Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Chciałbym zapytaf o wybor pierwszego apochromatu.mam tracker swa 2i i canona 600d mod.Mój budżet to 2tys.Najbardziej interesuj mnie focenie mgławic.Mój wybór padł na https://www.astroshop.pl/teleskopy/askar-refraktor-apochromatyczny-ap-40-180-fma180pro-ota/p,77953?p_id=77953&utm_medium=cpc&utm_term=77953&utm_campaign=2601&custom_currency=PLN&ia-pkpmtrack=31-1373835313236323131303-105-1712-32305&utm_source=froogle&ptype=pl&gad_source=1&gad_campaignid=21098509347&gclid=Cj0KCQiA1czLBhDhARIsAIEc7ujD427PoeFgIh78Jjz8Liaq25fgc0gHdl-5vxdxBjKLjS6VKrjAaT4aAo0aEALw_wcB&utm_content=. Teraz pytanie cxy ogniskowa nie bedzie za mała i może zainwestować w jakiś inny refraktor?Jeśli ktoś mogłby doradzić jakiś inny sprzet lub podpowiedzieć czy to dobry wybór z góry dziekuje.

Napisano

Za mala nie bedzie. Pod swsa bym nawet powiedzial ze w sam raz i nie przekraczalbym 250-300mm. Swsa powinno nawet 400mm pociagnac przy dokladnym ustawienu na polarna,  ale ciezar juz bedzie zbyt duzy i nie ma sensu katowac sprzetu. Generalnie staraj sie dobrac sprzet tak zeby to co wisi na swsa nie przekraczalo 50% udzwigu tego montazu jak chcesz focic. Wyszukaj sobie stronke astronomy tools i tam w zakladce imaging mozesz sprawdzic jakie bedziesz mial pole widzenia z tym lub innym zestawem.

• Like 1
  • Thanks 1