Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam używam okularów BCO do obserwacji planet w SW 102/1000 ale zastanawiam się nad okularem z dłuższym ER jakie macie opinie na temat Celestynów ewentualnie inne z średniej półki cenowej ok 500 zł 

Napisano

Tak na szybko to w Twoim telepie powinno się całkiem dobrze sprawić SvbBony 68 9mm i 6mm oraz bliźniacze konstrukcje typu tmb planetary a one występują w szerokiej gamie ogniskowych. W LX-a bym nie szedł, mają wady produkcyjne. Jeśli o bco chodzi, jak najbardziej, ale ER jest malutki. To samo dotyczy wszystkich ortho. Obraz będzie minimalnie lepszy niż w SvbBony 68, ale kosztem znacznie mniejszego pola i ER, a to także powoduje parowanie okularu. Moje zdanie tak: ortho jeśli masz napęd i godzisz się na ER, SvBony/TMB/klony jeśli chcesz długi ER a najlepiej, niestety, DeLite. Jest jeszcze zoom SvBony 3-8 i mówiąc szczerze, jest to jakaś alternatywa.

Napisano

Im lepsza optyka teleskopu tym bardziej widać różnicę w jakości obrazu dawanego przez poszczególne okulary. Do planet najlepsze to rasowe Ortho ( Vixen, Fujiyama, BGO, ). BCO miałem i mam średnie zdanie o nich. Doskonałe są też Silvertoop Plossl Celestrona, Vixena, Plossle TeleVue, Celestron Ultima. Okularów Svbony nie miałem to się nie wypowiem. Jak chcesz dłuższy ER radzę poszukać Vixen LV, SLV , NLV. Bardzo dobre i wygodne okulary. Polecam. TMB miałem i dają dość miekki obraz. Mi nie pasowały. 

• Like 1
Napisano

SLV jest lepszym okularem pod względem wygody i korekcji od SvBony 68 ale przez większą ilość szkła niestety obraz ma odrobinę gorszą "definicję". Porównywałem bezpośrednio SLV i SvBony i w tym ostatnim Mars był jakby bardziej rozdzielczy, żywy. Może DeLite połączy te dwa światy.

Napisano (edytowane)

Miałem DeLite11mm i pozbyłem się go. Wprowadzał chromatyzm i (ta ogniskowa) nie sprawował się zadowalająco. W tym przypadku nie warto przepłacać. Wolę BCO 10mm mimo krótszego ER.

Edytowane przez Hamster
  • Like 1

MAK 150 Orion, MEADE AC 120/700, ED80

Napisano (edytowane)

Z tym chromatyzmem w DeLite ciekawa sprawa. Ja w ogniskowej 10mm mam jeszcze Pentaxa XW i w nim chromatyzm jest bardzo trudny do wychwycenia, ale do planetek wolę... SvBony 68 🤪 pomimo przepaści, jaka dzieli te dwa okulary mniej szkła. Pentaxa XW pokazuje pazur na DSO po dłuuugiej adaptacji oczu, wychwytuje detale. Co do circle V typu stare celestrony lub po prostu Vixeny to jak najbardziej można polować. Przy okazji - sam poluję na Vixeny, ale LVW.

Edytowane przez andy_2000
Napisano (edytowane)

Ogólnie ESy to okulary o dobrej transmisji i żywych obrazach, ale mają relatywnie krótki ER i niektóre ogniskowe dają efekt "fishbowl". Dobre do DSO. Przy 82 deg ja musiałem się rozglądać w polu, i podczas tego rozglądania część obrazu zanikała - blackout. Śmiesznie to zabrzmi, ale pole (dla mnie, było zbyt duże i niewygodne przez te blackouty. W 70 deg z pentaxem nie mam problemów, to samo w ES 68.
Esy natomiast odpadają w porównaniu z Pentaxem XW czy Morpheusem. Ale tak czy siak, do planet to raczej coś bardziej planetarnego potrzebne jest. Pamiętaj, mniej szkła, wysoki poziom optyki i powłok = lepiej na planetach (i księżycu).

Edytowane przez andy_2000
  • Like 1