Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

To kometa długookresowa i pochodzi z Obłoku Oorta. Wszystko się okaże w peryhelium najbliżej słońca czy będzie dość jasna jak słońce ją rozgrzeje 😉

Może ponownie wrócić za 200 lat a nawet za 1000 lat 😁

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 1

Lornetka DO extreme ED 7x50 

• 3 miesiące później...
Napisano

Kometa już jest jasna o około +5.5 mag! Kometę można już obserwować nad ranem nad wschodnim horyzontem około 20 stopni.

KOMETA C/2025 R3 (PanSTARRS) odkryta 8 Września 2025 przez obserwatorium PanSTARRS. Najprawdopodobniej kometa pochodzi obłoku Oorta. 

Przez zachmurzone niebo jeszcze nie miałem jej okazji zobaczyć przez lornetkę,spróbuję jutro nad ranem

Poniżej położenie komety co trzy dni z stellarium ,oraz krzywa jasności z COBS.

Kometa panstars.png

20260408_K25R030_lightcurve_cobs.png

• Like 3
  • Thanks 2

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano

Dzisiaj o 4:50  udało mi się zlokalizować kometę w lornetce 20x70. Niebo niestety było już dość jasne. Kometę obserwowałem może z 15 minut, później C/2025 R3 zniknęła na jasnym niebie wraz z sąsiednią gwiazdą HIP 114686 (6,45 mag). Warkocza nie widziałem tylko dość jasne jądro. Z ciekawości spróbowałem też w 10x30 - również widoczna, ale bardzo słabo. 

Prognozy na przyszły tydzień u mnie nie są zbyt optymistyczne, także cieszę się, że chociaż przez chwilę mogłem na nią zerknąć 🙂 

• Like 6

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42, Canon IS II 10x30, APM 20x70 ED
MAK 90

Napisano
4 godziny temu, Rysz napisał:

Strasznie wnerwiały za to satelity, które cały czas przelatywały mi tuż obok.

Zgadza się. To chyba świeże "paczki" Starlinków. Ujęcie ze świtu około 4:25

22.thumb.jpg.3fad91cd36e82f78688f0f260a1c5c46.jpg

• Like 2
Napisano
9 minut temu, Czadras napisał:

Panie @Andrzej Lach, a Pan tu nie będzie robił żadnego strzału? Bo odświeżam ten wątek w oczekiwaniu na Twoje zdjęcie i nic 🙂

Ooo nie spodziewałem się że ktoś tutaj może czekać na moje zdjęcia, to miłe, dziękuję.
Niestety w tym tygodniu praca nie pozwoli mi zarwać nocki, tak aby na nią zapolować nad ranem.

• Confused 1
Napisano
38 minut temu, Andrzej Lach napisał:

Niestety w tym tygodniu praca nie pozwoli mi zarwać nocki, tak aby na nią zapolować nad ranem.

Nie trzeba zarywać nocki.
Ja jutro po prostu wstanę przed 2 i zapoluję przed robotą🙃