Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry 🙂 kupiłam teleskop dla syna  F300 70M , mąż go poskładał bo ja bym nie potrafiła 🥴 jeszcze nie było próby na niebie bo chmury...ale popatrzyłam na budynki przez tę małą lunetę i..domu są na odwrót 🫢 czy coś jest źle złożone mąż mówi że to szajs🤔 może ktoś wie o co chodzi... proszę o poradę 

Napisano

@bozkawu, witamy na Forum !

Lunety ze zwykłą kątówką dają obraz odwrócony prawo-lewo i to jest zupelnie normalne. W obserwacjach astronomicznych mało komu to przeszkadza, natomiast w ziemskich niektorym już tak i wtedy można uzyć specjalnej kątówki typu Amici dajacą obraz prosty.

Ja obserwuję zawsze ze zwykłą kątówką, bo one zazwyczaj dają lepszą jakość obrazu a odbicie prawo-lewo mi zupełnie nie przeszkadza.

Gorzej jest z innymi teleskopami, gdzie obraz dodatkowo jest "do góry nogami", i tu obserwacje ziemskie są całkowicie nienaturalne.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Jeśli chodzi o obraz to jest tak jak mowi kolega Mareg , jeśli chodzi o ogoł to mąż  ma niestety  rację. 

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 Jest: BM 102/600  GSO cc6  ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano
1 minutę temu, Alf112 napisał:

, jeśli chodzi o ogoł to mąż  ma niestety  rację. 

Dlaczego niestety, my mężowie zawsze mamy rację. 

• Like 1
Napisano

Dziękuję 🙂 no co się spodziewać za 150zł.. miałam kupić droższy ale bałam się że młodemu się szybko znudzi.

Napisano

Można zrobić tak by obraz był całkowicie ziemski , problem jednak w tym że tam jest wyciąg 0,965" i jest to całkiem nieopłacalne.