Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ok, ostatni mój wątek o kątówkach do mojego nowego ES 127/952, FCD-100 – wygląda na to że się wyczerpał. Tak więc otwieram nowy temat (temat rzeka) o doborze odpowiednich okularów, odpowiadających jakością do nowo zakupionego sprzętu. Trzy lata temu, gdy publikowałem tu swój pierwszy post, rozwinęła się nawet w tamtym wątku mała dyskusja na ten temat, ale niestety - jako odbiegająca od tematu - została ona przez moderatora wycięta z wątku. A szkoda, bo były tam całkiem fajne porady, z których najbardziej zapamiętałem tylko okulary ortoskopowe. Od jakiegoś czasu całe dnie spędzam w internecie zbierając dane do możliwie najlepszego wykorzystania mojego nowego nabytku. Wpisując w wyszukiwarkę „okulary planetarne” pojawiło mi się szereg całkiem ciekawych opcji. Oprócz zapamiętanych przeze mnie okularów ortoskopowych, wyświetliły się też – chyba najlepsze jakie mi wyszukało - okulary Vixen SLV, ale też – chyba nie gorsze okulary planetarne TMB oraz StellaLyra z serii LER. Dwa pierwsze mocno są przez Astroshop.pl rekomendowane do obserwacji planetarnych. Vixen ma chyba nieco lepszą rekomendację, ale za to w przeciwieństwie do TMB ma pole widzenia 50 st. a okulary TMB 58 st. StellaLyra ma 55 st. Niejako w następnej kolejności rekomendowane są okulary Vixena z serii NPL. Dalej rekomendowane są też okulary uniwersalne jak modułowe Explore Scientific, Celestron X-Cel LX,  czy Baader Hyperion. Podobno też okulary typu Plössl również z obrazowaniem planet całkiem nieźle sobie radzą. A na deser oczywiście wspomniane już wcześniej okulary ortoskopowe, jakie polecano mi tu kiedyś, różnych firm: Baader, Circle-T, Kokusai Kohki z serii Fujiyama, Celestron, Vixen. Czy rzeczywiście są aż tak dobre, żeby wybrać właśnie je, a nie rekomendowane do obserwacji planetarnych lantanowe okulary Vixen SLV i StellaLyra? Te ortoskopowe w większości są małe z bardzo małymi soczewkami i bardziej mi wyglądają na okulary mikroskopowe niż do sprzętów astronomicznych. Zdaję sobie sprawę z tego, że zapewne jest tu silna grupa zwolenników tych czy innych rodzajów okularów, jednak chciałbym (i wszyscy następni czytający) poznać Wasze opinie na ten temat. 

Jako gwiazdę przewodnią ewentualnej dyskusji, która mam nadzieję się tu pojawi, zapalam myśl, że chodzi tu o spasowanie okularów nie tylko z dobrym obiektywem refraktora, ale przede wszystkim należy uwzględnić jego światłosiłę, czyli stosunkowo krótką ogniskową.

Edytowane przez Jacek_K
Napisano

Myślę , mogłeś śmiało kontynuować tamten wątek i poprosić o zmianę tytuły na np dobór akcesoriów do tytulowego teleskopu bo tytuł okulary planetarne to szeroki termin a tu jednak rozpatrywać będziemy okulary pod konkretny teleskop o konkretnej ogniskowej i średnicy , ale to tak tylko tytułem wstępu, nie jestem moderatorem.

Mówisz okulary ortoskopowe , tak to bdb często polecane okulary do obserwacji planet, ALE dość charakterystyczne , krótki ER ,male pole, łatwo zaparowuja zimą, przez wielu uważane za bardzo przez to  niewygodne ale i mają wielu zwolenników. Im krótsza ogniskowa tym krótszy ER a przy ogniskowej twojego teleskopu potrzebne właśnie będą krótkie ogniskowe od 7 mm w dół.

Zanim więc pójdziemy w kierunku okularów orto  odpowiedz na pytanie 

Czy masz napęd do swojego montażu?

Komfort okularów orto zbliżony jest do okularów ploosl , czy używałeś kiedyś przez dłuższy czas okularów o małym polu i ER ? Być może Twój okular 6 mm o którym piszesz to ploosl ?

Jeśli tak to co powiesz o komforcie ?

Hyperiony czy esy o których piszesz to zupełnie nie planetarne okulary , porzuć tę drogę , TMB to też absolutnie za niski poziom nie pasujący zupełnie do potencjału teleskopu. Celestrony x cell też bym tu odrzucił , kompletuj może i wolniej ale okulary które nie będą hamować możliwości teleskopu. 

Także tak , możesz pójść w okulary orto np fujijama czy inne wyspecjalizowane okulary jak np Takahashi TOE ale jak pisałem wyżej , musisz mocno  rozważyć ich wygodę użytkowania najlepiej przekonując się osobiście biorąc np na próbę jeden taki okular, możesz jednak też pójść w okulary oferujące obraz niemalże jak w orto ale z komfortowym użytkowaniem i tu chciałbym mocno  rekomendować Ci okulary z serii Pentax XW .

Ich ogniskowe 7mm , 5 mm i 3,5 mm  świetnie wypełniają paletę powiększeń planetarnych w twoim teleskopie.

Vixeny SLV o których piszesz wg opinii nie są już, tak dobre , tu trzeba by szukać na rynku wtórnym ich poprzedników, najlepiej serii LV produkowanych w Japonii, ale to może być kłopotliwe .

Tyle ode mnie na razie 

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Warto by było się wybrać z tą nową rurką na jakiś zlot, żeby popatrzeć przez różne okulary samemu.

Na dzień dzisiejszy może się okazać, że przykładowo, przez nieplanetarny okular z polem widzenia ponad 70 stopni i długim odstępem źrenicy zobaczysz więcej, bo obserwacje przez 40 stopniowe ortoskopy z krótkim ER to będzie po prostu męka. 

Ale po kilku miesiącach doświadczenia obserwacyjnego może zostaniesz już fanem okularów ortoskopowych. Albo może nie zostaniesz, bo będziesz sobie wygodę obserwacji cenił bardziej i zamiast orto będą w walizce powoli lądowały XW.

Obserwacje amatorskie mają wiele odcieni, a sama umiejętność obserwacji wymaga praktyki i ma wiele aspektów subiektywnych. Możemy Ci wskazać na co zwracać uwagę, ale czy obserwacje mają być dla Ciebie relaksem, czy wyzwaniem, czy też nauką - to musisz już ocenić sam. 

• Like 5

jolo-astrojolo.png

Napisano
Cytat

Zanim więc pójdziemy w kierunku okularów orto  odpowiedz na pytanie

Czy masz napęd do swojego montażu?

Słuszna uwaga. Nie mam napędu. Planuje go w bliżej nieokreślonej przyszłości dokupić do mojego EQ5, ale trochę się zniechęciłem po tym jak mnie montaż Celestrona wykiwał. Ten okular Pentaxa rzeczywiście fajny, pewnie kupię tylko jeden – z najkrótszą ogniskową. Trochę strach 3,5mm, planowałem 4mm. Mojego ES-a cały czas nie mam możliwości wypróbować, ale jak wszystkie wróble ćwierkają, kupiłem bardzo dobry sprzęt, jednak porównując – wiem, że trochę nie na miejscu, ale – porównując do poprzedniego SW 120/1000, okular 6 mm już ledwo wyrabiał. Do księżyca bomba, ale do planet wolałem używać 10mm. Tak więc, jeśli w nowym, 6mm będzie mi dawał dobry obraz na planetach, to już będę mega zadowolony – a tak podobno będzie. Z czteromilimetrowym też sobie zapewne poradzi, ale te 3,5 trochę się boję. Tym bardziej że nie mam napędu i będzie mi bardzo szybko obraz spierniczał. Poradzisz coś czteromilimetrowego?

Generalnie, zanim mi napisałeś o Pentaksie, ułożyłem sobie taką oto listę do zakupów:

1. Baader 21 mm https://www.ebay.co.uk/itm/126297449631?_skw=baader+orthoscopic+eyepiece&epid=2254503892&itmmeta=01KEXCA8SR3DKNJNKEWNR35SSZ&hash=item1d67ea249f:g:IlEAAOSw6vtlsO0m&itmprp=enc%3AAQALAAABAO7PUuNWmJ%2B%2BUShgI9tQz%2FpLwm9aUdQeI93hUKUcmynMmEZCcd9j4RhyvvMEuqg4hWRA8Arq%2FzbxLAcZezQ9kL1mGEaTceInjjIojXgWuIfZxHKT1ycjBI2oGDln009qffH8aExAtspPZgqxiUEJPrC%2Bm9EchtYXWS6PkL8wGG7dme9Ad6O7lqsewItv%2FpKyT%2FwRF7%2Fur3lwqdq9Nkvdoqo2DKlNNaC1vKxBPqIh%2BtBHABMJwB2uCa2d4G8nGLBrLd0kEE3p5nCDZ5BLplQlYLhtPS%2BWGKw8OdJE4EfI%2FdTy2Lb5Rw1DPx1bJNHj58A1K3frO8ZRZ5YAvvG7dKa5PA0%3D%7Ctkp%3ABk9SR5iNqaz3Zg

2. StellaLyra (planetarny - lantanowy) 9mm https://www.firstlightoptics.com/stellalyra-eyepieces/stellalyra-9mm-125-ler-planetary-eyepiece.html

3. StellaLyra (planetarny - lantanowy) 6mm https://www.firstlightoptics.com/stellalyra-eyepieces/stellalyra-6mm-125-ler-planetary-eyepiece.html?gad_source=1&gad_campaignid=20038846920&gbraid=0AAAAApFAqdy3GsNRP4IRS05EkFO2_dG0Y&gclid=CjwKCAiAmp3LBhAkEiwAJM2JUL3zHnlMF1c0rTvwzVzxBR20ofx6dymQL5k0gdDblIWkatwsM2m6EBoC5YAQAvD_BwE

4. Vixen SLV (planetarny - lantanowy) 4mm https://www.astroshop.pl/okulary/vixen-okular-slv-4mm-1-25-/p,45230?_gl=1*6898mx*_up*MQ..*_ga*NDk3NzM5ODI5LjE3Njg0Mzk3NDE.*_ga_38NSSRQJL0*czE3Njg0Mzk3NDAkbzEkZzEkdDE3Njg0Mzk3NjUkajM1JGwwJGgxOTczNzYxMTQx*_ga_CG05FXP3L8*czE3Njg0Mzk3NDAkbzEkZzEkdDE3Njg0Mzk3NjUkajM1JGwwJGgxNjUwNDY4MTg1*_ga_MX2QBMP1D0*czE3Njg0Mzk3NDAkbzEkZzEkdDE3Njg0Mzk3NjUkajM1JGwwJGgw

Cytat

Komfort okularów orto zbliżony jest do okularów ploosl , czy używałeś kiedyś przez dłuższy czas okularów o małym polu i ER ? Być może Twój okular 6 mm o którym piszesz to ploosl ?

Jeśli tak to co powiesz o komforcie ?

Nie wiem jaki jest ten mój stary okular 6mm, podaje link żeby było łatwiej:

https://www.picstop.co.uk/telescope-eyepieces/sky-watcher-6mm-ultra-wide-eyepiece-1-25-inch.html?gad_source=1&gad_campaignid=17417391084&gbraid=0AAAAADR5dUZNevR9d1w7GUAmqGmzZxoEJ&gclid=CjwKCAiAvaLLBhBFEiwAYCNTfzKymF7g1YtDAu2vWXlYQbwaKaYXdNecnFFQaZk7SNWnt3Q_OUvLRhoCuIMQAvD_BwE

Ale dawno, dawno temu, za nastolatka, konstruowałem lunetki z okularami od mikroskopów. Więm więc jaki to dyskomfort, dlatego wcześniej wyraziłem dość ostrożną opinię na temat okularów ortoskopowych, które własnie przypominają mi okulary do mikroskopów.

Cytat

Hyperiony czy esy o których piszesz to zupełnie nie planetarne okulary , porzuć tę drogę 

Dlatego planuję tylko jednego Hyperiona - do mgławic, jak w mojej powyższej rozpisce.

Napisano

Hmm myślałem że mówimy tu o okularach do planet tylko , jeśli jednak ogólnie o doborze okularów do teleskopu do zastosowań zarówno US i DS to temat się poszerza a nie wiemy nawet przynajmniej w tym momencie czy poruszamy się wyłącznie w standardzie 1,25 czy jednak będzie też 2 " bo nie powiedziałeś nam o tym w poprzednim wątku.

Okulary to temat rzeka .

Ogólnie rzecz biorąc postulował bym nie schodzic poniżej poziomu Morfeusz ,Pentax ale niewiemy też jaki budżet, sądząc po teleskopie zakładałem ze specjalnie niski nie jest to raz a dwa że dobrze by było jednak kupować to co jakością przystaje do teleskopu.

Ostatecznie F7,5 takie znowu wymagające nie jest i również i tańsze okulary nieźle sobie poradzą i będą dobrze skorygowane w większości pola.

Jeśli już miałby być jeden z Pentax ów do planet to zdecydowanie ogniskowa 5 a nie 3,5 mm .

Nie chodzi o to czy teleskop wytrzyma tylko o warunki seeingowe.

Napęd w jednej osi to must have do planet w montażu EQ i raczej żadnych z nim problemów nie słyszałem by ktoś miał, ja również nie .

Nie znam okularów Stella lyra niestety 

O SLV pisałem już wyżej.

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

Koszy ma rację z 5mm, to daje 190x. Czyli najczęstsza graniczna wartość dla naszego seeingu, co potwierdziłem obserwacjami. Bardzo rzadko atmosfera puszcza więcej, chyba, że ja mieszkam w złej części kraju 😉

Co do poziomu, to oczywiście Pentax i Morpheus, choć ja wolę Pentaxa. Lepiej mieć 3 dobre szkła niż 8 jako-takich. SLV miałem, bardzo dobra korekcja, ale (jak dla mnie) jakiś taki matowy obraz. Sam fakt, że SkyWatcher swa-58 dawał bardziej "żywe" widoczki marsa o czymś świadczy. Niestety SWA przegrywa zdecydowanie korekcją. Coś za coś, ja bym w SLV nie szedł. Wg mnie do planet - jak najmniej jak najlepszego szkła, do DSO płaskie, duże, dobrze skorygowane pole.  Pentax w porónaniu z ortho wypada tylko nieznacznie gorzej na planetach ale za to jest mega wygodny, a to istotna cecha.

A i patrz bardziej pod kątem źrenicy wyjściowej niż powiększenia. EP 5mm do szukania, 3.5mm na pośredni, 1.2mm do DSO, 1mm do dopałki szczegółów dso i wejścia w planety, 0.8 planety, w przypadku Twojego refraktora można zejść jeszcze niżej, właśnie do tego okularu 5mm. Potem i EP i seeing powiedzą dość. Wartości są oczywiście przybliżone i często indywidualne, ale dają jakiś ogląd

Edytowane przez andy_2000
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Bardzo mnie zainteresowała Wasza rekomendacja co do okularów Morpheus. Czy Kolega @andy_2000 może podzielić się swoją nieco głębszą opinią co do swojej preferencji Pentaksa nad Morfeuszem? Jak dla mnie - laika - oba prezentują się całkiem dobrze. Morfeusz ma dodatkowe „bajery” jak fluoroscencyjne napisy ułatwiające odnalezienie go wśród innych okularów i układ parafokalny. Akurat ta ostatnia cecha ma sens, jeśli ma się cały ich zestaw, na co u mnie raczej się nie zanosi. Dlaczego? Z dwóch powodów. Po pierwsze siła przyzwyczajenia i siła przywiązania do z góry zaplanowanych długości okularów. Do tej pory używałem 25, 10 i 6mm. Przez całe lata korzystania z mojego SW, wiedziałem, że muszę mieć coś lepszego pod względem jakości jak i apertury obiektywu. Stąd moje podkręcone wymagania co do tych dolnych (tych dłuższych) okularów, zamiast 25mm – 21mm, zamiast 10mm – 9mm. Dodatkowo sprzyja temu nieznacznie skrócona ogniskowa obiektywu. Okular 6mm postanowiłem mieć bez zmian, ale za to wrzucić coś jeszcze przed niego, np.4mm. Odradziliście pójcie aż w taką skrajność, polecając mi okular 5mm. Jednakże różnica pomiędzy 6 a 5 jest zdecydowanie za mała. Powiecie – no to weź sobie z Pentaksa piątkę i siódemkę. No nie, nie chcę siódemki. Miałem dziesiątkę i szóstkę i to był dobry przeskok, dlaczego teraz miałbym go aż tak mocno zredukować posiadając dziewiątkę i siódemkę?

Drugim powodem jest fakt, iż do tej pory korzystałem z delikatnie mówiąc, średniego obiektywu z kiepskimi okularami. I jakoś to szło. Fakt, że coraz mniej mnie to kręciło, więc w końcu zdecydowałem się na radykalny krok zastąpienia staruszka nowym wiraszką. Połączenie baaaardzo dobrego obiektywu, w połączeniu nawet ze średnimi, a nie kiepskimi okularami, powinno dać znacznie, ale to znacznie lepszy efekt. Pakowanie tysiąca funtów w cztery, bardzo dobre okulary Pentaksa, z nieodpowiadającymi mi długościami ogniskowych, niespecjalnie mi odpowiada. Mam nadzieję bez urazy Szanowni Koledzy, ale przedstawiłem swój punkt widzenia. Dlatego, ze swojej strony, chciałbym przedstawić Wam moją zmodyfikowaną listę okularów, jakie wstępnie zaplanowałem pozyskać. Do listy jaką już poznaliście wrzuciłbym tylko jedną podmiankę – wymiana tego najkrótszego na najlepszy w kolekcji. Czyli zamiast Viksena SLV 4mm, kupiłbym Morfeusza 4,5mm. Szkoda, że nikt nie zna okularów StellaLyra, bo z opisu prezentują się całkiem fajnie, a cena jak w przypadku Morfeusza czy Pentaksa nie powala. Jeśli nawet „tylko” są średnie, to i tak dużo, dużo lepiej od tych kiepskich co do tej pory miałem. Chyba że zaproponujecie coś lepszego z ogniskowymi 9 i 6mm. Co powiecie na taką listę i tak uargumentowaną?

Kolego @andy_2000, nie zwracaj się do mnie pod względem wiedzy jak do równego sobie, bo moja wiedza jest znacznie niższa. Nic nie rozumiem co tu napisałeś. Co to jest EP i co to są te długości tez nie wiem.

Cytat

A i patrz bardziej pod kątem źrenicy wyjściowej niż powiększenia. EP 5mm do szukania, 3.5mm na pośredni, 1.2mm do DSO, 1mm do dopałki szczegółów dso i wejścia w planety, 0.8 planety, w przypadku Twojego refraktora można zejść jeszcze niżej, właśnie do tego okularu 5mm. Potem i EP i seeing powiedzą dość.

Edytowane przez Jacek_K
Napisano (edytowane)

EP - exit pupil czyli źrenica wyjściowa. Stosunek średnicy obiektywu do powiększenia. Decyduje przede wszystkim o tym, jak szeroki strumień światła wpadnie Ci do oka, a to przekłada się na odbieraną jasność obserwowanego obiektu oraz kilka innych rzeczy, jak choćby na korekcję bądź uwypuklenie wad optycznych...samego oka. Dlatego dobór okularów i ich ogniskowych to bardzo subiektywna kwestia. 

Co do mojej preferencji Pentaxa XW nad Morpheusem - obrazki z Pentaxa bardziej mi się podobają, są jakby mniej "matowe". Oba szkiełka rysują podobnie ostro, ale Morpheus jest jakby bardziej "zgaszony". Nie wiem czemu, to jest subiektywne odczucie.  Poza tym 10 mm Pentaxa jest po prostu świetny, a kolejny to już 7 mm, co dla mnie jest idealnym krokiem ogniskowych, bo można wtedy dopalić 5-ką z pominięciem 6-tki. Mój setup DSO to głównie 24, 13, 10. Planetki to głównie połączenie Ortho z okularami SvBony/SWA. 9, 7(6) i 5 mm. Ortho dają obrazy żyletka, ale są niewygodne i parują/brudzą się. SW SWA (SvBony 68/TMB/i podobne klony) są słabo korygowane, ale mają długi ER I tam gdzie są ostre (u mnie około 2/3 pola) - są ostre jak brzytwa, rozdzielcze i "żywe" - mają mało cieniutkiego szkła i dobre, choć delikatne powłoki. I są tanie. Mało tego, 9mm SvBony z barlowem rozjechał LVW 5 mm, i Pentaxa 10 mm z tym samym barlowem. A kosztował ułamek ich ceny. Bez barlowa 9mm SvBony jest natomiast mocno kiepski w f5. 

W przypadku krótkich ogniskowych różnica nawet "tylko" 1 mm ma wpływ na obrazek. Przy tych powiększeniach zaczynają odgrywać rolę nawet te bardzo "subtelne" różnice. 1 mm w okularze 25 mm to 4% różnicy ogniskowej. 1 mm w przypadku okularu 4 mm to już 25% różnicy ogniskowej. To jest duża różnica. A mamy jeszcze ten wredny seeing. Stąd sugerowane 5 mm a nie 4 mm. 

Widzisz, temat jest skomplikowany, słusznie subiektywny i ciekawy. Dlatego przerzucamy wiele okularów i znajdujemy najlepsze dla siebie. Niekoniecznie zawsze najdroższe. A coś co dla mnie będzie w punkt dla Ciebie może być mocno przeciętne, bo każdy ma inne właściwości optyczne oka i preferencje, co do powiększeń.

Edytowane przez andy_2000
  • Like 2