieważ są części wspólne astronomii optycznej i radioastronomii, np. wszelkiego rodzaju automatyzacje sterowania montażem (w moim przypadku paralaktycznym), ciekawe oprogramowanie itd.

To tyle tytułem wstępu. Życzę samych pogodnych dni obserwacyjnych - a właśnie: w radioastronomii chmury i słoneczny dzień nam nie przeszkadzają 🙂

Mariusz.

• Like 7
  • Thanks 1
Napisano

@RTLam

Witamy na forum i gratuluje ambitnego projektu.

Myślę , że chętnie tu poczytamy co udało Ci się osiągnąć w tym temacie .

Przyznaję, że nawet nie miałem pojęcia , że to można amatorsko robić . 

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dziękuję, z dużym opóźnieniem ale staram się umieszczać materiały na swojej stronie (jak w poprzednim poście). Może jak będzie chociaż minimalne zainteresowanie tematem, to zmobilizuje mnie do wrzucenia tam dużo większej ilości materiału i przede wszystkim wyników obserwacji.

A amatorsko dzisiaj wiele można zrobić - ja zaczynałem jak jeszcze w Polsce Internet nawet na uczelniach nie był dostępny - wtedy było trudno 😉

• Like 2
Napisano

Super inicjatywa! Twoją stronę dodałem sobie do zakładek i z chęcią prześledzę wszelkie wpisy i porady.

Co do tematyki forum, to nie uważam żeby było stricte optyczne. Myślę że powinno obejmować jak najszersze spectrum działań związanych z astronomią. No i też nie przesadzajmy - sygnały radiowe a światło widzialne to właściwie to samo promieniowanie, tylko o innej długości fali 😉

• Like 2

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 19.12.2025 o 20:08, Koszy89 napisał:

Przyznaję, że nawet nie miałem pojęcia , że to można amatorsko robić . 

Można 🙂 Robiłem to w bardzo prostej wersji 22 lata temu 🙂 Obserwowałem wtedy przejścia tarczy Słońca na falach centymetrowych.

• Like 2
Napisano
29 minut temu, Michalpotepa napisał:

Można 🙂 Robiłem to w bardzo prostej wersji 22 lata temu 🙂 Obserwowałem wtedy przejścia tarczy Słońca na falach centymetrowych.

Można uzyskać całkiem ciekawe wyniki w amatorskiej radioastronomii: 

• Like 3