Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 😃. Jakiś czas temu ( w październiku 2025 ) zakupiłem dobsona 8 pyrex jest to mój pierwszy teleskop i w zasadzie jestem z niego zadowolony, ponieważ nie wliczając małych problemów na początku kiedy jeszcze nie wiedziałem jak ustawiać ostrość to wszystko jest dobrze. Jednak wiem że nie jest to teleskop do astrofotografii, ponieważ nie posiada wbudowanego śledzenia, jednak zastanawiam się nad kupnem platformy śledzącej do dobsona 8, używanej, wiem że dzięki niej i tak nie będę mógł robić astrofoto dso z długimi ekspozycjami ponieważ będzie występować rotacja pola, ale będę mógł dobrze fotografować planety. I właśnie moje pytanie brzmi czy opłaca się taką platformę kupować używaną? Ponieważ zastanawiam się czy nie lepiej kupić używanego dobsona 12 i z czasem kupić do niego śledzenie, co o tym myślicie ? Z góry dziękuję za odpowiedzi😉

Napisano

Kup 12 apertura to podstawa obserwacji. Dobson z napędem, goto stanowi tylko namiastkę prowadzenia i może być wielkim rozczarowaniem. Ja eksperymentowalem z napędami i doszedłem do wniosku, że szkoda czasu i nerwów. Dobson to wizual i lepiej inwestować w aperture. Pozdrawiam. 

• Like 1
Napisano

Zakładam, że chodzi ci o platformę paralaktyczną, a nie o dobudowanie goto do Dobsona.

W przypadku typowej platformy paralaktycznej (z tych tańszych modeli) głównym problemem jest mała dokładność prowadzenia oraz stosunkowo krótki czas który w którym platforma podążać pozwala za obiektem (przeważnie około godziny). Stąd tańszych platform nie używa się ich w astrofotografii DS. 

Jako że materiał przy zdjęciach na przykład Jowisza zbiera się w czasach rzędu kilku minut, podczas których zbieranych jest kilka tysięcy klatek, platforma będzie użyteczna aby utrzymać planetę w kadrze w trakcie zbierania materiału.

Próbowałem używać platformy pod Dobsonem do celów czysto obserwacyjnych wizualnych i za każdym razem dochodziłem do wniosku, że to zbytek zachodu aby platformę rozstawiać uruchamiać, że znacznie prościej jest prowadzić Dobsona za obiektem ręcznie.

Natomiast jeśli chcesz spróbować fotografii DS małym kosztem, zamiast platformy pod dobsona kup SeeStara S50 i klin paralaktyczny do niego.

• Like 1
Napisano

Podzielam opinię wyżej , lepiej wydać na lustro niż na upierdliwe dodatki, platforma eq to przynajmniej jesczcze jakoś sensownie kosztuje ale już taki Upgrade go to SW to krzyczą sobie jak za złoto.

Jak chcesz awikowac planety to może  jakiś inny teleskop na montażu Eq z napędem w jednej osi ? No 150/750 nawet na eq3.2 poradzi do tych celów 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dzięki ,a taki wysyp odpowiedzi 😃. A wiecie może czy jest jakaś tańsza Alternatywa śledzenia obiektów do dobsonów ? Ponieważ te platformy śledzącej są drogie i jak jeden kolega wcześniej pisał, że są niedokładne, ale może znacie jakieś tańsze alternatywy ?. Jeśli o dobsona 12 to myślicie że lepiej gso czy skywatcher bo mi się wydaje że gso lepsze, ale jestem początkującym więc wolę posłuchać tych bardziej doświadczonych w astro. Myślałem również o maku 127 lub nawet może 150 tylko że wtedy to jakiś montaż typu eq5? Co myślicie ?

Napisano
46 minut temu, Michastro napisał:

Dzięki ,a taki wysyp odpowiedzi 😃. A wiecie może czy jest jakaś tańsza Alternatywa śledzenia obiektów do dobsonów ? Ponieważ te platformy śledzącej są drogie i jak jeden kolega wcześniej pisał, że są niedokładne, ale może znacie jakieś tańsze alternatywy ?. Jeśli o dobsona 12 to myślicie że lepiej gso czy skywatcher bo mi się wydaje że gso lepsze, ale jestem początkującym więc wolę posłuchać tych bardziej doświadczonych w astro. Myślałem również o maku 127 lub nawet może 150 tylko że wtedy to jakiś montaż typu eq5? Co myślicie ?

Najtańszą formą realizowania śledzenia obiektu w teleskopach na dobsonie pozostaje niezmiennie platforma EQ, później jest skajłoczerowski system go to drogi jak cholera i na tym niestety gotowe rozwiązania się kończą a w grę wchodzą już potem tylko działania ATM .

Jeśli chcesz tak szybko przesiąść się na większego Newtona to wg powszechnej opinii i również mojej GSO jest lepsze , wyciąg, łożyska w podstawie i nawet sama ta decha jakoś solidniejsza się wydaje.

Jeśli chcesz iść w 12 i musisz go wozić autem to upewnij się że go pomiescisz . Znaczy się przy złożeniu foteli pewnie wejdzie ale już tak o porostu tube na tylne siedzenia nie koniecznie .

Zależy jakie auto.

Jak chcesz awikowac planety to jak pisałem wyżej montaż eQ i napęd w jednej osi styka zupełnie, nawet można już wtedy pokusić się o jakieś astro foto DS , przy dobrym ustawieniu montażu powinieneś pociągnąć klatki nawet minutowe , no też zależy z jakim teleskopem.

Mak 150 tak jak piszesz, wtedy montaż Eq5 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
6 godzin temu, Koszy89 napisał:

Najtańszą formą realizowania śledzenia obiektu w teleskopach na dobsonie pozostaje niezmiennie platforma EQ, później jest skajłoczerowski system go to drogi jak cholera i na tym niestety gotowe rozwiązania się kończą a w grę wchodzą już potem tylko działania ATM .

Jeśli chcesz tak szybko przesiąść się na większego Newtona to wg powszechnej opinii i również mojej GSO jest lepsze , wyciąg, łożyska w podstawie i nawet sama ta decha jakoś solidniejsza się wydaje.

Jeśli chcesz iść w 12 i musisz go wozić autem to upewnij się że go pomiescisz . Znaczy się przy złożeniu foteli pewnie wejdzie ale już tak o porostu tube na tylne siedzenia nie koniecznie .

Zależy jakie auto.

Jak chcesz awikowac planety to jak pisałem wyżej montaż eQ i napęd w jednej osi styka zupełnie, nawet można już wtedy pokusić się o jakieś astro foto DS , przy dobrym ustawieniu montażu powinieneś pociągnąć klatki nawet minutowe , no też zależy z jakim teleskopem.

Mak 150 tak jak piszesz, wtedy montaż Eq5 

Myślę że z gso 12 nie miał bym problemu, ponieważ mieszkam na wsi i nie muszę z nim nigdzie jechać, chodź czasami będę. Ale dręczy mnie jedno czy taki mak 150 może być "uniwersalny" do planet i dso jeśli zastosuje reduktor ogniskowej ? Czy różnica w wizualnych obserwacjach pomiędzy makiem 150 a dobsonem 8 jest duża i który daje lepsze efekty ?

Napisano
Teraz, Michastro napisał:

Myślę że z gso 12 nie miał bym problemu, ponieważ mieszkam na wsi i nie muszę z nim nigdzie jechać, chodź czasami będę. Ale dręczy mnie jedno czy taki mak 150 może być "uniwersalny" do planet i dso jeśli zastosuje reduktor ogniskowej ? Czy różnica w wizualnych obserwacjach pomiędzy makiem 150 a dobsonem 8 jest duża i który daje lepsze efekty ?

Każdym makiem można z powodzeniem obserwować DS, reduktor ogniskowej nie wiele wnosi gdyż ograniczeniem jest tu średnica przelotu w maku która nie pozwala osiągać szerokich pól.

Po prostu makiem nie da się obserwować obiektow rozległych które potrzebują więcej pola widzenia, w Maku trudno o niskie powiększenia i duże źrenice wyjściowe stąd nie jest to teleskop polecany do DS ,  mówiąc obrazowo nie zmieścisz w polu widzenia no całej M31 , ale cała masa obiektów jest dla tych teleskopow możliwa w gwiazdki prezentują się bardzo ładnie , mak przede wszystkim bardzo dobrze poradzi sobie z mgławicami planetarnymi czy gromadami kulistymi , również wiele gromad otwartych i galaktyki.

To tylko takie liczenie na oko ale  orientacyjnie np z użyciem w maku150 okularu swan 33 uzyskamy powiększenie około x60 , EP =2,5 mm i  pole widzenia lekko ponad 1 stopień, a więc wszystkie obiektyw które w takim polu się mieszczą są w zasięgu obserwacji makiem 150.

Różnica względem Newtona 8cali to przede wszystkim 2cale różnicy apertury czyli różnica w zasięgu, inna ogniskowa , Newton 8f6 z okularem es 30/82zejdzie do powiększenia x40i dwóch stopni pola widzenia.

Także tak, Newton 8cali na pewno jest do DS lepszym wyborem ale Mak może z powodzeniem służyć również jako sprzęt do DS ale należy być świadomym ograniczeń opisanych wyżej .

Do planet MaK 150 jest bardziej dedykowany niż Newton choć różnica w obrazie nie będzie duża .

Większa ogniskowa pozwala za to łatwiej uzyskiwać planetarne powiększenia również z użyciem okularów orto przy zachowaniu jeszcze sensownego ER.

W obserwacjach planet bardzo ale to bardzo przydaje się napęd z prowadzeniem, Maka 150powiesisz na montażu Eq 5i dodasz napęd, a z dobsonem zostajesz praktycznie skazany na ręczne śledzenie lub platforma EQ która też trzeba kupić i odpowiednio do obserwacji przygotować.

Niuansów w sprzętach jest mnóstwo jak widzisz, sam musisz przemyśleć czego oczekujesz.

Jak ja to widzę , dopiero co zaczynasz z tym Newtonem 8cali , nie spieszy się , pozwiedzaj nim dobrze niebo , a jak zapragniesz mieć jednak ten napęd prowadzenie to  możesz pokusić się na montaż eqi coś na nim , 

Wiele osób w tym ja często używa takiego zestawu sprzętu jak Newton Dobson na dsy i coś mniejszego montażu z prowadzeniem na planety księżyc.

Aha , Maki mają te zaletę że można łatwo dodać bino nasadkę i cieszyć się obserwacją obuoczną, warto nawet dla samego księżyca. 

Spróbuję pomóc...

Napisano
18 minut temu, Koszy89 napisał:

Każdym makiem można z powodzeniem obserwować DS, reduktor ogniskowej nie wiele wnosi gdyż ograniczeniem jest tu średnica przelotu w maku która nie pozwala osiągać szerokich pól.

Po prostu makiem nie da się obserwować obiektow rozległych które potrzebują więcej pola widzenia, w Maku trudno o niskie powiększenia i duże źrenice wyjściowe stąd nie jest to teleskop polecany do DS ,  mówiąc obrazowo nie zmieścisz w polu widzenia no całej M31 , ale cała masa obiektów jest dla tych teleskopow możliwa w gwiazdki prezentują się bardzo ładnie , mak przede wszystkim bardzo dobrze poradzi sobie z mgławicami planetarnymi czy gromadami kulistymi , również wiele gromad otwartych i galaktyki.

To tylko takie liczenie na oko ale  orientacyjnie np z użyciem w maku150 okularu swan 33 uzyskamy powiększenie około x60 , EP =2,5 mm i  pole widzenia lekko ponad 1 stopień, a więc wszystkie obiektyw które w takim polu się mieszczą są w zasięgu obserwacji makiem 150.

Różnica względem Newtona 8cali to przede wszystkim 2cale różnicy apertury czyli różnica w zasięgu, inna ogniskowa , Newton 8f6 z okularem es 30/82zejdzie do powiększenia x40i dwóch stopni pola widzenia.

Także tak, Newton 8cali na pewno jest do DS lepszym wyborem ale Mak może z powodzeniem służyć również jako sprzęt do DS ale należy być świadomym ograniczeń opisanych wyżej .

Do planet MaK 150 jest bardziej dedykowany niż Newton choć różnica w obrazie nie będzie duża .

Większa ogniskowa pozwala za to łatwiej uzyskiwać planetarne powiększenia również z użyciem okularów orto przy zachowaniu jeszcze sensownego ER.

W obserwacjach planet bardzo ale to bardzo przydaje się napęd z prowadzeniem, Maka 150powiesisz na montażu Eq 5i dodasz napęd, a z dobsonem zostajesz praktycznie skazany na ręczne śledzenie lub platforma EQ która też trzeba kupić i odpowiednio do obserwacji przygotować.

Niuansów w sprzętach jest mnóstwo jak widzisz, sam musisz przemyśleć czego oczekujesz.

Jak ja to widzę , dopiero co zaczynasz z tym Newtonem 8cali , nie spieszy się , pozwiedzaj nim dobrze niebo , a jak zapragniesz mieć jednak ten napęd prowadzenie to  możesz pokusić się na montaż eqi coś na nim , 

Wiele osób w tym ja często używa takiego zestawu sprzętu jak Newton Dobson na dsy i coś mniejszego montażu z prowadzeniem na planety księżyc.

Aha , Maki mają te zaletę że można łatwo dodać bino nasadkę i cieszyć się obserwacją obuoczną, warto nawet dla samego księżyca. 

Dzięki za tyle info😃 w sumie to zostanę chyba narazie z dobsonem 8 i może dokupię kiedyś platformę śledzącą albo poczekam i kupię używanego gso 12 bez śledzenia, jednak widziałem u Pana na profilu ofertę na forum maka 150 tylko nie wiem jak dokładnie ze stanem ? 

Napisano

Stan myślę dość dobrze opisany w ofercie ale jeśli jesteś zainteresowany i nurtują cie jakieś pytania o szczegóły to śmiało zapraszam na PW.

Spróbuję pomóc...

Napisano
2 godziny temu, Koszy89 napisał:

Stan myślę dość dobrze opisany w ofercie ale jeśli jesteś zainteresowany i nurtują cie jakieś pytania o szczegóły to śmiało zapraszam na PW.

Właśnie nurtuje mnie pytanie gdybym kupił tego maka 150 to czy montaż exos2 byłoby lepszy od eq5 ponieważ czytałem że ma większą nośność, jest tańszy i nie wiem czym się różni od standardowego eq5?

Napisano

To bardzo zbliżone montaże można rzec odpowiedniki, exosy i kiedyś mon 2 bo exos zastąpił mon mają za to często te metalową półeczkę która fajnie usztywnia cały statyw.

Reszta różnic chyba pomijalna ale nie miałem obu tych montaży .

Miałem eq3.2 , używam MON 2 obecnie .

Spróbuję pomóc...

Napisano
48 minut temu, Koszy89 napisał:

To bardzo zbliżone montaże można rzec odpowiedniki, exosy i kiedyś mon 2 bo exos zastąpił mon mają za to często te metalową półeczkę która fajnie usztywnia cały statyw.

Reszta różnic chyba pomijalna ale nie miałem obu tych montaży .

Miałem eq3.2 , używam MON 2 obecnie .

Czyli exos byłby lepszy ponieważ jest tańszy i ma większą nośność a poza tym żadnych różnic prawie?

Napisano (edytowane)

Też bym wziął pod uwagę cenę napędów. Do EQ5 dedykowany jest sporo tańszy, można zamontować je zamiennie ale czasem ten od EQ5 nie do końca pasuję 1:1 do EXOS-2. 

Gdybyś chciał GoTo to polecam OnStep, są gotowce (Terrans) na chińskich stronach z zakupami. 

Edytowane przez Sebastian Ś.
  • Like 1
Napisano

Jeśli jest tańszy , różnie bywa na giełdach z cenami, i faktycznie ma większą nośność czego nie potwierdzam, pewnie różnica na papierze to taki wniosek nasuwa się .

Dla mnie to równoważne montaże klasy EQ 5 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Sądzę, że jeśli myślisz o obserwacjach wizualnych to Dobsony są bezkonkurencyjne.

Duże lustro w przyzwoitej cenie i prosty montaż azymutalny.

Nie szukałabym natomiast jednego zestawu do wszystkiego, czyli wizuala i astrofoto. 

A mam wrażenie, że cały czas masz to "z tyłu głowy".

Zawsze wtedy będzie to "zgniły" kompromis.

Do zdjęć DS używa się innego sprzętu. To do zdjęć ma sens montaż paralaktyczny (w wizualu, jeśli o mnie chodzi preferuję azymutalny).

W foto też nie używasz jednej tuby do wszystkiego. Krótkie ogniskowe do obiektów rozciągłych, jak mgławice emisyjne czy M31.

Długie ogniskowe do mgławic planetarnych i galaktyk.

Tyle, że długie ogniskowe wymagają stabilnych, dużych (więc i droższych) montaży i nie są łatwe w użytkowaniu.

Czy Newton do astrofoto? 

Newton jest stosunkowo tani (choć nie zawsze), ale ma charakterystyczną wadę - komę, więc do zdjęć dobrze mieć korektor komy, ale podnosi to cenę. Poza tym utrudnia konfigurację, bo trzeba bardzo pilnować odległości korektor-matryca.

"Niedrogi", ale trudny na początek.

Stąd do fotografii na początek łatwy do opanowania jest refraktor w układzie Petzwala. Nie wymaga korektora spłaszczającego pole widzenia, więc nie bawisz się w odległości matryca-korektor.

Pierwszą fotkę robiłem właśnie czymś takim, czyli radzieckim teleobiektywem Tair 3s (achromat w układzie Petzwala, 300mm ogniskowej), na montażu SWSA.

Dla tego montażu 300mm to długa ogniskowa. Ale M31, czy Łańcuch Markariana da się  czymś takim pstryknąć.

Jednym słowem, gdybym myślał o zdjęciach innych niż tylko fotki Saturna i Jowisza to w ogóle nie rozważyłbym platformy + Dobsona.

W Astroshopie najtańsza platforma to nieco ponad 2200zł. Za niewiele więcej masz mały zestawik, którym można focić DS-y, czyli SeeStara. Oczywiście to super budżetowe rozwiązanie, ale potem to już ceny idą ostro w górę.

Napisano (edytowane)

Mam taką platformę i dobsona 12".

Niestety jest bardzo problematyczne odpowiednio dobre ustawienie.  Mała dokładność prowadzenie i ustawienie powoduje że realny czas fotografii to około 10 sekund.

Bardzo odradzam ten system prowadzenia.  

Do prowadzenia do astro foto się nie sprawdza. 

Edytowane przez midimariusz
  • Sad 1

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano

Dzięki za tę opinię i przykro mi ,że tak to się finalnie skończyło, a nie powiem też długo kiedyś mi platforma chodziła po głowie do 10" , ale właśnie obawiałem się że upierdliwość przy rozstawieniu okaże się zbyt męcząca 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Używam platformy paralaktycznej do OBSERWACJI WIZUALNYCH Dobsonem 12" i uważam ją za jeden z moich najlepszych astrozakupów.
Taka platforma pozwala ustalić pole widzenia na 10 - 15 minut, w czasie których można spokojnie odnaleźć malutkie obiekty w dużych powiększeniach.
Rozstawienie platformy zajmuje 2 minuty.
Raz wypoziomowaną platformę stawiam zawsze w tym samym miejscu, w takiej samej orientacji względem linii N-S na kostce podjazdu i taka dokładność ustawienia pozwala na te 10 - 15 minut prowadzenia w powiększeniach rzędu 300.
Platformę rozstawiam także do obserwacji księżycowo-planetarnych, gdy seeing zapowiada się dobry i jest szansa na duże powiększenia, i wtedy zamiast popychać newtona co 30 sekund koryguję go raz na 10 minut.

• Like 3

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

A goto od skywatcher do dobsona 8 ?

Znalazłem używaną za dość dobrą cenę biorąc pod uwagę cenę nowego goto, tylko nie wiem na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie używanego goto.

Napisano
6 minut temu, Mareg napisał:

Używam platformy paralaktycznej do OBSERWACJI WIZUALNYCH Dobsonem 12" i uważam ją za jeden z moich najlepszych astrozakupów.
Taka platforma pozwala ustalić pole widzenia na 10 - 15 minut, w czasie których można spokojnie odnaleźć malutkie obiekty w dużych powiększeniach.
Rozstawienie platformy zajmuje 2 minuty.
Raz wypoziomowaną platformę stawiam zawsze w tym samym miejscu, w takiej samej orientacji względem linii N-S na kostce podjazdu i taka dokładność ustawienia pozwala na te 10 - 15 minut prowadzenia w powiększeniach rzędu 300.
Platformę rozstawiam także do obserwacji księżycowo-planetarnych, gdy seeing zapowiada się dobry i jest szansa na duże powiększenia, i wtedy zamiast popychać newtona co 30 sekund koryguję go raz na 10 minut.

Zazdraszczam warunków obserwacyjnych na własnej posesji, jadąc w teren dochodzi trochę roboty, nie twierdzę ,że się nie da , nie miałem,bazuje na szeregu opinie zaczytanych w między czasach 👍🏻

Spróbuję pomóc...

Napisano
12 minut temu, Michastro napisał:

A goto od skywatcher do dobsona 8 ?

Znalazłem używaną za dość dobrą cenę biorąc pod uwagę cenę nowego goto, tylko nie wiem na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie używanego goto.

Jak tam uważasz , sam musisz sobie odpowiedzieć, są głosy za i przeciw platformie ale ty wybierasz rozwiązanie .

Go to bardzo drogie , ale jak dla Ciebie cena jest OK to czemu nie .

Oczywiście zawsze to jakaś elektronika coś może paść, chociaż z drugiej strony czy nie kupujemy zmywarki bo może się zepsuć? 

Spróbuję pomóc...

Napisano
20 minut temu, Koszy89 napisał:

Jak tam uważasz , sam musisz sobie odpowiedzieć, są głosy za i przeciw platformie ale ty wybierasz rozwiązanie .

Go to bardzo drogie , ale jak dla Ciebie cena jest OK to czemu nie .

Oczywiście zawsze to jakaś elektronika coś może paść, chociaż z drugiej strony czy nie kupujemy zmywarki bo może się zepsuć? 

Myślę że jeśli te goto jest na gwarancji to chyba jest dobry wybór aby kupić 🤔. Ponieważ jak dla mnie cena nie jest jeszcze jakaś strasznie wysoka a cały system goto byłby lepszy tak mi się wydaje przynajmniej. A pan miał jakieś doczynienia z goto do dobsonów?

Napisano
4 minuty temu, Michastro napisał:

Myślę że jeśli te goto jest na gwarancji to chyba jest dobry wybór aby kupić 🤔. Ponieważ jak dla mnie cena nie jest jeszcze jakaś strasznie wysoka a cały system goto byłby lepszy tak mi się wydaje przynajmniej. A pan miał jakieś doczynienia z goto do dobsonów?

Nie za wiele , kolega miał synte 16" cali z goto i tyle co u niego trochę .

Musisz czekać na opinie innych lub szukać po necie, nie mniej no nie słyszy się jakoś w eterze by były jakieś problemy.

Spróbuję pomóc...

Napisano
4 minuty temu, Koszy89 napisał:

Nie za wiele , kolega miał synte 16" cali z goto i tyle co u niego trochę .

Musisz czekać na opinie innych lub szukać po necie, nie mniej no nie słyszy się jakoś w eterze by były jakieś problemy.

Dziękuję za tyle info chyba za niedługo się na te goto zdecyduje😃. A jeśli chodzi o dobsona 12 lub mak 150 to już może bardziej w przyszłości.

Napisano
12 minut temu, Michastro napisał:

Dziękuję za tyle info chyba za niedługo się na te goto zdecyduje😃. A jeśli chodzi o dobsona 12 lub mak 150 to już może bardziej w przyszłości.

Tak jest , kupuj to co czujesz świadomie że Ci brakuje i było by tym co potzrebujesz , do końca pewności nigdy nie ma wiadomo czy trafisz we własne potrzeby.

Kupując korzystnie używkę nie ryzykujesz dużo , jak to nie będzie to to puścisz dalej w świat i kupisz co innego , tak to działa i się można dzięki giełdzie używek namacalnie przekonać jak co działa jak się sprawdza.

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)
3 minuty temu, Koszy89 napisał:

Tak jest , kupuj to co czujesz świadomie że Ci brakuje i było by tym co potzrebujesz , do końca pewności nigdy nie ma wiadomo czy trafisz we własne potrzeby.

Kupując korzystnie używkę nie ryzykujesz dużo , jak to nie będzie to to puścisz dalej w świat i kupisz co innego , tak to działa i się można dzięki giełdzie używek namacalnie przekonać jak co działa jak się sprawdza.

No właśnie takie podejście jest najlepsze, jak już będę miał to może stworze post na forum jak to działa i co rzeczywiście daje.😃. Jeśli oczywiście będę już to w 100% ogarniał aby nie pisać żadnych głupot 😅.

Edytowane przez Michastro
  • Like 1