Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką kamerę do planet polecacie w cenie  <1000zł? Chciałbym kiedyś zrobić testy i porównanie ile taka kamera może wnieść z ED80/600 w stosunku do C60d, ten oferuje nagrywanie w 640x480 z 60fps. pixel 4,2um. Ze względu na coraz gorsze warunki seeingowe dobrze by było, żeby taka kamera bez problemów nagrywała min. 100fps po USB3. W opisach danych są nawet wyższe wartości ale nie mam pojęcia jak to w praktyce działa. Przeglądałem oferty sklepów, są np. Player One Mars-C albo ZWO ASI 662MC z pixelem 2,9um ale Mars-C ma większe prędkości nagrywania. Może jakieś inne modele?

Napisano

W fotografii planetarnej obie dadzą podobne rezultaty.

Nowszy sensor 662 ( https://player-one-astronomy.com/product/mars-c-ii-usb3-0-color-camera-imx662/ ) lepiej się sprawdzi przy dłuższych ekspozycjach (obiekty DS, EAA, lucky imaging, live stacking) ze względu na większą pojemność piksela. 

Do osiągnięcia 100fps przy rozdzielczości HD i 16bitach będziesz również potrzebował w miarę szybkiego komputera i dysku, który będzie w stanie zapisać około 400 MB danych na sekundę (100 * 1920 * 1080 * 2 bajty na sekundę). Przy planetach to nie problem, bo będziesz pewnie używał ROI i tak, więc danych będzie mniej. Przy pełnej klatce (np Księżycu) w praktyce sporo komputerów polowych przy 400MB/s się przytka - ale to też nie problem, bo ekspozycję możesz ustawić bardzo krótką, a zapisywać np jedynie 30fps. Każdy fotografujący większą matrycą tak robi, bo i tak w praktyce wiele więcej niż 500MB/s się nie przepchnie przez samo USB3.0.

• Like 1
  • Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

Dzięki! Czas zrobić krok dalej i się zmierzyć z tym tematem w przyszłym roku. Co do komputera to planuję kupić jakiś tani poleasingowy laptop za parę stów, są to najczęściej różne i3 - i5 z 8GB ramu i dyskiem SSD 240-256GB. Zainstaluję tam Minta i FireCapture, zobaczę jak to zadziała.

• 4 miesiące później...
Napisano

Jestem tu nowy, więc dzień dobry/dobry wieczór wszystkim. Ja używam ZWO ASI 715mc i sprawuje się świetnie. Ze względu na malutkie piksele w tym sensorze odpada u mnie potrzeba stosowania barlowa. Mam newtona 150/750.